Vil forvandle drivhusgass til stein

Det er nok olivinstein i verden til å lagre alle CO2-utslipp i noen tusen år. Supertunge beregninger viser hvordan det lar seg gjøre.

OLIVINSTEIN: Ole Ivar Ulven, her på olivinfeltet ved Feragen øst for Røros, har ved hjelp av svært tunge beregninger undersøkt hvordan det er mulig å kvitte seg med drivhusgass ved å pumpe den inn i olivinstein. Foto: PGP-UiO

I kampen mot global oppvarming er geologer og fysikere ved Universitetet i Oslo i gang med å undersøke en helt ny metode som gjør det mulig å kvitte seg med drivhusgassen karbondioksid (CO2).

I dag er det mulig å lagre CO2 som gass eller væske i berggrunnen. Da er faren til stede for at CO2 siver opp igjen.

Nå undersøker forskerne hvordan det er mulig å omdanne CO2 til stein. Det kan bli tidenes sikreste CO2-lagring. Ideen er hentet fra naturens egen metode. Trikset er å sende gassen rett inn i en type stein som kalles olivin.

Mesteparten av olivinsteinen på jorda er noen hundre millioner år gammel. De største forekomstene av olivin finnes midtveis i Atlanteren, flere tusen meter under havet, men det er  også mye olivinstein på land. Verdens største olivinfelt er i Oman på Den arabiske halvøya.

De største olivinfeltene i Norge er ved Feragen øst for Røros og på øya Leka i Nord-Trøndelag.

Olivin er en magnesiumrik bergart fra jordas indre som i sin tid ble fraktet opp til jordas overflate. På veien opp var steinen så varm at alle gassene ble kokt vekk.

– Vel oppe har olivinsteinen reagert med CO2 og vann og dannet nye mineraler. Selv om denne geologiske prosessen har vart siden den gang, er bare en brøkdel av all olivinsteinen i verden fylt av CO2. Det er fortsatt masse plass igjen, forteller Ole Ivar Ulven, som rett før jul tok doktorgraden om CO2-lagring på forskningssenteret Geologiske prosessers fysikk (PGP) ved Universitetet i Oslo.

Les hele saken i forskningsmagasinet Apollon

Publisert 3. feb. 2015 09:35 - Sist endret 3. feb. 2015 16:33