Fysikkolympiade 2020/2021

Norsk fysikklærerforening, i samarbeid med Skolelaboratoriet ved Fysisk institutt, UiO, arrangerer hvert år Fysikkolympiaden for norske elever og sender et lag med fem elever og to ledere til den internasjonale Fysikkolympiade-finalen. Målet er å stimulere elever med interesse for realfag til å fortsette arbeidet med fagene. Det legges stor vekt på verdien av faglig og sosialt samvær med jevnaldrende fra mange land.

FYSIKK-OL 2020-2021

Internasjonal finale

Den internasjonale finalen ble organisert av fysikkolympiadekomitéen i Litauen. Dessverre ble det ikke noen fysisk finale i år, men deltakerne fikk konkurrere over en nettløsning fra Universitetet i Oslo (UiO). De norske deltakerne var:

Åsmund Runningen, Theodor Ryan, Dorde Veljkovic, Samuel Kloumann Stoknes og Christian Burton Lyng-Olsen.

I tillegg bestod staben i ved UiO av Thomas Frågåt (leder) og Torbjørn Mehl (leder), Edvard Holen (observatør), Nikolai Bjurholt (prøvevakt), Mali Mehl (prøvevakt) og Anders Lauvland (prøvevakt og organisator).

Oppgavene var krevende, men likevel fikk det norske laget hele to "honourable mentions" (Christian Burton Lyng-Olsen og Dorde Veljkovic). Dette er et resultat av en solid innsats og gode forberedelser sammen med resten av laget — en prestasjon vi er stolte av!

Norsk finale

Den norske finalen for Fysikkolympiaden ble gjennomført torsdag 25. mars. Totalt 19 elever deltok, etter en intensiv uke med digital undervisning fra Blindern. De fem første fra finalen var:

1. Christoffer Grøndal Tryggestad, Oslo Katedralskole
  2. Åsmund Runningen, Drammen vgs
  3. Mathias Presthagen, Skien vgs
  4. Dorde Veljkovic, Kuben vgs
  5. Petar Milic, Haram vgs

Vi gratulerer!

Finaleoppgavene finnes her med løsningsforslag herresultatliste finnes her.

Resultater 2. runde

Her er resultatene fra årets 2. runde. Vi gratulerer spesielt Nikolai Rasmus Sætren fra Stryn vgs, som fikk 27 av 28 oppnåelige poeng.

Her er oppgaver, løsninger og formelark for 2. runde.

Resultater 1. runde:
Her er oppgavene og løsningsforslaget til 1. runde.

Her er listen over alle som får være med i 2. runde.

Det var 827 elever med fra 96 skoler. Maks poeng var 36, og de med 26 poeng eller mer går videre til 2. runde.

De tre beste fikk alle alt riktig, - 36 poeng. Det var Magnus Eide-Fredriksen, Nydalen vgs, Viljar Andersen Gjerstad, Stavanger katedralskole og Christoffer Grøndal Tryggestad, Oslo katedralskole.

VI GRATULERER!

Det kommer mer informasjon om 2. runde til skolene i egen e-post om litt.

Og her er litt enkel statistikk fra 1. runde.

Informasjon om 1. runde:

En fritt valgt dag i løpet av ukene 43-44 (19. – 30. oktober 2020).
Tid: 90 minutter.
”Pensum” til 1. runde er fysikk 1 pluss bevegelsesmengde- og energibevaring fra fysikk 2. Besvarelsene rettes av skolens fysikklærere og resultater sendes til Fysikkolympiadekomiteen.

De ca. 60 beste i 1. runde får tilbud om å delta i 2. runde.

Fysikk-OL-oppgavene blir bare sendt ut elektronisk til skolene. Alle skoler som har deltatt tidligere, får automatisk tilsendt oppgavene. Nye skoler som ønsker å delta, kan sende en e-post til anders.lauvland[at]fys.uio.no med navn på kontaktperson. Oppgavene sendes ut ca. én uke i forveien.

Informasjon om 2. runde:
Tirsdag 2. februar 2021.
Tid: 180 minutter.

”Pensum” er fysikk 1 pluss mekanikk fra fysikk 2. Besvarelsene rettes av Fysikkolympiadekomiteen. Skoler som har store problemer med å avholde prøven den dagen, bes å ta kontakt med arrangør og få avtalt en annen dato.

Kurs og norsk finale:
Uke 12 (22. – 26. mars 2021).

De 17-20 beste fra 2. runde får tilbud om en ukes kurs ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo. Oppholdet avsluttes med en siste uttakningsprøve, norsk finale, der de 5 deltakerne til den internasjonale finalen blir tatt ut.

Internasjonal finale:
Avholdes i Vilnius, Litauen, 17. – 25. juli 2021 (så sant smittevernsituasjonen tillater det).

Publisert 26. aug. 2021 07:00 - Sist endret 26. aug. 2021 07:00