Nå kan du hjelpe CERN-forskerne å analysere data

Prosjektet Higgs Hunters vil ha din hjelp til å lære mer om Higgspartikkelen, og kanskje finne eksotisk, ny fysikk.  

Eksempel på bilde som Higgshunters ønsker hjelp til å klassifisere.

To år etter oppdagelsen av Higgspartikkelen ber CERN-forskerne om hjelp til å analysere dataene sine. Cirka 25.000 bilder av partikkelkollisjoner fra Atlas-eksperimentet er gjort tilgjengelig på nettsiden Higgshunters.

Forskerne ber deg ta en kikk på noen av bildene, og kategorisere det du ser.

Men en skulle jo tro at CERN-forskere, kjent som noen av verdens råeste på datasystemer, kunne gjøre dette selv? Hvorfor vil de at folk skal se på bildene? Vi spør Atlas-forsker og Higgsjeger Alex Read.

—Mennesker er flinkere enn programvare på datamaskiner til å finne nye, uventete mønstre i bilder, forklarer han. I dette Higgshunters-prosjektet ser vi etter mønstre som det ikke er så enkelt å lage programvare for å finne.

Det er veldig mange bilder å se gjennom, for mange til at vi kan gjøre jobben i ATLAS-kollaborasjonen alene, selv om vi er mer enn 3000 fysikere. Jo flere som deltar i arbeidet, jo større blir grunnlaget for å trekke en konklusjon, sier Read.

Hva er det dere leter etter?

—Målet er ganske enkelt: Vi ønsker å vite mer om Higgs-partikkelen som vi fant på CERN i 2012. Nærmere bestemt vil vi finne ut om Higgs-partikkelen omdannes på helt uforventete måter til lettere, eksotiske partikler.

Samtidig vil vi vise fram dataene våre på en måte vi tror publikumet vil sette pris på og gi mange flere muligheten til å oppleve denne spennende forskningen som vi driver med, sier Read.

Og sjansen for at du kan være med på å gjøre en oppsiktsvekkende oppdagelse er jo tilstede!

Se Alex Read forklare hva Higgspartikkelen er og hvorfor den er så viktig i denne videoen:


Av Hilde Lynnebakken
Publisert 28. nov. 2014 14:56 - Sist endret 8. nov. 2019 14:10