Fysikkolympiaden

Norsk fysikklærerforening, i samarbeid med Skolelaboratoriet ved Fysisk institutt, UiO, arrangerer hvert år Fysikkolympiaden for norske elever og sender et lag med fem elever og to ledere til den internasjonale Fysikkolympiade-finalen. Målet er å stimulere elever med interesse for realfag til å fortsette arbeidet med fagene. Det legges stor vekt på verdien av faglig og sosialt samvær med jevnaldrende fra mange land. 

Bildet kan inneholde: symbol.

FYSIKK-OL 2022-2023

1. runde:
En fritt valgt dag i løpet av ukene 43-44 (24. okt – 4.nov 2022).
Tid: 90 minutter.
”Pensum” til 1. runde er fysikk 1. Besvarelsene rettes av skolens fysikklærere og resultater sendes til Fysikkolympiadekomiteen.
De ca. 60 beste i 1. runde får tilbud om å delta i 2. runde.

Fysikk-OL-oppgavene blir bare sendt ut elektronisk til skolene. Alle skoler som har deltatt tidligere, får automatisk tilsendt oppgavene. Nye skoler som ønsker å delta, kan sende en e-post til Anders Lauvland (anders.lauvland@fys.uio.no) med navn på kontaktperson. Oppgavene sendes ut ca. én uke i forveien.

2. runde:
Tirsdag 31. januar 2023.
Tid: 180 minutter.
”Pensum” til runde 2 kommer vi tilbake til etter samråd med OL-komiteen og etter å ha sett på de nye lærebøkene for fysikk 2. Besvarelsene rettes av Fysikkolympiadekomiteen. Skoler som har store problemer med å avholde prøven den dagen, bes å ta kontakt med arrangør og få avtalt en annen dato.

Kurs og norsk finale:
Uke 12 (20. – 24. mars 2023)
De 17-20 beste fra 2. runde får tilbud om en ukes kurs ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Oppholdet avsluttes med en siste uttakningsprøve, norsk finale, der de 5 deltakerne til den internasjonale finalen blir tatt ut.

Internasjonal finale:
Avholdes i Japan, antakelig i juli 2023.

FYSIKK-OL 2021-2022

Resultater  3. runde (norsk finale)

fysikk-ol-vinnerne-2022

De fem vinnerne av den norske fysikkolympiaden 2022 - fra venstre Anton Isaksen, Norges realfagsgymnas (4. plass), Andrzej Mielnik, Hafstad vgs (2. plass), Emil Ryd, UWC Red Cross Nordic (1. plass), Oliver Ruden, Blindern vgs (3. plass), Jonas Pytte, Nordahl Grieg vgs (5. plass). GRATULERER til vinnerne og til de øvrige 12 elevene som gjorde en strålende innsats gjennom kursuka og finalen (alfabetisk, ikke etter plassering):

Gaute U. Bergan, Elvebakken vgs
Noah Hessen Bjerke, Nydalen vgs
Martin Derås, Lillestrøm vgs
Thorbjørn Christoffer Djupvik, Sandnes vgs
Vebjørn Elvekrok, Sogndal vgs
Sigmund Aleksander Fossumstuen, Gjøvik vgs
Ole Helgedagsrud, Skagerak International School
Samuel Hollerud, Danielsen vgs
Konrad Hogstad Johannessen, Hetland vgs
Ottar Moe, Kristen vgs Trøndelag
Håvard Hansteen Nakling, Stavanger katedralskole
Sebastian Bjones Søreide, Oslo katedralskole

Her er årets finaleoppgaver og løsninger.

Resultater 2. runde

Her er resultatene fra årets 2. runde. Vi gratulerer spesielt Anton Isaksen fra Norges Realfagsgymnas, som fikk 26 av 28 oppnåelige poeng.

Her er oppgaver og løsninger for 2. runde.

Resultater 1. runde:
Her er oppgaveneløsningsforslaget og litt enkel statistikk til 1. runde

Her er listen over alle som kvalifiserer til å delta i 2. runde.

Det var 755 elever med fra 93 skoler. Maks poeng var 40, og de med 26 poeng eller mer går videre til 2. runde.

De fire beste var Noah Hessen Bjerke (40 poeng, Nydalen vgs), Sigmund Aleksander Fossumstuen (37 poeng, Gjøvik vgs), Oliver Ruden (36 poeng, Blindern vgs) og Casper Evensen (36 poeng, Lillestrøm vgs).

VI GRATULERER!

Det kommer mer informasjon om 2. runde til skolene i egen e-post om litt.

Informasjon om 1. runde:
En fritt valgt dag i løpet av ukene 43-44 (25. okt - 5.nov 2021).
Tid: 90 minutter.
”Pensum” til 1. runde er fysikk 1 pluss bevegelsesmengde- og energibevaring fra fysikk 2 (gjelder utgående læreplan; vi antar at deltakerne i 2021-22 følger denne). Besvarelsene rettes av skolens fysikklærere og resultater sendes til Fysikkolympiadekomiteen.
De ca. 60 beste i 1. runde får tilbud om å delta i 2. runde.
 
Fysikk-OL-oppgavene blir bare sendt ut elektronisk til skolene. Alle skoler som har deltatt tidligere, får automatisk tilsendt oppgavene. Nye skoler som ønsker å delta, kan sende en e-post til Anders Lauvland (anders.lauvland@fys.uio.no) med navn på kontaktperson. Oppgavene sendes ut ca. én uke i forveien.
 
Informasjon om 2. runde:
Tirsdag 1. februar 2022.
Tid: 180 minutter.
”Pensum” er fysikk 1 pluss mekanikk fra fysikk 2 (gjelder igjen utgående læreplan). Besvarelsene rettes av Fysikkolympiadekomiteen. Skoler som har store problemer med å avholde prøven den dagen, bes å ta kontakt med arrangør og få avtalt en annen dato.
 
Kurs og norsk finale:
Uke 13 (28. mars – 1. april 2022)
De 17-20 beste fra 2. runde får tilbud om en ukes kurs ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Oppholdet avsluttes med den norske finalen i Fysikkolympiaden. 
 
Internasjonal finale:
Avholdes i Hviterussland (Belarus), uten Norsk deltagelse.
 
 
Her finner du tidligere års norske OL-oppgaver - med løsninger!

 

Emneord: Fysikk-OL, fysikkolympiade, fysikkonkurranse Av Ellen K. Henriksen, Anders Lauvland
Publisert 10. feb. 2011 16:28 - Sist endret 1. juli 2022 14:46