2018

Professor Elisabeth Alve henter opp prøver fra havbunnen. Mudderet forteller sin historie. Foto: Gunhild M . Haugnes/UiO
Publisert 16. aug. 2018 16:04

Mikropaleontolog og professor Elisabeth Alve er med forskningsskipet Trygve Braarud for å sjekke oksygenmangelen i fjordbunnen utenfor Arendal. Hun fant intet tegn til liv i mudderet utenfor sørlandsbyen.

Rondane: Denne enslige fjellbjørken ser værbitt ut og representerer tregrensen i Rondane. Forskerne i prosjektet "Natur i endring" trenger din hjelp til å finne ut om skogen har flyttet på seg eller ikke. Foto: Anders Bryn/NHM/UiO
Publisert 24. mai 2018 16:26

Skal du på fjelltur i sommer? Forskere trenger norske turgåeres hjelp til å forstå hvordan klimaendringene påvirker den norske fjellheimen og om tregrensen kryper oppover. Last ned en app og gi dine bidrag i forskningen.

Ny-Ålesund: Permafrost finnes både i bakken og i fjellene. Her leser Jaroslav Obu, postdoktor ved Institutt for geofag av en temperaturlogger høyt oppe i en fjellside utenfor Ny-Ålesund. Temperaturmålinger er viktig data for klimaforskningen. Foto: Håvard Kristiansen
Publisert 24. mai 2018 15:28

Mer enn 20 % av landområdene på den nordlige halvkule er underlagt permafrost, og vil ikke tine om sommeren. Hva skjer med klimaet, plantene og dyrene når denne permafrosten forsvinner? Håvard Kristiansen ved Institutt for geofag forsker på permafrost, og er forfatter av en Viten artikkel i Aftenposten.