News & In media - Page 2

European Geosciences Union: General Assembly 2016 take place in Vienna in April. Photo: Colourbox.no
Published Apr. 19, 2017 9:45 AM

The EGU General Assembly 2017 bring together geoscientists from all over the world to a conference covering all disciplines of the Earth, planetary and space sciences. Also this year several researchers from LATICE will present their work at this conference.

UiO-forskerne Sebastian Westermann (til høyre) og Bernd Etzelmüller har vært med på å utvikle permafrostmodeller som kan forutsi hvor og når permafrosten vil tine. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO
Publisert 11. apr. 2017 09:29

Hus på Svalbard og hele byer i Alaska og Sibir er fundamentert på permafrost. Med dagens klimamål om to graders temperaturøkning, kan 40 prosent av permafrosten i verden forsvinne.

Dette er treet som holder norgesrekorden og vokser på 1382 meter over havet under Sikkilsdalshøa i Jotunheimen. Foto: Peter Horvath
Publisert 20. mars 2017 12:27

Nye registreringer viser at skogen og trærne stadig når nye høyder i den norske fjellheimen. Dette er ikke godt nytt. For å finne ut hvordan dette påvirker klimaet må forskerne jobbe på tvers av sine fagområder.

Inger Kristine i felt i fjellheimen i lærdal i Sogn og Fjordane. Foto: Anders Bryn/NHM
Published Aug. 26, 2016 3:17 PM

Masterstudent (bio) Inger Kristine som er tilknytta LATICE gruppa og NHM, vart den 26. august inetrvjua på NRK P1 Sogn og Fjordane om endra tre- og skogrenser. Ho leiter etter trea som ligg høgast og samanliknar med ein gamal studie.

Beitedyr, her geiter og sauer kan halda vegetasjonen nede i den norske fjellheimen, og samstundes bidra til redusert oppvarming. Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert 9. mai 2016 15:23

Stipendiat Johanne H. Rydsaa ved Institutt for geofag har leia ein studie der dei har sett på effekt av gjengroing av den norske fjellheimen. Meir vegetasjon i fjellheimen bidrar til eit mildare klima og global oppvarming, men beitedyra kan halda gjengroinga i sjakk. Les meir om dette i Nationen.

Myrlandskap utgjør omlag 9 % av Norges areal, her representert med et myrlandskap på Blefjell. Foto: Bernt Rostad (Flickr, CC BY 2.0)
Publisert 1. apr. 2016 09:41

Alle som er glad i å ferdes i norsk natur vet at de ofte kan støte på myrlendt terreng. Inntil nå har det vært stor usikkerhet om hvor stort areal denne landskapstypen utgjør, men en kartlegging i 2015 (NIBIO) viser at det er et betydelig areal. LATICE forskere m.fl. har en kronikk i Nationen (19.03.16) om utbredelse og betydningen myra har som ressurs, og for eksempel som karbonlager. 

Thomas Vikhamar Schuler (til venstre) og Terje Koren Berntsen er jamnleg på Svalbard for å forska og undervisa. Foto: Gunhild M. Haugnes/UiO
Publisert 2. feb. 2016 11:38

Gigantbreen Austfonna på Svalbard vert tjukkare og tjukkare på midten, og tynnere på kantane. Forskarane trur smeltevatn som fylgjer med eit varmare klima smører breen i botnen slik at den sklir ut.

Frode Stordal i parken på Emilio Goeldi Museum of Para. Foto: Morten Dæhlen/UiO
Publisert 20. nov. 2015 14:11

Utstyrt med tung klimakompetanse og nyervervet kunnskap om regional klimamodellering håper professor Frode Stordal og kolleger fra Naturhistorisk museum å bidra til at nedhuggingen av regnskogen stanser. Det haster, mener Stordal.