Årets iGEM-lag fikk bronse i Boston!

Det er fjerde gang at UiO stiller med et lag i den internasjonale studentkonkurransene iGEM og årets lag fikk bronse!

iGEM-laget under deres presentasjon i Boston.

Foto: Helene Aune

International Genetically Engineered Machine (iGEM) er en studentkonkurranse som ble startet av Drew Endy mf. i Boston i 2003. Siden den gang har konkurransen vokst til å bli en internasjonal konkurranse med deltakere fra hele verden. UiO har stilt med et tverrfaglig studentlag siden 2013, og dette er fjerde gang våre studenter deltar. 

Laget fikk bronsemedalje for sin innsats. En bronsemedalje vil si at laget har oppnådd et gitt sett med kriterier. 

Laser-celler

Årets iGEM-lag hadde prosjektet LACELL som gikk ut på å bruke gjærceller som laser. Ved hjelp av fluorescerende proteiner var målet å få cellen til å sende ut laserlys. Laget lyktes dessverre ikke å påvise dette. Dersom de hadde lyktes ville de ha klart å få til noe som har vært diskutert hypotetisk i flere tapere, men som ingen så langt har klart å bevise at er mulig. Tidligere har andre iGEM-lag forsøkt å bruke E. coli-bakterier som laser-celler, men årets lag har vist at dette faktisk ikke er mulig på grunn av cellens størrelse. For å kunne sende ut laser-lys må cellen være av en viss størrelse i forhold til bølgelengden. 

Prosjektet er først og fremst grunnforskning, men det er mulig å tenke seg at prosjektet kunne fått en del interessante bruksområder innen in vitro forskning. 

Link til prosjektsiden: http://2017.igem.org/Team:UiOslo_Norway

Tverrfaglig og internasjonalt

Årets lag bestod av totalt 11 studenter fra flere ulike fagmiljøer: Molekylærbiologi, molekylærbiologi og informatikk, fysikk og informatikk. Et av målene med iGEM-konkurransen er nettopp å la studenter samarbeide på tvers av fagfeltene for å skape nye idéer. 

Emneord: iGEM Av Elina Melteig
Publisert 24. nov. 2017 16:47 - Sist endret 24. nov. 2017 16:47