Aktuelt

Aktuelt og "I media" artikler der forskere fra Seksjon for geologi og geofysikk har bidratt. Listen er ikke fullstendig og noen oppslag er på engelsk.

Forskning på jordkloden og klimaet er blant det som har gitt UiO en plass blant de beste. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 13. mai 2020 14:36

Forskere innen Earth & Environmental Sciences ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO scorer høyt på Nature Index for 2020. Forskningen er nå rangert på 8. plass i Europa – og 3. plass i Europa utenfor UK.

Alvar Braathen (innfelt) kommenterte direkte frå studio under sendinga av "Svalbard minutt for minutt" 9. februar. Foto: NRK TV, (faksimile) Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 11. feb. 2020 12:57

I løpet av 9 dager i jan/februar har NRK vist Hurtigruta på tokt som sakte-TV; "Svalbard minutt for minutt". Sjølve reisa vart spela inn august 2019, men no i 2020 er det lagt til direkte kommentering frå ekspertar i studio. Ein av dei er professor Alvar Braathen, Institutt for geofag, som har fyrstehånds kjennskap til Svalbards geologi.

Universitetsbiblioteket i anledning 34. Nordic Geological Winter Meeting med konferansebannere ved inngangen. Foto: Hans Arne Nakrem/UiO
Publisert 15. jan. 2020 15:56

Den 34. Nordic Geological Winter Meeting (NGWM20) gikk av stabelen 8.-10. januar 2020 ved Universitetet i Oslo. Konferansen var i regi av Norsk Geologisk Forening, med bidrag fra Institutt for geofag, NHM og Realfagsbiblioteket. Konferansen hadde over 600 deltagere og var vel gjennomført. Her følger noen bilder fra de tre dagene konferansen varte.

Treringer i eldgammel trestamme fra Raknehaugen, en gravhaug på Jessheim som er nesten 1500 år gammel. Foto: Joshua Neilson Bostic/UiO
Publisert 3. jan. 2020 14:54

Historiske kilder beskriver kulde og tåke over Europa, Midt-Østen, deler av Asia. De norrøne sagaene forteller om Fimbulvinteren og at Fenrisulven hadde slukt sola. Hva skjedde året 536? Det tverrfaglige UiO-forskerteamet i VIKINGS vil finne ut om det kjølige klimaet gav uro, folkevandring og vikingtokt. Årringer i gamle trestammer gir verdifull informasjon. Les artikkelen i A-magasinet.

iearth.no – Centre for integrated Earth System Education
Publisert 12. des. 2019 13:21

I dag kom beskjeden, det nasjonale konsortiet iEarth får status som Senter for fremragende utdanning (SFU).  Konsortiet består av sentrale personer innan undervisning ved Institutt for geofag (UiO), saman med kolleger frå UiB, UiT, og UNIS; Svalbard. Dei ynskjer å verta internasjonalt leiande innan utdanning i geofag.

Professor i geofysikk Trond Helge Torsvik, Institutt for geofag, UiO. Foto: Privat
Publisert 22. nov. 2019 11:14

Professor i geofysikk Trond H. Torsvik fra CEED og Institutt for geofag, og professor II i meteorologi Michael Schultz, GEO og Meteorologisk institutt er på Web of Science Groups liste over de mest siterte forskerne i verden. Listen er basert på siteringer av 1 % topp-artikler etter fagfelt for 2008-18.