Norges beste biologi-elever er kåret! 

Av 575 deltakere i første runde av biologiolympiaden er det nå kåret fire vinnere som går videre til den internasjonale finalen. 

Foto: Elina Melteig

Fra venstre bak: Marie Hauge, Sondre Hagerup, Aksel Hamremoen Barkvoll, Sander Sørbø, Hanna Bjone og Erik Hodt. Fra venstre foran: Kristina Aas, Kristin Reppen, Nikoline Aasnæs, Hanne T. Petlund, Mathilde Vea Iversen, Kristin Hannestad, Magdalena Dominika Turlei, Milja Granild, Nikole Zintchenko, og Elise Rian.

Klokken 13.45 leste Instituttleder ved Institutt for biovitenskap, Finn-Eirik Johansen, opp resultatene. Erik Hodt fra Valler vgs. i Akershus vant førsteplassen. 2. Plass gikk til Elise Rian fra Kristen vgs. i Sør-Trøndelag. Delt 3. Plass gikk til Hanna Bjone ved Oslo Katedralskole og Kristin Hannestad fra Bergen Katedralskole. 

Pensum under hodeputa

De fire vinnerne var både overrasket og glade. 

-    Nå blir den vanlige eksamenen bare barnemat, sier Erik, og fortsetter: Heretter blir Campbell biology (pensumboken) min beste venn! Jeg skal sove med den under hodeputa!

Hvordan skal dere forberede dere til den internasjonale finalen?

-    Jeg skal fokusere på å bli ferdig med vanlig videregående først, sier Hanna. 

 

Fra venstre: Instituttleder Finn-Eirik Johansen, Vilde Olsson (praktisk ansvarlig), Erik Hodt, Kristin Hannestad, Hanna Bjone, Elise Rian, og dekan Morten Dæhlen

Boot-camp

Vilde Olsson, som har vært ansvarlig for det praktiske ved Biologiolympiaden forklarer ar de fire vinnerne vil bli fulgt opp fram til den internasjonale finalen i Hanoi. 

-    Jeg skal snakke med vinnerne og avtale hvordan vi gjør dette videre. De fire som kom videre skal på en treningsleir i sommer. Vi kommer til å følge dem opp før vi reiser til Vietnam i juli. Vi håper at de leser Campbell på egenhånd også. 

 

Norges første biologiolympiade

Det er første gang biologiolympiaden arrangeres i Norge. Pådrivere for dette var Instituttleder Finn-Eirik Johansen og Tone Fredsvik Gregers fra Skolelaboratoriet i biologi. Fag-olympiader har lange tradisjoner i fagområder som matematikk, fysikk og kjemi, og etter hvert har det kommet slike olympiader innenfor informatikk og geologi også. 

Internasjonalt har biologiolympiaden blitt arrangert 26 ganger før, men det er første gang i Norge. 

- Vi håper først og fremst det skal være en inspirasjon for elever i videregående skole. Men også at fagets får en større anseelse. Etter at vi meldte Norge på i biologi OL har vi blitt invitert inn i varmen blant alle realfagskonkurransen av Forskningsrådet, forklarer Instituttleder Finn-Eirik Johansen.

Det var derfor positivt at hele 575 elever deltok i den første runden.  76 elever gikk videre til den andre runden, og derfra var det 16 som kom til den norske finalen som ble avgjort i dag. 

-    I Norge er det mange som skryter av hvor fort barna kan gå på ski eller løpe 60 meter'n, men det er liksom ikke sturent å være en faglig ener. Jeg håper olympiadene bidrar til å motivere alle elever til økt innsats og til at vi som samfunn får en økt respekt for hva faglige enere bidrar med til fellesskapet, avslutter instituttlederen. 

 

For dem som er interesserte er det mulig å melde seg på biologiolympiaden for neste år allerede nå. 

Send mail til vilde.olsson@ibv.uio.no for mer informasjon og påmelding.

 

 

 

Emneord: biologiolympiade, Biologi-OL Av Elina Melteig
Publisert 8. apr. 2016 17:25 - Sist endret 8. apr. 2016 17:25