Smittesporingsprogram fra IFI rulles ut i norske kommuner

- Systemet vårt gir et bedre datagrunnlag og åpner for kommunikasjon på tvers av kommuner og helseforetak, sier professor Kristin Braa fra institutt for informatikk ved UiO, som er en av pionérene bak DHIS2.

Bildet kan inneholde: produkt, tekst, teknologi, elektronisk apparat.
Professor Kristin Braa. Bilde: Terje Heiestad/UiO.

Norge føyer seg inn i rekken av land som vil innføre COVID-19-modulen i den åpne programvaren DHIS2 til smittesporing. Nå har Kommunenes Sentralforbund og FHI inngått avtale om å tilby den digitale løsningen i alle norske kommuner.

– Det er ikke en konkurrent til Smittestopp-appen, men skal dekke kommunenes behov for bedre koordinering. DHIS2 sin digitale datapakke benyttes til effektiv registrering, rapportering, overvåking og respons for COVID-19, sier professor Kristin Braa fra institutt for informatikk. Hun leder forskningsgruppen bak den anerkjente DHIS2-platfformen som har fått mye omtale internasjonalt.

DHIS2 skal brukes av helsepersonell og implementeres på den eksisterende plattformen for digital samhandling mellom kommunene, FIKS-plattformen.

Erstatter manuelle løsninger

Fra hjemmekontorene sitter forskerne ved institutt for informatikk og jobber på spreng. Vanligvis er mange på feltarbeid eller i møter med ministerier rundt i verden.

– Vi ble kontaktet, fordi kommunene har sittet med hvert sitt system. Mange brukte Excel eller papir til å registrere og følge opp nærkontakter. Det er ganske tungvint å drive systematisk smittesporing på denne måten. Systemet vårt gir et bedre datagrunnlag og åpner for kommunikasjon på tvers av kommuner og helseforetak, sier Braa.

Anerkjent og velutprøvd

Sammen med professorene Jørn Braa og Sundeep Sahay har Braa vunnet innovasjonspris for det verdensomspennende helseinformasjonssystemet DHIS2, som er basert på åpen kildekode.

Innovatørene samarbeider tett med WHO og har landet avtaler med store finansiører som NORAD, UNICEF, Global fund og Gates foundation. DHIS2 er velutprøvd til smittesporing og er blant annet basert på erfaringer fra Ebola-utbruddet. Sri Lanka var først ute med å tilpasse plattformen til Covid-19 som allerede er operasjonell i 17 land og under tilpasning i ytterligere 27 land.

Publisert 8. mai 2020 08:35 - Sist endret 8. mai 2020 08:57