English version of this page

Inger Skrede, ny førsteamanuensis i soppgenetikk

Vi er glade for at Inger Skrede begynte som førsteamanuensis ved Institutt for biovitenskap tidligere i år. Lær mer om Inger og soppens verden.

Inger Skrede i skogen

Førsteamanuensis i soppgenetikk, Inger Skrede. Foto: Eivind Torgersen, UiO.

Inger Skrede har bakgrunn fra Universitetet i Oslo. Hun har en doktorgrad i planteevolusjon fra Naturhistorisk museum og har siden da jobbet med mange ulike studier der sopp har vært en fellesnevner. De små genomene til sopp tillater detaljerte studier av de genetiske mekanismene som danner basisen for evolusjonære prosesser.

Hvorfor Institutt for biovitenskap?

Institutt for biovitenskap har et stort forskningsmiljø som er interessert i det genetiske grunnlaget for evolusjonære prosesser for mange forskjellige organismer. Dette gjør det mulig med samarbeid innen og på tvers av seksjoner ved instituttet.

Jeg har jobbet ved instituttet i ti år allerede, som postdoktor og forsker, og liker arbeidsmiljøet. Videre har jeg tilgjengelige ressurser som «Micro labs» for soppdyrking og eksperimenter med sopp, molekylærlaboratorier og sekvenseringssenteret som lar meg teste hypotesene mine, sier Inger.

Institutt for biovitenskap er et godt sted å utvikle forskningen hennes. De neste årene håper hun at ideene hennes vil fortsette å være finansierbare, og at hun har utviklet en stor, forskergruppe der studenter og ansatte trives.

Den spennende verden av sopp

Vi vet veldig lite om soppmangfoldet, og evolusjonære prosesser som skaper arter. Vi finner ofte kryptiske arter, og det er derfor funnet mange nye arter sopp som ser helt like ut.

For øyeblikket jobber vi med et prosjekt der vi undersøker artsdannelsesmekanismene i sopp. Dette er super interessant. Det er reproduksjonsbarrierer blant individer som morfologisk ser identiske ut, og vi jobber for å forstå de genetiske mekanismene som har skapt disse barrierene. Vi jobber også med nedbryting av død ved, og genene som tillater effektiv resirkulering av karbon fra døde trær, sier hun.

Studenter og undervisning er inspirerende

Inger Skrede trives med undervisning og kontakten med studentene. Dette er det som er mest nytt med hennes nye stilling som førsteamanuensis.

Jeg synes dette er både inspirerende og morsomt. Jeg liker også det dynamiske og inspirerende forskningsmiljøet i vår seksjon og vårt institutt - å sitte sammen og diskutere nye funn, sier Inger.

Etter denne våren med den lange perioden med hjemmekontor, setter hun enda mer pris på å komme inn på jobb og møte mennesker, og ta en prat over en kopp kaffe.

Familien, hagen og skogen

Når Inger ikke er på jobb tilbringer hun tid med familien sin. Om sommeren liker hun å være i hagen og prøver å dyrke grønnsaker, frukt og blomster.

Jeg liker å løpe i skogen, følge årstidene og prøve å ikke bli distrahert av alle soppene som dukker opp - noe som er veldig vanskelig, sier Inger.

Publisert 27. nov. 2020 13:26 - Sist endret 27. nov. 2020 13:34