I media - Side 2

– Et trangt tidsskjema gir meg bedre karakterer, mener farmasistudenten.

Kunnskapsdepartementet vil gi 50 millioner kroner i startbevilgning til Universitetet i Oslos nye livsvitenskapsbygg.

De første 3D-printede masseproduserte tablettene har nå fått markedsføringstillatelse i USA. ­Den moderne teknologien kan bli fremtiden for en del av den kommende legemiddelproduksjonen.

Ved UiO er professor i galenisk farmasi, Ingunn Tho, i ferd med å bygge opp et forskningsmiljø innen 3D-printede legemidler

Hver fjerde norske gravide kvinne som bruker legemidler, tar medisiner som kan være risikable, viser ny studie. Noen av midlene er smertestillende eller kvalmestillende medisiner som kan ha uheldige virkninger for mor eller barn. 

Nordiske stipendiater i ­samfunnsfarmasi og klinisk farmasi var samlet til inspirerende ­seminar i Danmark i februar.

Mye av grønnsakene og frukten vi spiser, kommer fra hunnplanter. Hannplanter blir derfor sett på som ugress i mange deler av verden. Men hannplanter trengs, de også. Vi trenger bare færre av dem. Og gjerne litt på avstand.

Gjennom ferdiginnspilte videoforelesninger kan Anne Gerd Granås og kolleger på UiO og HiOA sikre bedre læringsutbytte hos farmasistudenter samt doktorgradsstudenter som er tilknyttet Nasjonal forskerskole i farmasi.

Professor Jo Klaveness var kalt inn som ekspertvitne onsdag 25. januar da Therese Johaug forsvarte seg for Antidoping Norge.

Neste gang du står og tripper utålmodig i apotekkøen, send en varm tanke til de bak skranken som bruker tid på å sjekke dine legemidler, doser, styrker, interaksjoner.

Etter noe nedetid er den erfaringsbaserte mastergraden i klinisk farmasi ved Universitetet i Oslo (UiO) tilgjengelig igjen i nytt og forbedret utseende. 

Antagelser, feil og fravær av fagkunnskap i mediene er svært uheldig for denne saken. 

Hør Ole Andreas Løchen Økstad snakke om biofilm i Norgesglasset på NRK Radio! Sendt 25.08.2016.

Bakterier er smartere enn vi tror, del 1

Bakterier er smartere enn vi tror, del 2

– Vi kan snakke så mye vi vil om at vi må se kunden, men det gjør de på Rema 1000 også. Vi er helsepersonell og må fokusere på å forstå helsetilstanden til kunden - ikke bare smile til dem.

Da farmasistudentenes forening forenklet systemet for å skaffe farmasiringen, opplevde de en klar oppgang i bestillinger.

Barn født av mødre som har brukt antidepressiva i svangerskapet har høyere risiko for å bli født tidligere og veie mindre. Forskere advarer likevel kvinner mot å slutte med medisiner når de blir gravide.

Professor emeritus Berit Smestad Paulsen (72) måtte søke Kunnskapsdepartementet om å få jobbe lenger da hun ble pensjonist i en alder av 70. Allikevel er den anerkjente forskeren fortsatt å finne på UiO nesten hver eneste dag.

En ny studie fra forskningsgruppen PharmaSafe viser at det vanligste legemiddelrelaterte problemet blant gravide er å unnlate å ta viktige medisiner.

Men hva mener pasientene selv om nytten de har av forskjellige informasjonskilder?

Bilder av spebarn med alt for små hoder gjør sterkt inntrykk. Det er virkelig skremmende. Ikke rart Zikaviruset blir kalt det nye skrekkviruset, og røde krigstyper roper mot deg fra avisstativet. Men Zikaviruset er egentlig gammelt nytt, vi har kjent det i godt over 50 år.

Det mener professor Monica Hermann, som finner at yngre på antidepressiva får bedre oppfølging enn eldre.

For noen er legemidler helt nødvendig.

Forskerne bak en studie som sammenlignet medisinering hos eldre ved innleggelse og utskriving, fant noe overraskende at dagens verktøy ikke er tilstrekkelig for å oppdage uheldig forskriving.

Norge har brukt millioner av bistandskroner på myggnett og utvikling av malariavaksine. Men i Mali plukker de malariamedisinen i hagen – helt gratis. Virker gjør den óg, kanskje til og med bedre.

Kyllingen har egenskaper som gjør den velegnet for studier på medisiner til gravide og til premature barn, sier lege Sigrid Bjørnstad og farmasøyt Lars Peter Austdal.

Hvilke krav skal stilles til ­farmasistudenter når det ­gjelder norskkunnskap? ­Det har instituttleder Henrik Schultz blitt bedt om å se ­nærmere på av universitets­ledelsen i Oslo.