IBVs prisutdeling

2016 har vært et godt år og det er mange som fortjener en utmerkelse for arbeidet de har gjort. Utmerkelsene ble delt ut på IBVs julebord fredag 9. desember.

Foto: Coulourbox

Det ble delt ut en rekke priser fredag 9. desember, og utmerkelsene som deles ut er for beste artikkel, beste foreleser, formidlingsprisen, HMS-prisen, Årets IBVer (Oppmerksomhetsprisen) og Darwin prisen.

Årets artikkel

Ikke overraskende er det mange som er spente på hvilken artikkel som kåres til årets beste vitenskapelige artikkel. Som regel er det høy konkurranse, og det var det også dette året. Dette året var det hele ni artikler som ble nominert. I tillegg til vinneren, var det fire artikler som fikk en ekstra omtale.

Den første av disse artiklene ble publisert i Nature communications av Magnus Jakobsson og kolleger fra Falnes-gruppen: ”On the enzymology and significance of HSPA1 lysine methylation”.

Den andre artikkelen er fra Gundersen-gruppen og er skrevet av Ingrid Egner og kolleger: ”Satellite cell depletion prevents fiber hypertrophy in skeletal muscle”.

Den tredje artikkelen handler om metodeutvikling og er skrevet av Patrick Johansen, F. Fenaroli, L. Evensen, G. Koster,  og G. Griffiths og ble publisert i Nature communications: ”Optical micromanipulation of nanoparticles and cells inside living zebrafish

Sist, men ikke minst var artikkelen skrevet av Kjetil Lysne Voje nevnt. Denne artikkelen utmerker seg også ved at den er skrevet av én person, noe som er sjeldent i dette fagfeltet. Artikkelen ble publisert i Evolution: ”Tempo does not correlate with mode in the fossil record".

Vinneren av årets artikkel ble imidlertid et tverrfaglig samarbeid som linker immunforsvar til artsdannelse. Martin Malmstrøm og medarbeidere vant prisen for ”Evolution of the immune system influences speciation rates in teleost fishes”. Gratulerer!

Beste forelser

Hvert år får fagutvalgene gleden av å dele ut en utmerkelse til forlesere som har vært gode undervisere. Årets foreleser fra Biologisk fagutvalg ble Anders Bryn som ble tildelt den gylne pekestokk. Fra fagutvalg for molekylærbiologi og biologisk kjemi ble Kristian Prydz tildelt Den gylne laserpeker for sin undervisning.

Årets IBV-er (også kalt Oppmerksomhetsprisen)

Oppmerksomhetspirsen vandrer fra person til person og skal deles ut til en person av motsatt kjønn og en annen avdeling. Fjorårets vinner var Bobben, og det var derfor han som fikk æren av å dele prisen videre. Prisen gikk i år til Mari Wildhagen fra Evogene grunnet hennes evne til å spre godt humør og fordi hun bidro vesentlig under årets instituttstyrevalg. Gratulerer!

Formidlingsprisen

Det var tre svært gode nominasjoner til årets formidlingspris og hver av dem kunne ha fortjent en egen pris.

Kjetil Lysne Voje har bidratt betydelig til Store Norske Leksikon (SNL), holdt en rekke foredrag, og har startet et eget populærvitenskapelig forlag – intet mindre!

Norith Eckbo har startet sitt eget fag innen formidling, nemlig MNKOM3000. Hun er medarrangør av Oikos-konferansen hvor hun holder en kommunikasjonsworkshop. I tillegg har hun bidratt under ungforsk og har blogget fra feltarbeidet på antarktis og skrevet flotte artikler i Aftenposten viten.

Vinneren ble likevel Tone Fredsvik Gregers som har ansvaret for de populære BIO-torsdagene, og driver skolelaboratoriet for biologi hvor de har kurs for lærere og elever. I 2016 hadde de besøksrekord, og i løpet av vårhalvåret tok de imot tre ganger så mange elever som året før i samme periode. På toppen av dette har Tone samarbeidet med NRK skole om to filmer og skrevet en bok om vaksiner. Sistnevnte har også gjort at hun har holdt en rekke foredrag rundtomkring. Gratulerer!

HMS-prisen 2016

Utdrag fra utdelingen:

Når prisen ble utdeltes i år er det til en ansatt som virkelig tar HMS på alvor som har bidratt til å spres sine holdninger til andre ansatte og studenter. Året vinner er Verneombud, men har gjort mye, mye mer enn det som forventes av både verneombud og våre ansatte.

Vedkommende er opptatt av at sikkerhet på lab gir et godt arbeidsmiljø både for ansatte og studenter. Før HMS så var de kjemikere karakteriserte kjemikere ved å smake eller lukte på dem, kjemikere ble ikke gamle. Når vi lager vi lager et regelverk er det for felles trivsel og helse. Prisvinner engasjement har strukket seg helt ned til våre ansattes kommende barn. Prisvinner engasjement har ført til at UiO har holdt en workshopserie der man har drøftet eksponering av kjemikalier for gravide og ammende.
Prisvinner har bidratt betydelig i HMS arbeidet på IBV ved risikovurdering, avviksmeldinger, kjemikaliehåndtering, nye HMS tiltak, BHT, Yrkesvaksinasjon, Vernerunder og Byggesaker, for å nevne noe.

Vi ikke er tvil om vedkommendes engasjement og hun skal etter sigende ha sagt at hun drømmer om HMS om natten. Det er derfor en glede å gi prisen til Cathrine Fagernes på Fyscell.

Darwin-prisen

Darwin-prisen er en pris som deles ut til forskere som har gjort et fremragende arbeid innenfor evolusjonsbiologi. Årets pris har derfor gått til Sanne Bosenkool for å ha bidratt til å ha knyttet flere fagfelt sammen. Sanne Bosenkool er ble også fast vitenskapelig ansatt ved CEES for kort tid siden.

Publisert 16. des. 2016 13:19 - Sist endret 19. jan. 2017 12:55