2019

Instituttleder Brit Lisa Skjelkvåle (t.v.) og studenter fra MSc-programmet i geofag på avslutningseremonien for de som er ferdige eller i ferd med å avslutte studiene ved Institutt for geofag sålangt i 2019. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 21. juni 2019 17:39

Fredag 21. juni var GEO-studenter som enten er ferdige med studiene eller er i ferd med å avslutte sine studier på bachelor eller master invitert til en høytidlig avslutningsseremoni ved Institutt for geofag. De ble ønsket velkommen av instituttleder, og det ble en fin og passe formell markering.

Holmenkollestafetten 2019: Instituttslaget fra geofag på trappa i Sem Sælandsvei. Foto: Thor A. Thorsen/UiO
Publisert 16. mai 2019 12:10

Årets Holmenkollstafett var lørdag 11. mai. Også i år stilte spreke ansatte ved Institutt for geofag med stafettlag.  Lagene fikk gode sluttider, bare rundt 3o-35 minutt etter vinnerlaget.

Professor Trude Storelvmo, Institutt for geofag. Foto: Privat
Publisert 9. mai 2019 15:14

Det nye FORCeS-prosjektet er koordinert av Stockholms Universitet, og har nylig fått tilskudd fra EU Horizon 2020. Med dette prosjektet vil 20 forskerteam bidra til mer presise klimaprognoser ved å redusere usikkerheten om hvordan partikler i luften påvirker klimaet. Trude Storelvmo ved Institutt for geofag vil lede en av arbeidspakkene i FORCeS.

Mathew Domeier (til venstre) og Andreas Kääb på EGU General Assembly 2019 Vienna. Foto: Carmen Gaina
Publisert 26. apr. 2019 12:36

The European Geosciences Union holder årlig sin generalforsamling i Wien, Østerrike i april. Dette er den største konferansen for geovitere i Europa, og den dekker alle fagområder under den geovitenskapelige paraplyen. For 2019 mottok to forskere fra Universitetet i Oslo priser for sin forskning innen geovitenskap, henholdsvis innen geomatikk/remote sensing og geologi.

Prof. Andreas Max Kääb, Institutt for geofag får overrakt medalje og diplom av EGU, Wien; 8. april 2019. Foto: Bernd Etzelmüller/UiO
Publisert 9. apr. 2019 16:19

Wien 8. april: European Geosciences Union (EGU) overrakte professor Andreas Max Kääb, Institutt for geofag, hedersbevisningen "Louis Agassiz Medal" for 2019. Utmerkelsen tildeles forskningsinnsats som er "outstanding", og begrunnelsen fra EGU taler for seg selv.

Forann Geologibygningen; frå venstre fyrstelektor Karianne Staalesen Lilleøren, Aners Mattias Lundmark og to studentar som begge er berørt av iEarth; Nora Sølverud (BSc) og Thomas Viken (MSc). Foto: Gunn Kristin Tjoflot
Publisert 5. apr. 2019 15:12

Studia ved Institutt for geofag er gjenomgått og omstrukturert som ledd i InterAct-revisjonen av studier ved MN-fakultetet. No er eldsjeler ved instituttet i lag med tre andre aktørar i det nasjonale konsortiet iEarth, i ferd med å utvikle geoutdanninga meir. I april søkjer dei SFU-midlar.

Professor Johan Ludvig Sollid fotografert i mai 1998 ved det nye PACE-borehullet på Janssonhaugen, Svalbard. Foto: Ketil Isaksen fra: (C) Norsk geografisk tidskrift, 2002, issue 2 (editorial).
Publisert 3. apr. 2019 10:40

Professor Emeritus i naturgeografi Johan Ludvig Sollid ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, gikk bort 29. mars 2019, nesten 87 gammel. En markant og sterk fagperson minnes.

Published Mar. 28, 2019 3:28 PM

Er du tredjeårsstudent på bachelor- eller student på masterprogrammet i geofag, Institutt for geofag, UiO? Er du interessert ta et språkkurs i portugisisk i Brasil? Et intensivt kurs på portugisisk vil bli tilbudt i august ved Federal University of Pará (UFPA), som en del av GeoSource-nettverksprosjektet.

Thomas Vikhamar Schuler og Sebastian Westermann, forskar på kryosfæren; henhaldsvis isbrear og permafrost. Dei to har bidratt i rapporten om klimatilpassingar på Svalbard. Foto: Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 6. feb. 2019 16:22

Ein ny rapport frå Norsk klimaservicesenter der forskarar frå Institutt for geofag har bidratt, viser at øygruppa Svalbard vert varma opp.  Fortset dei høge globale utsleppa av klimagassar, kan gjennomsnittstemperaturen gå frå 8-9 minusgrader til 1-2 plussgrader. Det har innverknad på kryosfæren.

Mathew Domeier overrekkes Rauschmedaljen 2018 av Øystein Nordgulen på NGFs vinterkonferanse, Bergen 8.1.2019. Foto: Gudmund Løvø/NGU
Publisert 21. jan. 2019 14:49

Mathew Domeier, forsker på CEED og Institutt for geofag fikk tildelt Reuschmedaljen 2018 fra Norsk Geologisk Forening for hans forskning av «høy internasjonal standard» innen fagfeltet platerekonstruksjon. Overrekkingen skjedde nylig på foreningens vinterkonferanse i Bergen.

LATICE og EarthFlows forlenges som strategiske endringsmiljø ved MN-fakultetet.
Publisert 3. jan. 2019 13:21

De to tverrfaglige forskergruppene EarthFlows og LATICE får forlengelse som endringsmiljø ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO for en ny periode. Med det får de tre ph.d. stillinger hver frem til 2022.