Varmt møte med Kronprinsparet

Kronprinsparet inviterte forskerduoen Kristin og Jørn Braa til et møte, for å høre mer om utviklingen av helseinformasjonssystemet DHIS2. Nylig vant forskerne den anerkjente Roux-prisen for arbeidet sitt.

Skjermdump fra Zoom-møtet

Skjermbilde fra møtet med professor Jørn Braa, rektor Svein Stølen, Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen og professor Kristin Braa. Foto: UiO.

– En hyggelig sideeffekt av pristildelingen, er at Norge virkelig har får øynene opp for hva vi gjør, sier Kristin Braa. Støtten på hjemmebane, særlig fra UiO og ledelsen, er kjempeviktig.

Rektor Svein Stølen understreker viktigheten av radarparet Braa sin innsats for å utvikle kapasitet for kunnskap og innovasjon i en lokal kontekst.

– Et fantastisk arbeid som viser hva universitetet som institusjon, med stor U, kan bety når vi er på vårt beste. Arbeidet rundt HISP-programmet har virkelig gjort en forskjell for millioner av mennesker, skryter Svein Stølen.

Fra feltarbeid i Sør-Afrika til globalt kollegium

Kristin Braa elsker å snakke om arbeidet de har holdt på med i mer enn 28 år. Det hele startet med Jørns doktorgrad som innebar feltarbeid under et opphold som gjesteforsker i Cape Town i 1994. Da Nelson Mandela overtok makten, ble universitetene tidlig involvert i å bygge det nye Sør-Afrika. Her kom Jørn på banen gjennom utvikling av datasystemer. Etter få år vokste programvaren frem og ble raskt rullet ut i hele landet.

Rundt år 2000 ble samarbeidet utvidet med andre afrikanske land og India. På samme tid startet det viktige samarbeidet med Norad, for å utvikle masterprogrammer i sør. Etterhvert har 68 studenter tatt doktorgrad og engasjert seg i å videreutvikle programvaren. Mange av de uteksaminerte studentene har gjort karriere i HISP-gruppene i sine respektive land.

– Vi er et eneste stort kollegium, skyter Kristin inn. Dette er våre nærmeste kolleger. Vi snakker sammen hver eneste uke, om ikke hver dag. Hvis pandemien har ført til noe positivt, er det at en kollega i Kampala er like nær som en på Oppsal.

Strategiske samarbeid

Rundt 2010 kom flere globale helseaktører på banen, både som viktige samarbeidspartnere og på investorsiden. Kristin trekker frem det tette samarbeidet med Verdens helseorganisasjon (WHO)  og arbeidet med å lage standardiserte datapakker for en rekke sykdommer.

– Halvparten av pengene som kommer inn fra investorene går rett ut til HISP-gruppene, for å styrke gruppene til implementasjon i landene, forklarer Kristin.

Systemet ble opprinnelig bygget for å ha oversikt over vaksinasjonsprogrammer og spredning av sykdommer.

– Hvordan innovasjonen skjer er selve kjernen. DHIS2 er i bruk i hundrevis av kontekster med forskjellige utfordringer. Sammen med den organiske kontakten mellom bruk og utvikling, resulterer dette i mange impulser og lokale innovasjoner, sier Jørn Braa.

Felles interesseområder

Kronprinsparet har gjennom mange år engasjert seg nasjonalt og internasjonalt for helse, og fant fort tonen med forskerne rundt felles interesseområder. Kronprinsparet stilte svært informerte spørsmål underveis om alt fra helsemyndighetenes rolle, datainnhenting, organisasjonsstruktur og informasjonssikkerhet.

Skjermdump av et smilende kronprinspar
Skjermdump av H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: UiO.

– Det er som om datasystemet har inspirert måten å jobbe på, på et eller annet vis. Det er veldig flott, sier Kronprinsessen inspirert.

Kronprinsparet var svært nysgjerrige på bakgrunnen til søskenparet som vokste opp på Hvalstad, med utsikt mot Skaugum.

– Det hører med til historien at vår far var en av de første informatikerne. Og så har vi en rebell av en mor, feminist. Og sjøl har vi begge vært politisk aktive, så det er grasrotbevegelsen vi bare har fortsatt med, forklarer Kristin.

– Dette er ganske inspirerende for alle våre studenter som møter Jørn og Kristin, og se denne koblingen mellom forskning, utvikling og innovasjon, skyter rektor inn.

Kronprinsen gratulerte forskerne med alt de har fått til og drevet frem som nøkkelpersoner i prosjektet. Til slutt sendte Kronprinsparet en stor takk til hele det globale nettverket for jobben de gjør.

Publisert 13. jan. 2021 17:26 - Sist endret 14. jan. 2021 09:08