En soltime med RoCS

60 elever og 3 lærere fikk en "Sun hour" med RoCS - Rosseland senter for solfysikk som forberedelse til en Europeisk solkonkurranse. Drømmen er å vinne en tur til det Svenske solteleskopet på La Palma.

Undervisning av ungdomsskoleelever på universitetet

Stipendiat Aditi Bhatnagar ved RoCS holdt soltimen fredag 22. oktober for 10.klassen fra Norges Realfagsgymnas Ungdomskole i Sandvika. Bilde: privat

Elevene ved Norges Realfagsgymnas ungdomsskole i Sandvika er en av tre skoler som vil bli fulgt opp av RoCS i høst i forbindelse med konkurransen. Nær 1000 elever er påmeldt fra hele Europa. 

Stipendiat Aditi Bhatnagar underviser de norske elevene som en del av formidlingsarbeidet som ligger til stillingen ved RoCS. 

elever får undervisning
Vitebegjærlige elever: Det holdt akkurat med 90 minutter til foredrag og spørsmål fra de mange lagene (fire personer på hvert lag) i de to klassene som tok veien fra Sandvika til Georg Sverdrups Hus auditorium. Aditi Bhatnagar hadde tips og gode lenker til alle temaer som elevene ønsket å jobbe videre med i konkurransen. Bilde: privat. 

Oppgaven til elevene

Konkurransen som blir arrangert av EST - European Solar Telescope i høst er rettet mot europeiske skoleelever i aldersgruppen 14-16 år. De påmeldte lagene skal undersøke et tema relatert til solen og lage en infografikk som forklarer temaet. Infografikken vil kunne bli en del av et leksikon om sola på nettet og dermed tilgjengelig for undervisning verden over. 

RoCS tilbyr tilrettelagt foredrag / spørretime samt støtte til medvirkning i konkurransen til skolene som deltar. Vinnerlaget på fire elever samt lærer får en tur til solobservatoriet i La Palma våren 2022. Det er også mulighet for å vinne et solteleskop.

Norge er med i EST

EST - European Solar Telescope er prosjektet hvor 18 europeiske land har gått sammen om å få bygget det som skal bli verdens største solteleskop på Kanariøyene. - Hovedmålet er å få samlet inn mer lys enn noen gang og med det få nøyaktige målinger av det svake magnetfeltet i det mellomste laget av atmosfæren til solen, kromosfæren, sier Mats Carlsson, direktør ved RoCS.

Bildet kan inneholde: rav, natur, menneskelig, oransje, belysning.
Her er konkurransen forklart på engelsk. Oppgaven er å lage en plakat om noe klassen synes er et spennende fenomen ved sola. 
Emneord: EST, European Solar Telescope Av Eyrun Thune
Publisert 25. okt. 2021 13:28 - Sist endret 14. des. 2021 14:12