Nanoteknologi

Datamaskiner, mobiltelefoner og digitalkameraer er resultater av teknologi på mikronivå, det vil si en milliontedels meter. I nanoteknologien er byggeklossene enda tusen ganger mindre – en nanometer er en milliontedels millimeter.

Nanoteknologien er ikke ett fag, men et tverrfaglig felt der fysikk, biologi, kjemi, farmasi,
informatikk, elektronikk og materialteknologi smelter sammen.. Teknologien kan gi oss materialer som er sterkere, har bedre evne til å lede varme eller som har helt nye elektriske, magnetiske og optiske egenskaper. Nanomaterialer kan være partikler, rør, membraner, tynne filmer og andre materialer som måles i nanometer. Nanoteknologi brukes allerede i sportsklær, legemidler, kosmetikk og forbrukerelektronikk, og mulighetene som åpner seg er enorme.

Forskere ved MN-fakultetet har for eksempel laget en tynn film som kan brukes til å beskytte mange typer materialer og gjenstander. Hvis denne filmen brukes på bestikk, trenger du ikke å vaske opp mer! Av større betydning er det kanskje at tynnfilmen kan bidra til å hindre korrosjonsskader eller gi nye og mer slitesterke materialer.

Forskere hos oss har også brukt nanoteknologi til å lage et «helselaboratorium» i form av en brikke på størrelse med et kredittkort. Ved å ta noen dråper blod på helsebrikken kan pasienten testes for åtte ulike sykdommer som kan påvises med bio-markører. Denne typen analyser har til nå bare vært mulig å gjøre i laboratorier.

En spennende del av forskningen innenfor nanoteknologi handler om å utvikle framtidens solceller til å bli tre ganger så effektive som dagens silisiumbaserte solceller. Sollys består av lys i flere farger og med ulike bølgelengder. Dagens solsceller fanger bare opp én del av dette spekteret, men ved hjelp av nanoteknologi håper forskerne å kunne framstille solceller som fanger opp energien i opptil 60–80 prosent av sollyset. Det vil være en revolusjon for energiforsyningen i verden.


Du kan lese mer om forskning på nanoteknologi på:

 

 

Publisert 24. feb. 2011 12:16 - Sist endret 2. nov. 2018 14:14