Aktuelt

Aktuelt og "I media" artikler der forskere fra Seksjon for geologi og geofysikk har bidratt. Listen er ikke fullstendig og noen oppslag er på engelsk.

Årets forelesere: Kristina og Mattias med hvert sitt diplom som årets forelesere, kåret av studentene/GFU ved Institutt for geofag. Foto: NMT/GKT/UiO
Publisert 5. nov. 2020 14:09

Gratulerer til Kristina Dunkel og Anders Mattias Lundmark som nylig ble kåret til årets forelesere ved Institutt for geofag av geostudentene. Prisen tildeles av Geofaglig Fagutvalg (GFU) på vegne av studentene.

Rondane nasjonalpark er Norges fyrste nasjonalpark, etablert i 1962, og ligg i høgfjellet i Innlandet mellom Gudbrandsdalen og Atnadalen. Kva fortel landskapet oss? Foto: Gunn Kristin Tjoflot/GEO
Publisert 13. okt. 2020 13:20

Norge har i alt 47 nasjonalparkar, av dei ligg 40 på fastlandet, mens sju er å finna på Svalbard. Dette er store, samanhengande og urørte områder som er opne for fri ferdsel. I ein kronikk skriv professor emeritus Knut Bjørlykke om geoformidling i nasjonalparkane, og kvifor det er viktig. På trykk i september utgåva av magasinet GEO/GEO365.no.

Då meteoritten slo ned på havbotnen i Barensthavet. Illustrasjon: Jon Reierstad/UiO/2006
Publisert 26. aug. 2020 14:45

Mjølnirkrateret ligg på botnen av Barentshavet, og er forårsaka av ein stor meteoritt som slo ned i havet for 142 millionar år sidan. Den var 1,6 kilometer brei og laga eit 40 kilometer stort krater på havbotnen: og forskarane ved UiO kalla den opp etter hammaren til den norrøne guden Tor.  Henning Dypvik er intervjua om meteornedslaget og kva det medførtt på forskning.no, NRK med fleire.

Forskning på jordkloden og klimaet er blant det som har gitt UiO en plass blant de beste. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 13. mai 2020 14:36

Forskere innen Earth & Environmental Sciences ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO scorer høyt på Nature Index for 2020. Forskningen er nå rangert på 8. plass i Europa – og 3. plass i Europa utenfor UK.

Alvar Braathen (innfelt) kommenterte direkte frå studio under sendinga av "Svalbard minutt for minutt" 9. februar. Foto: NRK TV, (faksimile) Gunn Kristin Tjoflot/UiO
Publisert 11. feb. 2020 12:57

I løpet av 9 dager i jan/februar har NRK vist Hurtigruta på tokt som sakte-TV; "Svalbard minutt for minutt". Sjølve reisa vart spela inn august 2019, men no i 2020 er det lagt til direkte kommentering frå ekspertar i studio. Ein av dei er professor Alvar Braathen, Institutt for geofag, som har fyrstehånds kjennskap til Svalbards geologi.

Universitetsbiblioteket i anledning 34. Nordic Geological Winter Meeting med konferansebannere ved inngangen. Foto: Hans Arne Nakrem/UiO
Publisert 15. jan. 2020 15:56

Den 34. Nordic Geological Winter Meeting (NGWM20) gikk av stabelen 8.-10. januar 2020 ved Universitetet i Oslo. Konferansen var i regi av Norsk Geologisk Forening, med bidrag fra Institutt for geofag, NHM og Realfagsbiblioteket. Konferansen hadde over 600 deltagere og var vel gjennomført. Her følger noen bilder fra de tre dagene konferansen varte.