I media - Side 3

Professor Pål Rongved har lovende resultater med et stoff som virker på antibiotikaresistente bakterier.

Alle fryktet ebolaviruset. Verden toet hendene. Så tenkte noen utenfor boksen. Nå hylles den norske vaksinesuksessen.

Det siste halve året har Marianne Arnemo hatt en pause fra doktorgradsstudiene for å bidra i kampen mot ebola. 

Han er bare 28 år, men regnes som et av landets største forskertalenter. Jørn Eivind Tungens forskning på fettsyrer kan være med på å kurere Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

Han ville gjøre en innsats for forskningen. Det kostet ham en nyre. Men resultatene ble publisert til tross for at forsøket var mislykket. Derfor kan kunnskapen nå hjelpe andre pasienter til et bedre liv.

Kosttilskuddet "More Man" og "More Woman" gir inntrykk av at du kan bli kvitt muffin-mage og mannepupper. Men hva inneholder det egentlig? Og kan det ha noen effekt? Forbrukerinspektørene (NRK) har blant annet oppsøkt Farmasøytisk institutt for å få ekspertuttalelser.

Hva inneholder kattemynte som gir katten din rus? TV2 oppsøkte Farmasøytisk institutt for å finne en ekspert på medisinplanter som kunne svare på dette.

Universitas har besøkt drogerommet og fått oppleve det de omtaler som nostalgi, ispedd litt science fiction!

Jo Klaveness og Tina Lien Vestland, begge fra Farmasøytisk institutt, har store forventninger til omega-3 i pulver/tablettform. Dette er teknologi som de har utviklet og som nå skal ut i verden via selskapet Omegatri. Les stort intervju med dem i Finansavisen.

Som én av få utdanninger i Norge, lager UiO-farmasøytene kandidatringer.

Gravide som er deprimerte fortsetter oftere å røyke i svangerskapet sammenlignet med andre, viser ny studie.

- Fra virkestoff til preparat er det lang vei, og det samme gjelder hjelpestoff. Man må bevise at det fungerer etter hensikt, og selvsagt at det ikke er giftig.

Mange har dårlig kontroll på sin diabetes, og det fører til komplikasjoner. Hvorfor når ikke nødvendig informasjon fram til denne pasientgruppen?

Et kopilegemiddel av et immundempende legemiddel viste høyere medikamentkonsentrasjon i blodet hos eldre nyretransplanterte pasienter enn originalmedisinen.

Kopilegemidler inneholder samme virkestoff som originalmedikamentet, og pasienter kan som regel like gjerne bruke kopien. Men et forskningsprosjekt på nyretransplanterte pasienter viste at det var forskjell på bruk av originalen og kopien.

Bilde av kantareller

En av våre forskere, Ingvild Austarheim, er også soppsakkyndig. Sammen med NRK Skole har hun spilt inn 7 filmer om sopp. 

Gravide med lav helseforståelse dropper oftere å følge legens råd, viser multinasjonal studie.

Én av fire europeiske røykere fortsetter med sigaretter under svangerskapet, men det er store forskjeller mellom landene.

Leger, jordmødre og farmasøyter bør bli flinkere til å snakke med gravide om legemidler, mener professor Hedvig Nordeng etter funn i ny studie.

Forskere ved Farmasøytisk institutt har gjort en oppdagelse som kan få store konsekvenser for kreftsyke i framtida. En variant av cellegiften Kolkisin - Kolkisin prodrug - angriper kreftcellene mer målrettet og gir færre bivirkninger.

En del av dem som går på kolesterolsenkende medisin, får alvorlige - i verste fall dødelige - bivirkninger. 

Gjennombrudd kan føre til nye og bedre medisiner mot de uhelbredelige sykdommene.

Mange overvektige går trolig på høyere doser medisiner enn de egentlig trenger og har godt av. Ny, norsk forskning antyder nemlig at overvektige bryter ned visse medisiner saktere enn det normalvektige gjør.

Forskere ved Universitetet i Oslo arbeider med nanoteknologi som kan gjøre fluortabletter avlegs.

Professor Peter Hemmersbach er rystet over dopingsaken i Trondheim: – Har aldri vært borti lignende mengder i Norge.