Fysikkolympiaden

Norsk fysikklærerforening, i samarbeid med Skolelaboratoriet ved Fysisk institutt, UiO, arrangerer hvert år Fysikkolympiaden for norske elever og sender et lag med fem elever og to ledere til den internasjonale Fysikkolympiade-finalen. Målet er å stimulere elever med interesse for realfag til å fortsette arbeidet med fagene. Det legges stor vekt på verdien av faglig og sosialt samvær med jevnaldrende fra mange land. 

Bildet kan inneholde: symbol.

FYSIKK-OL 2021-2022

 

Informasjon om 1. runde:
En fritt valgt dag i løpet av ukene 43-44 (25. okt - 5.nov 2021).
Tid: 90 minutter.
”Pensum” til 1. runde er fysikk 1 pluss bevegelsesmengde- og energibevaring fra fysikk 2 (gjelder utgående læreplan; vi antar at deltakerne i 2021-22 følger denne). Besvarelsene rettes av skolens fysikklærere og resultater sendes til Fysikkolympiadekomiteen.
De ca. 60 beste i 1. runde får tilbud om å delta i 2. runde.
 
Fysikk-OL-oppgavene blir bare sendt ut elektronisk til skolene. Alle skoler som har deltatt tidligere, får automatisk tilsendt oppgavene. Nye skoler som ønsker å delta, kan sende en e-post til Anders Lauvland (anders.lauvland@fys.uio.no) med navn på kontaktperson. Oppgavene sendes ut ca. én uke i forveien.
 
Informasjon om 2. runde:
Tirsdag 1. februar 2022.
Tid: 180 minutter.
”Pensum” er fysikk 1 pluss mekanikk fra fysikk 2 (gjelder igjen utgående læreplan). Besvarelsene rettes av Fysikkolympiadekomiteen. Skoler som har store problemer med å avholde prøven den dagen, bes å ta kontakt med arrangør og få avtalt en annen dato.
 
Kurs og norsk finale:
Uke 13 (28. mars – 1. april 2022)
De 17-20 beste fra 2. runde får tilbud om en ukes kurs ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Oppholdet avsluttes med en siste uttakningsprøve, norsk finale, der de 5 deltakerne til den internasjonale finalen blir tatt ut.
 
Internasjonal finale:
Avholdes i Hviterussland (Belarus), antakelig i juli 2022 (så sant smittesituasjonen tilsier det).
 
 
Her finner du tidligere års norske OL-oppgaver - med løsninger!

 

Emneord: Fysikk-OL, fysikkolympiade, fysikkonkurranse Av Ellen K. Henriksen, Anders Lauvland
Publisert 10. feb. 2011 16:28 - Sist endret 26. aug. 2021 09:48