Første glimt av Higgs – kanskje

I nærmere 50 år har fysikerne lett etter Higgs-partikkelen. Muligens har vi nå sett de første bildene av den sære partikkelen

Higgsjegerne Alex Read og Lillian Smestad ved en dekorert vegg på Cern. Foto: UiO

Allerede tre timer før seminarstart var Cerns store auditorium fullpakket av spente fysikere. Skulle vi få de første meldingene om funn av Higgs, den mystiske partikkelen som gir alle andre partikler masse?

–Vi vet alt om Higgspartikkelen, sier stipendiat Lillian Smestad ved UiO, med unntak av to ting: Vi vet ikke hvor tung den er, og vi vet heller ikke om den finnes.

Etter Cerns presentasjon 13. desember er vi veldig nær svaret på disse to spørsmålene.

UiOs fremste Higgsjeger, professor Alex Read, oppsummerer:

Få gjemmesteder igjen

-Området hvor Higgs kan gjemme seg er snevret kraftig inn: Vi vet nå at Higgs, om den finnes, må ha en masse mellom 116-127 GeV.

Vi har overskudd av data i området 124-126 GeV (gigaelektronvolt.) Vi ser hint av det samme signalet med tre forskjellige analysemetoder og med to ulike eksperimenter.

–Det lukter Higgs!

–Jeg synes nok det er litt usannsynlig at dette bare er bakgrunnsstøy. Det lukter Higgs! mener Read. Og om ett år lover han at vi har et sikkert svar.

Noen fysikere mener det vil være kjedelig om vi finner Higgs-partikkelen.

Read er ikke enig: -Jeg håper vi finner Higgs. Naturen varter i så fall opp med noe helt nytt, en ny type felt. Det er kjempespennende!

Dessuten er dette bare begynnelsen: Vi vet at de teoriene vi har bare beskriver fire prosent av universet. Resten, mørk materie og mørk energi, gjenstår å finne. Vi har mye moro foran oss!

Følg jakten videre på bloggen til Higgsjegerne

 

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 14. des. 2011 08:28 - Sist endret 26. okt. 2018 14:03