- Det har vært en flott tur hele veien!

Etter over 50 år ved Institutt for informatikk, har professor Stein Gjessing fylt sine 70 år og blitt emeritus.

Bildet kan inneholde: panne, smil, kjeve, halsbånd, rynke.

Stein Gjessing har blitt emeritus.

- Jeg startet med å studere fysikk og matematikk, tilbake i 1969. Ganske tidlig i studiene meldte jeg meg på et av de første informatikkemnene. Her fikk jeg testet ut koding for første gang og fikk ”instant gratification”. Det var som om datamaskinen klappet meg på skulderen og sa “bra jobba”, forteller Stein Gjessing.   

Dette var over 50 år siden og underviseren i emnet var Ole Johan Dahl, Norges første professor innen informatikkfeltet. Da var det gjort. Stein fullførte studiene sine innen informatikk og siden har han blitt værende. Her fant han sin lidenskap for blant annet ny teknologi, programmering og nettverk. 

EU-prosjektene på 90-tallet  

- Det har vært en flott tur hele veien! Svarer Stein når han blir spurt om å trekke frem et par høydepunkt fra karrieren sin. 

- Men noe av det morsomste var nok EU-prosjektene på 90-tallet, dette var ordentlig nybrottsarbeid. Jeg tror ingen andre på IFI hadde jobbet med EU-finansierte prosjekter og samarbeidet med andre universiteter og bedrifter i Europa på den måten før. Målet vårt var blant annet å jobbe med standardisering av teknologi. Vi lagde superdatamaskiner og forbedret hvordan komponentene i superdatamaskiner snakket sammen, forteller Stein.  

- Det var så morsomt å delta i faglige diskusjoner som faktisk ledet til noe. All informatikk er jo en god blanding av grunnforskning til anvendt forskning. Det er så kort vei fra forskning til bruk. Resultatet av arbeidet på den tiden lever fortsatt videre, forteller Stein.  

Undervisning og arven etter Ole Johan Dahl  

- En annen ting jeg vil trekke fram er undervisning av studenter, sier Stein.

- Det har vært morsomt å undervise i IN1010, som jo er arven etter Ole-Johan Dahl. Jeg har undervist i dette faget i over 15 år og gjør det ennå. Da du ringte satt jeg midt i en forelesning for 300 studenter! Det er kjempegøy, noe som er grunnen til at jeg fortsatt gjør det, forteller han. Fremdeles bruker han metodene til Ole-Johan Dahl i undervisningen. 

-Det var innmari morsomt å lære av Ole-Johan Dahl og å få jobbe med han. Han var en meget kritisk og nøye forsker, men kom samtidig med konstruktiv kritikk, forteller Stein. 

IFI – den store lykkelige familien 

- Det er så veldig mange hyggelige folk å jobbe med her på instituttet, både i forskning og undervisning. På mange andre steder innen akademia er det en del uenighet og krangel, men på IFI er alle en stor lykkelig familie. Det har nok med å gjøre at vi stadig får flere ressurser og stillinger, som gjør det mulig å bygge oppover. Det er i medgang man er venner, sier Stein.   

Han har tilbrakt så å si hele karrieren sin som forsker på instituttet, med unntak av en liten periode han var ansatt i en bedrift. 

- Det aller beste med å være forsker er at du bestemmer helt selv hva du skal forske på. Samtidig gjør du forskningen sammen med andre og du legger den opp gjennom demokratiske prosesser. Dette er veldig verdifullt. 

- Vil savne alt

Selv om Stein fremdeles er i full jobb og skal fortsette å undervise i IN1010 utover våren, entrer han gradvis pensjonslivet.  

- Jeg vil savne alt! Sier han. 

- Menneskene som er der, samarbeidet med kollegaene og studentene. Men jeg gleder meg samtidig over å ha mer fritid og reise. Og å snekre på hytta.

 

70-årsdagen var 30.november og ble markert med et Zoom-møte initiert av jubilanten selv. Over 100 nåværende og tidligere kolleger dukket opp.

Steins viktigste råd til studenter:  

- Studer noe du brenner for! Og hvis du ikke synes det er morsomt, eller sliter med faget over lengre tid, finn deg noe annet. Om du liker det og mestrer det, må du fortsette. Tenk å kunne bidra til å utvikle teknologi og å lage datamaskiner. Om du forstår teknologien, kan du være med å styre verden videre og utvikle samfunnet på den riktige måten, forteller Stein. Han legger til med et smil at det muligens ble litt store ord. 

- Men jeg mener det jo, smiler han.

- Og i tillegg er du sikret jobb! 


Kollegaer om Stein

Michael Welzl

Professor og kollega i DIS Digital infrastruktur og sikkerhet

Bildet kan inneholde: topp, panne, nese, kinn, skjorte.

- Stein er en utrolig hyggelig og fin fyr og et slags forbilde for meg. Du ser jo det på hvordan folk rundt han responderer på at han nå når han går av. Særlig i Zoom-møtet han holdt for over 100 kollegaer før jul. Han er kjent blant alle for å være en utrolig hyggelig fyr! 

Hva husker du best fra tiden med Stein? 

- Jeg hadde jobbintervjuet mitt med Stein i 2008. Da jeg startet i 2009 ble jeg fortalt at jeg skulle sette meg mellom Frank-en-Stein, det vil si mellom en kollega som het Frank og Stein, ler Michael. Det ble starten på et tett samarbeid frem til i dag. 

- Vi har jobbet og reist mye sammen og blitt gode venner i tillegg til kollegaer. Han er den jeg går til for å få råd, den jeg deler ideer med og diskuterer med. Vi prater om alt. Vi har vært sammen om så mye -  felles veiledninger av studenter og prosjekter i Norge og i utlandet. Vi har jobbet mye med internettstandardisering sammen. Dette var ganske nytt for Stein da jeg kom til Norge, så det ble et felles eventyr.    

- Stein har også vært norsklæreren min. Han har hele tiden vært på vakt og tvunget meg til å snakke norsk. At jeg i dette intervjuet ikke ba deg om å bytte over til engelsk, er takket være Stein, smiler Michael. 

Safiqul Islam 

Postdoktor og kollega, tidligere Ph.d-kandidat (2012-2017) i DIS Digital infrastruktur og sikkerhet

Bildet kan inneholde: briller, panne, hår, smil, briller.

- Stein er en flott lærer, en veldig god veileder og et fantastisk menneske, forteller Islam.

- I arbeidet med doktorgraden min har han vært uvurderlig. Han har lært meg å skrive artikler, lyttet til presentasjonene mine og har gitt meg grundige tilbakemeldinger. Han er en svært god lytter.

Hva husker du best fra tiden med Stein?

- Vi har reist mye sammen til konferanser og møter, og har derfor også vært mye på sightseeing sammen. Han er en interessert, morsom og entusiastisk person. Og han er superaktiv med tanke på alderen, nesten som en idrettsutøver. Jeg slet med å holde følge med han! 

En episode som peker seg ut, skjedde nettopp på sightseeing i Japan.

- På den tiden hadde jeg ikke lært meg å knyte skolissene ordentlig. Stein fikk med seg dette og observerte meg et par ganger. Og der, midt på et travelt tog i Japan, lærte han meg å knytte skolissene. Alle rundt oss lurte på hva i alle dager som skjedde, ler Safiqul. 

- Stein er ikke bare en god lærer i faget sitt, men også i livet. Han lærte meg hvordan jeg skulle tilpasse meg Norge, da jeg kom hit for å ta doktorgrad som 26-åring, fortsetter han. 

- Hva mer kan jeg si? Utviklingen jeg har hatt både som person og forsker de siste årene er mye takket være Stein.

Publisert 25. mars 2021 15:38 - Sist endret 25. mars 2021 15:38