2020

Foredrag, fremside; Avrenning av smeltevann fra landbaserte isbreer til Barentshavet
Publisert 26. nov. 2020 13:36

Intervju med Louise Steffensen Schmidt (Arven etter Nansen), postdoc, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo. Nylig presenterte hun sin forskning i foredraget: Variability in glacier meltwater runoff to the Barents Sea, på Arven etter Nansens 3. årsmøte, 10-12 november 2020.

Årets forelesere: Kristina og Mattias med hvert sitt diplom som årets forelesere, kåret av studentene/GFU ved Institutt for geofag. Foto: NMT/GKT/UiO
Publisert 5. nov. 2020 14:09

Gratulerer til Kristina Dunkel og Anders Mattias Lundmark som nylig ble kåret til årets forelesere ved Institutt for geofag av geostudentene. Prisen tildeles av Geofaglig Fagutvalg (GFU) på vegne av studentene.

FOverflaten på Mars:  Øverst en regnbuebasert fargeskala, “MOLA” og nederst en vitenskapelig fargeskala, “lajolla”. For flere eksempler, se tilleggsdata i Crameri et al. 2020. Figur: Crameri/Shephard/Heron.
Publisert 30. okt. 2020 14:29

Farger brukes ofte i figurer, diagrammer og kart innen naturvitenskap for å vise resultater og data. Men velg riktig kombinasjon av farger slik at de ikke forvansker figurene dine. Så hvordan kan du velge riktig farge og fargeskala? Få litt hjelp fra forskere som er spesielt interessert i fargeskalaer, modellering og visualisering innen vitenskap.

Gender equality in academia: Progress or not? var både tittel på foredrag og et spørsmål som Knut Liestøl tok opp i sin presentasjon. Foto: Lena M. Tallaksen/UIO
Publisert 26. okt. 2020 15:43

Likestillingskomiteen ved Institutt for geofag inviterte nylig til seminar om kjønnsbalanse innen naturfag og geofag spesielt. Det var stor oppslutning om seminaret, som på grunn av Covid-19 gikk hybrid med mulighet for både fysisk oppmøte eller digital deltagelse.

Om den episke reisen gjennom det kontrastfulle landskapet i det Boliviske høyfjellandskapet, Altiplano, les coverstory i GEO ExPro, september 2020. Foto: Olivier Galland og Caroline Sassier/UiO. Ill: GK/GEO
Publisert 20. okt. 2020 12:45

I telt i 17 minusgrader i det boliviske høyfjellsplatået, Altiplano, en ørken som ser ut som et maleri av Salvador Dalí, verdens største saltflate eksponert på jordoverflaten. Dette er bare noen av opplevelsene Olivier Galland og Caroline Sassier skriver om i GEO ExPro fra sin reise på sykkel langs det mektige landskapet ved Andesfjellene i Sør Amerika.

UiB-studenter ser på skredet som gikk i Vassenden, Jølster, 30. juli 2019 sammen med representanter fra NVE. Foto: Mathilde B. Sørensen/UiB
Publisert 26. aug. 2020 09:58

Universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø samler krefter for å styrke norske geofagstudenters kompetanse innen geofarer. Et nytt nasjonalt kurs starter opp nå i høst.

MetOs flyttet til Kristine Bonnevies hus i juni 2020. Foto: GKT/UiO
Publisert 31. juli 2020 13:28

Like før sommeren, flyttet MetOs – Seksjon for meteorologi og oseanografi, Institutt for geofag fra midlertidige lokaler ved Ullevål stadion til kampus Blindern. Nå er de endelig på plass i fine nyoppussede lokaler i 2. etasje i Kristine Bonnevies hus.

Fotokollasje: Digital avslutningsseremoni for studenter som avslutter BSc og MSc programmene ved Institutt for geofag, UiO sommeren 2020. Markeringen var fredag 26. juni via Zoom. Foto: Tjoflot/Haugland/Bakke
Publisert 30. juni 2020 12:59

Det ble en digital avslutningsseremoni ved Institutt for geofag for bachelor- og masterstudenter på grunn av covid-19 i år. Selv med et digitalt opplegg 26. juni, ble det en fin markering av studentenes avslutning eller nær forutstående fullføring av studiene. Gjestene kom via zoom fra inn- og utland.

Forskning på jordkloden og klimaet er blant det som har gitt UiO en plass blant de beste. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 13. mai 2020 14:36

Forskere innen Earth & Environmental Sciences ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO scorer høyt på Nature Index for 2020. Forskningen er nå rangert på 8. plass i Europa – og 3. plass i Europa utenfor UK.

glade ungdommer som samles på Fysikkbakken for semesterstart
Publisert 5. mai 2020 10:22

Ustrukturert, demotivert og eksamenstressa. Kjenner du deg igjen? Du er ikke alene. Føler du på ensomheten av å sitte hjemme alene med bøkene foran deg er det råd å hente.

campus, grønt, studenter, studerer it
Publisert 24. apr. 2020 09:16

Årets søkertall til studier i Samordna opptak er klare fredag 24. april. Flere enn noen gang før søker seg til UiO, og 3058 søkere har et program ved MN-fakultetet på toppen av sin ønskeliste. Fakultetet har innført krav om R2-matematikk for en stor del av sine grunnstudier, men søkerne lar seg ikke skremme.

Alvar Braathen (innfelt) kommenterte direkte frå studio under sendinga av "Svalbard minutt for minutt" 9. februar. Foto: NRK TV, (faksimile) Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 11. feb. 2020 12:57

I løpet av 9 dager i jan/februar har NRK vist Hurtigruta på tokt som sakte-TV; "Svalbard minutt for minutt". Sjølve reisa vart spela inn august 2019, men no i 2020 er det lagt til direkte kommentering frå ekspertar i studio. Ein av dei er professor Alvar Braathen, Institutt for geofag, som har fyrstehånds kjennskap til Svalbards geologi.

Universitetsbiblioteket i anledning 34. Nordic Geological Winter Meeting med konferansebannere ved inngangen. Foto: Hans Arne Nakrem/UiO
Publisert 15. jan. 2020 15:56

Den 34. Nordic Geological Winter Meeting (NGWM20) gikk av stabelen 8.-10. januar 2020 ved Universitetet i Oslo. Konferansen var i regi av Norsk Geologisk Forening, med bidrag fra Institutt for geofag, NHM og Realfagsbiblioteket. Konferansen hadde over 600 deltagere og var vel gjennomført. Her følger noen bilder fra de tre dagene konferansen varte.