Fysikkens topp fem: Nr. 2. Induksjon – grunnlaget for vårt elektriske samfunn

Hvis du skal steke en vaffel eller føne håret tar du det for gitt at du kan få elektrisk energi ut fra veggen hjemme – altså gjennom en stikkontakt.

Ikke unplugged: Induksjon gir trøkk, og holder til en andreplass på fysikkens topp 5-liste

Men det hadde ikke vært mulig om ikke fysikeren Faraday hadde oppdaget induksjon på 1830-tallet – omtrent da Henrik Ibsen tråkket sine barnesko.

Før Faradays tid hadde vi batterier som kunne gi elektrisk strøm, men ikke i nærheten av 230 V slik vi har på strømnettet i dag. Elektromagnetisk induksjon handler om at et varierende magnetfelt gir opphav til en elektrisk strøm.

Induksjon blir blant annet brukt til å lage strøm ved hjelp av noe som roterer. Det kaller vi en generator. Du kjenner det kanskje fra en gammeldags dynamo på en sykkel.

Det er induksjon som gjør Norge til en vannkraftnasjon. Vann som faller kan få en magnet til å gå rundt inne i en spole. Da blir det strøm i ledningene på grunn av induksjon, og denne strømmen blir sendt ut på strømnettet og til forbrukeren. Det var veldig kort fortalt!

Induksjon blir brukt i alt fra bilmotorer og elektriske tannbørster til kullkraftverk. Og du har kanskje en induksjonskokeplate hjemme?

Ved hjelp av induksjon kan vi transformere spenning opp eller ned. Alle ladere til mobiltelefon, PC, nettbrett og kamera benytter seg av induksjon for å gi riktig spenning til ladingen av din lille duppeditt. 

Faradays oppdagelse av induksjon er noe av det viktigste som har skjedd i historien! Hver stikkontakt, hvert vannkraftverk, hver eneste lader du har i huset – alt baserer seg på induksjon.

På andre plass blant gjennombrudd i fysikkhistorien finner vi selve grunnlaget for hele vårt elektriske samfunn – elektromagnetisk induksjon.

Publisert 9. feb. 2012 00:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere