Pingviner, skismøring og klimaendringer

Polene regnes av mange som urørt natur. Likevel finnes spor av vårt forbruk i sjøfugl. Derfor har Norith Eckbo dratt til Sydpolen for å finne ut hvordan miljøgifter og klimaendringer vil påvirke fuglene.

Norith Eckbo skal feire jul blant pingvinene på Sydpolen. Der skal hun blant annet finne ut om stoffer i produkter vi bruker er skadelige for sjøfugler. Følg med på Noriths blogg!

– I prosjektet skal vi undersøke hvilke miljøgifter som dukker opp i polare sjøfugler og sammenligne Arktis og Antarktis. Vi skal se på hvordan miljøgiftene varierer over tid og om miljøgifter og klimaendringene sammen påvirker bestandutviklingen til kongepingvinene, forklarer Norith.

Nesten ferdig med pakkingen, stiller Norith opp på intervju. Det er to dager til hun reiser til Tasmania. Derfra går ferden videre med båt til Antarktis, hvor hun skal tilbringe de tre neste månedene.  Vel fremme på det isdekkede kontinentet skal hun tilbringe mesteparten av tiden sammen med pingviner.

– Det jeg gleder meg mest til er å bli kjent med pingvinene, sier hun.

– Det er jo et eventyr jeg får være med på! Det fine med feltarbeid er også at man får en nærhet til det man skal forstå. Det er ikke bare tall på en datamaskin, men noe man opplever.

Intervjuet er publisert i sin helhet på titan.uio.no

OM POLAR-ECOTOX-PROSJEKTET

• Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd og Klima- og miljødepartementet.
  • Prosjektet er ledet av Katrine Borgå, ved Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo.
  • Polar-Ecotox-prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Norsk Polarinstitutt, NINA, NILU, det franske polarinstituttet og Universitetet i Strasbourg; Mer informasjon kan du også finne på hjemmesidene til Polar-Ecotox-prosjektet.

Norith Eckbo i Antarktis

Norith Eckbo på Antarktis.

Kontakt:

Stipendiat Norith Eckbo ved Institutt for biovitenskap