To IFI-prosjekter får inntil 1 million hver i STUD-ENT

Tryio og Disputas var to av de 20 studentdrevne oppstartsbedriftene som får støtte fra Forskningsrådet for å jobbe videre med sin forretningsidé.

STUD-ENT-ordningen er en nasjonal konkurranse, der studenter i samarbeid med en utdanningsinstitusjon søker om støtte til sin forretningsidé. Hvert år tildeles studentprosjekter inntil 1 million kroner hver fra Forskningsrådet, for å videreutvikle forretningspotensialet i en idé.

I år er to av disse prosjekter fra Institutt for Informatikk.

– Motiverer oss til å jobbe videre med idéen

Bildet kan inneholde: klær, skulder, skjønnhet, ermeløs skjorte, nakke.
Mzia Popova er produktsjef i Tryio. Foto: Tryio

Et av disse er Tryio, som skal utvikle en plattform som skal gjøre det enklere og billigere for innovative matbedrifter å rekruttere riktige målgrupper til forbrukertesting. Dette skal de gjøre ved å kombinere kunnskap om datateknologi, UX og matteknologi.

– Vi er veldig glade nå! sier Tor Andre Birkedal og Mzia Popova, som er teamet bak Tryio. De går begge førsteåret på masterprogrammet i entreprenørskap.

– Dette er en bekreftelse på at det er verdt å satse videre på ideen. De som behandler søknadene, vet virkelig hva de snakker om. Å få gode tilbakemeldingene fra dem, gjør at vi stoler mer på oss selv og idéen vår og motiverer oss til å jobbe videre, sier Mzia.

Fremskynder prosessen

Bildet kan inneholde: blå, ansiktshår, skjegg.
Tor-André Birkedal er daglig leder i Tryio. Foto:Tryio.

Idéen ble utviklet av Tor André, som tidligere har jobbet som produktutvikler hos Hennig-Olsen. Der så han at rekruttering til brukertesting ofte var vanskelig og kostbart. Da medstudent Mzia hørte idéen, så hun umiddelbart potensiale i den. Ikke lenge etter var de et team og siden da har ballen rullet.

– Vi fikk gradvis troa på at det kunne være mulig å få tildelt støtte fra STUD-ENT, særlig etter at vi vant Inven2 Start i fjor høst og etter å ha snakket med tidligere vinnere. Så vi måtte prøve og se, sier Tor André og legger til at mentorene fra næringslivet og fra UiO har vært til god hjelp underveis.

Hva betyr denne tildelingen for prosjektet deres?

– Det gir oss muligheten til å fokusere på dette fremover, uten å måtte ha en jobb ved siden av. Vi kan fremskynde prosessen og jobbe med å få på plass et produkt og starte med markedsføring. Vi er i utviklingsfasen nå og satser nå på å ha klar en testversjon allerede i slutten av mai og få testet denne i juli.

Teamet bak Tryio:

Tor-André Birkedal (27)
Rolle: CEO (Daglig leder)
Utdanning: Bachelor i matteknologi – NTNU
Mzia Popova (28)
Rolle: CPO (Produktsjef)
Utdanning: Bachelor i informatikk ved UiO og Master i medievitenskap ved UiO

Begge er nå masterstudenter i entreprenørskap.

Vil lære bort kritisk tenkning digitalt

Bildet kan inneholde: mennesker, sosial gruppe, stein, moro, sittende.
Teamet bak Disputas feirer millionstøtten fra Forskningsrådet med et glass prosecco på Kongens Marina. Foto: privat.

Bak den andre IFI-vinneren Disputas, finner vi Paal Fredrik Kvarberg (25), Andreas Netteland (22), Anders Næss Evensen (33), som til sammen har en solid tverrfaglig bakgrunn fra språkteknologi, robotikk og filosofi.

– Disputas er en plattform som digitaliserer deler av prosessen man må gjennom for å lære analytiske metoder til kritisk tenkning, kan Paal Fredrik Kvarberg fortelle. Førsteårsstudenten i Språkteknologi har en master i filosofi fra tidligere og har lenge vært interessert i kritisk tenkning.

– Vi vil lage et digitalt verktøy som gjør det enkelt for brukere å visualisere abstrakte logiske mønstre i tekst, til fordel for penn og papir som er vanlig praksis i dag, sier han.

Autocorrect for logikk

Videre ønsker de å bruke dataene som genereres i plattformen til å utvikle teknologi som kan gjenkjenne logiske mønstre i tekst. Litt på samme måte som autokorrektur kan gjenkjenne grammatiske mønstre.

– Utviklingen innen maskinlæringsteknologi som gjenkjenner grammatikk, semantikk og sinnelag i tekst er i voldsom vekst. Vi ønsker å gjøre noe tilsvarende for logikk i første omgang, og på sikt for andre interessante strukturer i tekst, sier han og vektlegger at masteroppgaven som medstifter Anders er i ferd med å fullføre i språkteknologi har vært sentral for dette arbeidet.

Hva betyr tildelingen fra STUD-ENT for prosjektet deres?

– Støtten fra forskningsrådet gjør at vi kan fokusere fullt og helt på dette prosjektet og sørge for at det blir gjort skikkelig. Dessuten ser vi jo at Koronasituasjonen har gjort det særlig relevant med digitale læringsplattformer. Vi planlegger nå å jobbe intensivt fremover, slik at vi kan få på plass en funksjonell prototype om ikke lenge.

Teamet bak Disputas:

Paal Fredrik Kvarberg (25)
Rolle: fagansvarlig, innhold og design.
Utdanning: Master i filosofi fra UiB, påbegynt bachelor i informatikk: språkteknologi.
Andreas Netteland (22)
Rolle: Fullstack utvikler
Utdanning: Kybernetikk og robotikk ved NTNU
Anders Næss Evensen (33)