Andean Geotrail, Torres del Paine i Geo ExPro

Geoforskerne Olivier Galland og Caroline Sassier beskriver geotrail høydepunkt fra sin tur Andean Geotrail i den siste versjonen av Geo ExPro. På turen besøkte de (på sykkel) nasjonalparken The Torres del Paine i Patagonia, Chile.

På sykkel med fantastisk utsikt mot Cordillera del Paine fra veien ved Lake Pehoé. Merk de høyeste fjelltoppene til høyre i bildet som har en stor innfelling av hvit granitt. Foto: Galland/Sassier

På sykkel med fantastisk utsikt mot Cordillera del Paine fra veien ved Lake Pehoé. Merk de høyeste fjelltoppene til høyre i bildet som har en stor innfelling av hvit granitt. Foto: Galland/Sassier

Andean Geotrail

Forskerne Olivier Galland og Caroline Sassier, begge fra Institutt for geofag la ut på en storslått reise på sykkel langs Andesfjellene i Sør Amerika.

De besøkte hele 30 geologiske steder, utforsket disse og formidlet hva de observerte via sin blogg og med flotte fotografier av geologiske severdigheter langs ruten. Nå er utdrag av turen publisert i en artikkel om geoturisme i det internasjonale magasinet Geo ExPro.

Reisen har også før blitt dokumentert i en utstilling The Andean Geotrail, i Realfagsbiblioteket, UiO i 2014. Nå er også turen beskrevet i artikkelen i Geo ExPro.

Torres del Paine - The Patagonian Diamond

Torres del Paine er en nasjonalpark i Chile etablert i 1959, og er kjent for sin flotte og dramatiske natur. Leseren av artikkelen i Geo ExPro får flotte bilder og forklaringer på geologiske fenomener langs resieruten. Så vel som praktiske tips for trekking i Torres del Paine.

Parken besøkes hvert år av 140 000 mennesker og er spesielt populær for hiking i Chile.

Smakebit fra artikkelen er fjellpartiet Cordilleras del Paine (bildet over) som har en slående og klar kontrast mellom hvit granitt innfelling og svarte sedimenter. Galland og Sassier forklarer dannelsen og eksponering av dette geologiske "bildet" i sin artikkel.

Lenke til artikkel:

Torres del Paine - The Patagonian Diamond. Full tekst se sidene 50-54.
Referanse: Geo ExPro, vol. 12, no., 2015: 1.

 

Av Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 27. mars 2015 12:06 - Sist endret 31. mars 2015 09:15