"Alle" tror Nobelprisen handler om Higgs

Hvem får telefon fra Stockholm i år? De fleste, også fysikere ved UiO, ser ut til å tro på Higgsoppdagelsen som årets tema. I så fall har UiO bidratt til prisen.

Blir en av disse nobel-vinner i år? Peter Higgs besøker ATLAS-eksperimentet. Foto: CERN

4. juli 2012 annonserte ATLAS- og CMS-eksperimentene ved Cern at de hadde funnet en ny partikkel som kunne passe med Higgsteorien. Senere har de analysert mer data og blitt sikre på at det virkelig er en Higgspartikkel de fant.

8. oktober får vi vite om Nobelkomitéen synes oppdagelsen var en nobelpris verdig. Ingen vet, for denne komitéen lekker visst aldri, men at prisen bør gå til noe som har med Higgsoppdagelsen å gjøre er det stor enighet om.

Thomson Reuters, som hvert år publiserer kandidater til nobelprisene basert blant annet på siteringer, har også plukket ut Higgsoppdagelsen som sannsynlig tema, sammen med superledere og eksoplaneter.

Men hvilke personer kommer i så fall komitéen til å velge? Fysikerne som på begynnelsen av 1960-tallet foreslo teorien? Seks menn regnes som teoriens fedre: Peter Higgs, så klart, men i tillegg Englert, Brout, Hagen, Guralnik og Kibble, som alle regnet på det vi nå kaller Higgsfeltet.

Peter Higgs har et klart fortrinn: Han var den eneste av dem som sa at det måtte finnes en ny partikkel assosiert med feltet. Dermed ble det mulig å påvise teorien med eksperimenter, nemlig å finne Higgs' partikkel.

Men hva da med eksperimentene som faktisk fant partikkelen? Bare ved deres innsats ble jo Higgs' teori noe mer enn en god idé.

ATLAS, som UiO-fysikere deltar i, og CMS har hver cirka 3000 fysikere. Nobelkomitéen utpeker tradisjonelt kun enkeltpersoner som vinnere. Men det er ingenting formelt sett i veien for at en organisasjon kan motta prisen, selv om det bare er den norske fredspriskomitéen har praktisert det hittil.

Uansett hvilket løsning komitéen velger: Går Nobelprisen til "noe med Higgs" har UiO bidratt til den. Og skulle ATLAS og CMS være blant vinnerne, ja, da har vi ved UiO en andel i årets Nobelpris!

4 på kontoret: Hvem vinner årets Nobel?

–Higgs er vel en het kandidat i år, men de er jo forsiktige i Nobelkomitéen. Kanskje de ikke tør før vi har fått noen år til med data for å være sikre på partikkelen.

–Ellers synes jeg Alain Aspect er en fortjent vinner for testene av Bells ulikhet. Det er eksperimenter som har vært oppfattet som banebrytende i over 30 år.

Joakim Bergli

–"Alle" tror vel det blir Higgspris i år, så det er mitt uoriginale tips.

–For å være lokalpatriotisk, Leinaas og Myrheim fortjener Nobelprisen! De gjorde en dyp, fundamental oppdagelse, og anyoner er vel nesten mer i vinden nå enn noen gang.

Sir Michael Berry, for Berryfasen, hadde også vært fantastisk.

Susanne Viefers


–Jeg tror (og håper) at oppdagelsen av Higgsbosonet belønnes. Det blir sikkert ikke enkelt for komiteen å velge konkrete personer da, men det er en så viktig oppdagelse at det vil være veldig merkelig om den ikke resulterer i en Nobelpris.

–Jeg tror ikke det blir astrofysikk i år, det er litt for kort tid siden prisen gikk til astrofysikere
 

Øystein Elgarøy


–Jeg tror at de som har størst sjanse til å vinne Nobelprisen i år (men likevel ikke så stor sannsynlighet, kanskje en 20-30%) er den uvanlige kombinasjonen av LHC-eksperimentene ATLAS og CMS, og Peter Higgs.

Det vil i såfall være første gang fysikkprisen er gitt til en kollaborasjon og ikke en enkeltperson.

–En jeg skulle ønske vant Nobelprisen er Vera Rubin (for oppdagelsen av at rotasjonskurven til galakser ikke stemmer overens med materien de inneholder).

Are Raklev

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 30. sep. 2013 08:58 - Sist endret 30. sep. 2013 10:04