- En ny æra i fysikken

4. juli 2012 ble dagen da fysikere gråt av glede. Oppdagelsen av "en ny partikkel som er konsistent med Higgs"  - sett fra Blindern.

Ryktene om "noe stort" - kanskje til og med oppdagelse av en ny partikkel - hadde svirret en stund. Til og med Nature videreformidlet lekkasjer fra anonyme kilder på Cern. At en video hvor CMS-talsmann Joe Incandela kommenterer den nye partikkelen havnet på Cerns nettsider bidro ikke akkurat til å dempe forventningene.

- Det er helt Texas her nå, forteller Alex Read fra Cern, og sender dette bildet i en e-post klokka 02 om morgenen 4. juli:

Klokka er 01, natt til 4. juli. Køen av fysikere som vil sikre seg en plass i Cerns Main auditorium er etablert. Foto: Alex Read.

Sendingen fra Cern starter klokka 09.

I NRK-huset sitter stipendiat Lillian Smestad og kommenterer direkte i Ekkos sending.

Partikkelfysiker og Higgsjeger Lillian Smestad følger spent med på den direktesendte pressekonferansen, og kjemper en allerede tapt kamp mot tårene, skriver Ekko-redaksjonen. Foto fra Ekkos facebook-side. Se hele albumet.

På Blindern er fysikere og andre interesserte samlet i auditoriet Store fy for å se Cerns sending. I motsetning til på Cern har vi god plass, det er tross alt sommerferie på UiO!

Programmet for Cerns seminar består av presentasjoner fra talspersoner for de to eksperimentene CMS og Atlas. Før dagens presentasjon vet ikke fysikerne fra det ene eksperimentet hvilke resultater det andre kommer med.

Cern har trukket lodd om rekkefølgen, og CMS-eksperimentet er først ut. Presentasjonene fra eksperimentene er nokså tekniske, og bare partikkelfysikerne forstår alle detaljer. Heldigvis har vi forberedt oss på kanaler, sigmaer, og GeV'er på forhånd. Dessuten oversetter Are Raklev, som følger seminaret fra Melbourne, direkte på instituttets facebookside.

Ares oversettelser fra "partikkelfysisk."

At "5 sigma" er viktig vet vi jo! Applaus i Store fy.

UiO-fysikerne deltar i Atlas-eksperimentet. Talsperson Fabiola Gianotti konkluderer med "Ny partikkel med masse 125,5 GeV. 5 sigma."

Ny partikkel! Og hvilken partikkel.

Are Raklev sender denne kommentaren fra Melbourne: - Hvis det virkelig er Higgs er det kanskje den viktigste oppdagelsen i partikkelfysikk, viktigere enn de elektrosvake bosonene, og på samme fundamentale nivå som oppdagelsen av elektronet på begynnelsen av 1900-tallet

Rett før klokka 11 spretter vi boblevannet i Oslo.

De tre partikkelfysikerne som befant seg i Oslo: Fra venstre: Lillian Smestad, Maiken Pedersen og Katarina Pajchel.

Tre partikkelfysikere var i Oslo denne dagen. Resten av gruppa, blant annet prosjektleder for høyenergifysikk i Norge, Farid Ould-Saada, befant seg enten i Melbourne eller på Cern.

De tre fysikerne i Oslo skulle få en hel dag i media - Lillian ble nærmest adoptert av NRK: Ekko, Dagsnytt, Nyhetslunsj, Dagsrevyen, Dagsnytt 18, Sommeråpent.

Katarina var "tett på nett" med VG netts lesere, mens Maiken snakket med VGTV.

Tiltross for at mange mediehenvendelser ble besvart fra Australia og Sveits gikk vi tilslutt tomme for partikkelfysikere. Det var jo gøy!

Lillian Smestad intervjues av Dagsrevyen. Foto: Hilde Lynnebakken/ UiO


På andre siden av jordkloden blir Farid Ould-Saada poetisk inspirert på vei hjem fra feiringen. Her er hans tolkning av Higgsfeltet:

Materialisering av Higgsfeltet? Foto: Farid Ould-Saada/ UiO


Interessen i dagene etterpå har også vært formidabel.

Higgs Hangout: Deltakere på partikkelfysikk-konferansen ICHEP2012 i Melbourne svarte på spørsmål om Higgs via Atlas-eksperimentets Google+-side 7. juli. Farid Ould-Saada fra UiO til høyre bak.

 

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 4. juli 2012 19:23 - Sist endret 25. okt. 2021 15:43