Aktuelt

Forskning på jordkloden og klimaet er blant det som har gitt UiO en plass blant de beste. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert 13. mai 2020 14:36

Forskere innen Earth & Environmental Sciences ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiO scorer høyt på Nature Index for 2020. Forskningen er nå rangert på 8. plass i Europa – og 3. plass i Europa utenfor UK.

Bildet viser Gunnuhver, et område med stor geotermisk aktivitet på halvøya Reykjanes. Islands flyplass Keflavik ligger på halvøya, og Islands hovedstaden Reykjavik ligger også like ved. Foto: Olivier Galland
Publisert 28. apr. 2020 14:02

Siden januar i år har det vært registrert økt vulkansk aktivitet ved Grindavik på halvøya Reykjanes, sør på Island. Det er målt flere jordskjelv og bakken har hevet seg. Det er liv i vulkanen Þorbjörn. Olivier Galland, ekspert på vulkaner, stiller spørsmål om vi er beredt på et utbrudd i sin Viten-artikkel.

Picture showing rocks with three light grey lines that are three examples of the shear zones described in the paper.
Published Mar. 19, 2020 11:18 AM

Deep intracontinental earthquakes are poorly understood, despite their potential to cause significant destruction. In a recently published article in Nature Communications, a study done in Lofoten by an international project led by Njord's Luca Menegon, has shed new light on the mechanisms through which earthquakes are triggered up to 40km beneath the earth’s surface. With the insight from this study, researchers hope to be able to help at-risk communities in the future from the danger these earthquakes poses.

Institutt for geofag, UiO
Publisert 23. des. 2019 13:18

Institutt for geofag får støtte til seks prosjekter fra Fri prosjektstøtte / FRIPRO programmet i årets tildeling fra Forskningsrådet. Dette ble klart 18. desember. I alt tre forskerprosjekter samt tre prosjekter i kategorien "Yngre fremragende forskere" får støtte i årets tildeling.