Referat fra møte i instituttstyret

31. oktober 1996

Tilstede: Knut Liestøl, Ragnar Normann, Bjørn Kirkerud, Øystein Gran Larsen, Jens Kaasbøll, Annita Fjuk, Øystein Christiansen, Andreas Dobloug, Ingebjørg Theiss.
For administrasjonen møtte: Elisabeth Hurlen, Narve Trædal, Inger Ann Faye.

Stein Krogdahl var spesielt innkalt til Sak 6 og Sak 7.

Sak 1. Referatsaker

Ingen saker.

Sak 2. Søknad om 2 måneders permisjon fra stipendiatstilling

Søknaden fra Knut Omang forelå til behandling.

Permisjonsøknaden er forårsaket i tilbud om 2 måneders engasjement ved Dolphin ICS og har faglig relevans til doktorgradsarbeidet. Bestyrer oppfordrer fagmiljøene til å orientere sine stipendiater om at slike muligheter finnes.

Styret innvilget søknaden og utvider stipendiatperioden med to måneder til 1. mars 1998.

Sak 3. Søknad om dekning av underskudd på NFR-prosjekt

Søknaden fra Tor S. Lande forelå til behandling.

Underskuddet er oppstått pga. feilinformasjon fra instituttadministrasjonen til prosjektleder om status på konto.

Styret innvilger beløpet. Administrasjonen vil bedre kontrollrutinene med instituttets eksterne midler.

Sak 4. Utlysing av stipendiatstilling (ny) i kommunikasjon

Dekani brev med Fakultetsstyrets enstemmige vedtak av 10.10.96: "Den nye stipendiatstillingen tildeles Institutt for informatikk innen innsatsområdet Kommunikasjon. Tildelingen gjelder for en periode på fire år."

Styret vedtok å utlyse stillingen med en vid definisjon av "Kommunikasjon". Bestyrer fikk fullmakt til å danne en gruppe som lager forslag til betenkning.

Sak 5. Investering i ATM-svitsj. Utstyrskomitéens forslag til innkjøp

Til behandling forelå et forslag, utarbeidet av Stein Gjessing og Haakon Bryhni i samråd med NR og USIT.

En ny svitsj vil legge forholdene bedre til rette for nye prosjekter og samarbeid både med NR, Telenor FoU og NTNU for SCI-gruppen ved instituttet.

Styret innvilget søknaden.

Sak 6. IN002 ­ undervisning til våren?

En beskrivelse av IN002 (Bjørn Kirkerud) og et notat fra Stein Krogdahl forelå til behandling.

Erfaringene fra vårsemesteret hvor IN002 ble gjennomført med 20 studenter var meget gode. Styret uttrykte entusiasme for opplegget og innholdet i kurset. De nødvendige ressurser blir stilt til rådighet for databehandlingsgruppen slik at IN002 kan arrangeres også våren 1997 med et større antall studenter. Spørsmålet om vekttallsreduksjoner må avklares av undervisningsutvalget.

Sak 7. Introduksjonskurs til hovedfag

Notat fra Stein Krogdahl med argumenter for og imot et slikt kurs forelå til behandling.

Styret vedtok å sette igang slike introduksjonskurs til våren som en prøveordning for de studieretningene som har kapasitet til det. Styret vedtok at det skal gis ett vekttall våren 97 for studenter som er med i evalueringen av kurset, men at det senere antakeligvis bør gis som et tilbud (obligatorisk?) uten vekttall. Undervisningsutvalget ble bedt om å arbeide videre med saken.

Undervisningsutvalget følger og evaluerer kurset våren -97. Det legges opp til at kursets videre form og rammer fastlegges utpå våren -97, før endelig planlegging for høsten -97.

Sak 8. Utlysing av professorat II i databehandling (etter Sverre Spurkland)

Forslag til betenkning forelå til behandling.

Styret vil ha en setning i teksten om at erfaring i veiledning av studenter tillegges vekt.

Styret vedtok å utlyse stillingen i databehandling. Styret vedtok videre forslaget til betenkning med mindre endringer.

Sak 9. Orienteringssaker

* Databehandlingsgruppen.
Gruppen ønsker å være EN studiegruppe med felles ansvar for undervisningen, men har åpnet for undergrupper som skal være egne "økonomiske enheter" og ta seg av administrative spørsmål som søknader om forskningstermin o.l. En slik gruppe, bestående av Arne Maus, Dag Sjøberg og Ragnar Normann, vil bli etablert 1.1.1997.

* Stipendiatstilling finansiert av EU-midler:
Prosjektet "NICE" har utlyst en stipendiatstilling innen Signalbehandling. Det var 14 søkere til stillingen. En bedømmelseskomité bestående av Sverre Holm og Oddvar Søråsen har bedømt søkerne. Knut Eilif Husa ble innstilt som nr. 1 og Andreas Austeng som nr. 2.

I henhold til forenklet behandlingsprosedyre ved tilsettinger i prosjektstillinger, har bestyrer vurdert og sluttet seg til innstillingen og sendt den til fakultetet.

* Orientering om statsbudsjettet.
Bestyrer refererte fra statsbudsjettet mht studentall, oppdragsvirksomhet, post-doc. stillinger og bekymring for rekruttering til mat.nat.-fagene.

NFR har fått 4% vekst og skal prioritere tyngre utstyr og telekommunikasjon. Bidraget til internasjonale forskningsprogrammer (EU) er betydelig økt.

Universitetet har reelt fått midler omtrent tilsvarende årets. (Før en eventuell saldering av budsjettet).

Stimuleringsmidlene er høynet for mannlige kandidater og senket for kvinnelige slik at det heretter tildeles kr 10 000 pr. hovedfagskandidat uansett kjønn. For doktorander: kvinner kr 30 000 og menn kr 20 000.

Universitetet har fått bevilgninger til 3 bygg: ZEB, UB og Preklinisk III.

* Samarbeid med Høgskolen i Østfold.
Bestyrer ga en foreløpig orientering om planene for et ev. samarbeid.

* Institutt for informatikks datahistorie - 1977 - 1997.
I forbindelse med instituttets 20-års jubileum informerte kontorsjefen om engasjement av Aud Veen Noodt, som har skrevet deler av USITs historie, til også å skrive instituttets historie. Bestyrer har bevilget 2 månedsverk til arbeidet.

Sak 10. Eventuelt.

* Åpne terminalstuer i helgene.
Fagutvalget ved Ingebjørg Theiss viser til klage fra flere studenter om stengte terminalstuer i helgene. Styret støtter studentene.
Kontorsjefen tar kontakt med Matematisk institutt med sikte på å få istand en avtale slik at terminalstuen i Niels Henrik Abels hus blir åpnet i helgene i de mest hektiske periodene av semesteret.

Møtevarighet: 1200-1345
Institutt for informatikk,

Knut Liestøl

Elisabeth Hurlen