Ny professor med kvantematerialer som spesiale

Justin Wells jobber med alt fra gulrøtter og gurkemeie, til kvantedatamaskiner og kreftmedisin.

mann i olivengrønn t-skjorte, briller
Foto: Hilde Lynnebakken/ UiO

— Hva er du opptatt av faglig, Justin?

— Å forstå grunnleggende egenskaper ved materialer, for eksempel silisiumbaserte materialer til kvantedatamaskiner.

Selv om mange foreslår alternative materialer å lage kvantebits av har silisium en rekke fordeler. Silisium brukes overalt i elektronikken og er dermed kjent av industrien. Det er billig, tilgjengelig og ikke giftig.

Gurkemeie i solceller

Kvante-materialer er ikke det eneste han forsker på:

— Vet du at nesten alt med farge i naturen er halvledere? Jeg har vært med på en studie hvor vi ser på et stoff i gurkemeie og vurdere om den kan bli  brukt i solceller. Vi har jobbet med overflatebelegg brukt i kreftmedisin og i juni i år så vi på nanopartikler til i Covid-tester.

— Hva er det viktigste du gjør i jobben?

— Underviser, kommer det kontant.

Det å kunne inspirere studenter videre tror jeg har mye større innvirkning på samfunnet enn det jeg sannsynligvis kan utrette gjennom forskningen.

— Jeg har vært skikkelig heldig og fått undervise nanoteknologi-studenter i kvantemekanikk og lab. Det har vært veldig hyggelig og inspirerende og det blir nok det vanskeligste å forlate når jeg flytter fra Trondheim om et års tid.

Covid stjal sabbatsåret

— Dette året skulle jeg ha sabbatsår og forske ved Rutherford Appleton-laboratoriet ved Oxford. Det var dårlig timing, siden covid har stengt laboratoriet, men jeg får muligens noen måneder der på slutten.

— Husker du hvorfor du valgte fysikkstudier selv?

— Ja, jeg visste at jeg ville holde flest mulig dører åpne. Studievalg er jo vanskelig når du er 17-18. Med fysikk hadde jeg mange muligheter senere. Og sånn ble det jo også:

Nå jobber jeg både med halvleder-gulrøtter, kvantematerialer og kreftmedisiner!

Allerede under masteren hadde han sitt første møte med Norge: Masteroppgaven handlet om romfysikk, og han var 6 måneder på Svalbard.

— Etter endt master jobbet jeg i Dublin i et industri-akademia-samarbeid for å lage blå LED. Det var veldig anvendt, men litt for kortsiktig mål for meg, så da ble det tilbake til akademia og en doktorgrad i Århus. Hvorfor der? Jo, de har egen synkrotron som jeg var spesielt interessert i å bruke.

SFF i kvante-spinntronikk

Han ble ansatt ved NTNU i slutten av 2012, og var en av grunnleggerne av QuSpin, Center for Quantum Spintronics, som fikk status som Senter for fremragende forskning i 2017.

— Hvis jeg skulle valgt om igjen ville jeg nok studert fysikk, men kanskje mer medisinsk fysikk, så jeg kunne bidratt til å gjøre folks liv bedre.

— Tenker du ikke at det har en positiv innvirkning på samfunnet at du jobber med solenergi, for eksempel?

— Jo, forsåvidt. En viktig utvikling som ofte glemmes er produksjon av strøm til den raske økningen i bruk av kommunikasjonsteknologi i utviklingsland. Tenk bare på den massive påvirkningen det har på helse og læring!

Seiling og trombone

— Hva interesserer du deg for når du ikke jobber?

— Jeg er veldig glad i seiling. Vi har en liten båt på tilhenger i hagen. Jeg spilte en stund trombone i storband i Trondheim, men det måtte jeg gi opp. Det var vanskelig å kombinere med en jobb med mye reising.

Av Hilde Lynnebakken
Publisert 21. okt. 2020 10:30 - Sist endret 21. okt. 2020 10:35