Frukt

Frukt - Ett eller flere fruktblad som danner en beholder (frøhus) omkring frøene. Fruktens oppgave er å spre frøene . Frøhuset kan være tørt (tørr frukt) eller saftig (saftig frukt). Etter befruktning utvikler fruktbladet (gml. betegnelse støvveien) seg til en frukt, mens frøemner danner frø. Hvis andre deler av blomsten som blomsterbunn eller begerblad deltar i utviklingen av frukten kalles den en "falsk frukt" eller hjelpefrukt. 

Eksempler på frukttyper er bær, steinfrukt, nøtt, kapsel, samfrukt, fruktstandfrukt, leddfrukt og spaltefrukt. Forskjellige deler av frukten kan være saftfull og vanligvis spiselig (frugivore), og frukten er lukket og spres sammen med frøene.

Frøemne utvikles til frø og den befruktede eggcellen i embryosekken som danner zygote blir til embryo (kim) under embryogenesen. Integumentene blir til frøskall. Fruktknuteveggen utvikles til fruktvegg (perikarp, frøgjemme). Apokarpi med ett fruktblad gir en frukt f. eks. erteblomster, trollbær og bekkeblom.

Veggen i frukten kalles perikarp og denne består ytterst av en epikarp (gr. epi- utenpå), midterst en mesokarp (gr. mesos - i midten) og innerst av en endokarp (gr. endo - inne i). Fruktveggen har forskjellig utforming. Endokarp kan være steinhard f.eks. plomme og fersken eller læraktig  som hos eple. Blomsterbunnen deltar ofte i utviklingen av frukten. Hvis utvidelse av blomsterbunnen inngår i fruktveggen har vi en falsk frukt/hjelpefrukt (eple, nype, jordbær). I korgplantefamilien (Asteraceae) er frukten en kypsela med to fruktblad delvis vokst sammen med blomsterbunnen. . Når pollinering har skjedd og eggcellen er befruktet utvikles fruktanlegget til frukt og frøanleggene til frø. Blomsterdekke, griffel og pollenblad visner og forsvinner. Fruktknuten vokser sterkt under fruktutviklingen. 

Kapsler

Frukter som består av enkeltfrukter og sprekker opp kalles kapsler. Kapsler er en tørr frukt som inneholder flere frø og åpnes, når den har blitt tørr, sprekker ofte på langs. Består kapselen av bare ett fruktblad kalles den en belgfrukt (belgkapsel) og har den flere fruktblad kalles de vanlige kapsler. Frukt kan kategoriseres avhengig om den sprekker opp eller ikke. En kapsel har fler åpningsmekanismer via hull, lokk, klapper. Treklappet kapsel hos akeleie. 

Belg (skolm, legumen) er en type kapsel og tørr frukt hos arter i erteblomstfamilien (Fabaceae). Belgen består av ett fruktblad,  åpner seg vanligvis, hvis ikke kalles den nøttbelg. 

Skulpe (silicula, siliqua) er en tørr frukt og en type kapsel som man finner hos arter i korsblomstfamilien (Brassicaceae). Skulpen er dannet av to fruktblad atskilt med en hinneaktig falsk skillevegg. Skulpen åpner seg ved at veggene fra fruktbladene faller av eller åpner seg og frøene blir sittende fast i skilleveggen. Nøttskulpe er skulpe omdannet til en nøtt. 

Både belger og skulper kan være utformet som leddfrukt eller spaltefrukt.

Leddfruktene leddskulpe og leddbelg er lange frukter som deler seg på tvers ved hvert av frøene, og får likhetstrekk som nøttfrukter, e.g. buskvikke og åkerreddik.

Spaltefruktene er tørr frukt, men disse deler seg på langs i motsetning til leddfruktene.  Antall langsgående deler er lik antall frø i fruktknuten. Ligner nøttfrukter. e.g. frøene hos skjermplanter samt kattost tranehals, maure. Lønn har en spaltefrukt med vinger (samara)

Nøtter

Er frukten lukket og ikke sprekker opp med ett eller to frø omgitt av et hardt skall av sklereider kalles den nøtt, eller nøttaktig frukt, ofte med bare ett frø. Nøtter åpner seg ved frøspiring. 

Samara er en nøtt med vinge.

Akene

Akene er en tørr frukt laget fra ett fruktblad og som ikke åpner seg. 

Steinfrukt

Epikarp og mesokarp er ofte spiselig og saftig hos steinfrukt. Frøskallet er tynt, og vanligvis er det bare ett frø. Det indre av fruktveggen, endokarpen, er steinhard og beskytter frøet. Frøet ligger fritt innenfor det steinharde laget omkring frøet. Noen arter har flere steiner med frø innen en frukt slik som krekling, trollbær, melbær, hagtorn, dvergmispel, geitved og kristtorn, og kan derved se ut som et bær, men er altså steinfrukt.

Samfrukter (sammensatte steinfrukter) finnes hos bringebær, molte, bjørnebær og teiebær

Bærfrukt

Hele fruktveggen er ofte spiselig og saftfull hos bærfrukt (bær). Ofte mange frø, som tåler passering gjennom mage-tarmkanal.

Stikkelsbær

Stikkelsbær (Rubus uva-crispa) fra to enrommete fruktblad med veggstilt (parietal) placenta med mange frø.

.Solbær

Solbær (Ribes nigrum).

Rips

Hagerips (Ribes rubrum).

Tyttebær

Tyttebær (Vaccinium vitis-idae L.)

Blokkebær

Blokkebær/skinntryte (Vaccinium uliginosum L.) Hos blokkebær, blåbær og tyttebær er bæret laget fra en femrommet fruktknute med sentralt plassert placenta med mange små frø

Blåbær og tyttebær

Blåbær og tyttebær. Zippel H & Bollmann C. Verlag von Friedrich Vieweg & Sohn, Braunschweig.

 

Citrusfrukt

Frukten hos citrus er et bær.  Den ytre oransje- eller gulfargete epikarpen inneholder oljekjertler med terpenoider. Lite utviklet mesokarp, men med tykkere svampaktig endokarp. Saftsekker kommer fra saftfylte hår fra hudlignende skilleveggene i frukten fyller rommene i fruktknuten. Frukten er først grønn, men når den modnes omdannes grønne kloroplaster til oransje kromoplaster med karotenoider. Partenokarp citrus, for eksempel navleappelsin danner ikke frø.

Litchi og rambutan er frukt med en spiselig arillus (frøkappe).

Fruktstandfrukt

Blomsterstanden hos kan utvikles til en  fruktstandfrukt som hos fiken og ananas.

Ananas fruktstandfrukt

Ananas (Ananas comosus) er en fruktstandsfrukt dannet ved sammenvoksing av bærene fra enkeltblomster hvor også fruktstandaksen inngår. Det apikale meristem med blad vokser igjennom frukten.

Falsk frukt (hjelpefrukt)

Hos eple, nype, tindvbed  og jordbær svulmer blomsterbunnen opp og inngår i frukten.

Eple (falsk frukt)

Eple er en falsk frukt (hjelpefrukt) hvor blomsterbunnen svulmer opp.

Epleblomst "summerred"

Epleblomster.

Gammel undervisningsplansje

Eple. Fra Zippel H & Bollmann C. Verlag von Friedrich Vieweg & Sohn. Braunschweig.

Nype

Nype er frukten hos roser og et annet eksempel på en falsk frukt hvor blomsterbunnen svulmer opp som en krukke.

Rose

Steinnype (Rosa canina). Fra Zippel H & Bollmann C. Verlag von Friedrich Vieweg & Sohn. Braunschweig.

Jordbær Corona

Jordbær er en falsk frukt hvor det er blomsterbunnen som svulmer opp bl.a. grunnet plantehormonet auxin produsert i de gulfargete frøene (nøttfrukter) på utsiden av "bæret".  . 

Samfrukt

I bær ligger frøene (uten steinvegg) inne i fruktkjøttet, mens derimat bringebær er eksempel på sammensatte frukter (samfrukt) laget fra flere frie apokarpe fruktblad i en blomst  på en blomsterbunn. Hvert fruktblad danner en småfrukt. Flere frukter fra blomsten vokser sammen og danner bringebæret som spres som en enhet. Andre eksempler på samfrukter er bjørnebær, teiebær, og molte som består av en samling med steinfrukter.

Bringebær

Bringebær (Rubus idaeus L.) er er en toårig plante, med bær i form av en hul fruktsamling av drupeoler på andre års skudd. Vanligvis rødfargete, men finnes også som gule. Den tappformete blomsterbunnen blir vanligvis værende igjen på busken etter at bringebæret er plukket.

Bringebær

Bringebær (Rubus idaeus L.).

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:21 - Sist endret 22. nov. 2019 10:51