English version of this page

Første semester som masterstudent

I løpet av første semester skal du lage eller finne et ledig masterprosjekt. Du skal få deg en veileder og sammen skal dere velge emner for masterstudiet ditt. Dette skal du inkludere i en studieplan som du skal levere innen 1. desember. 

Dette må du gjøre første semester:

1. Finn eller lag et masterprosjekt

Hver høst i september-oktober arrangeres det infomøter der forskningsgruppene presenterer ledige masteroppgaver. Mange finner også veilederen sin i forbindelse med dette.Du finner også ledige masteroppgaver på programsiden for ditt masterprogram. Du kan også forme din egen masteroppgave og finne en veileder utenom etablerte masterprosjekter. 

I flere av masterprogrammene kan du velge mellom kort og lang oppgave. Noen velger å samarbeide med andre på masteroppgaven sin. Les mer om arbeidet med masteroppgaven og alternativer her. 

2. Finn en veileder fra riktig forskningsgruppe

Du er selv ansvarlig for å ta kontakt med en veileder for et prosjekt du er interessert eller en som forsker på temaer du vil skrive om. Send en e-post, ring eller bank på dører. 

Alle må ha minst én intern veileder som jobber på IFI og som hører til en forskningsgruppe som er tilknyttet sitt masterprogram. Hvert år har flere studenter veiledere fra forskningsinstitusjonene Simula og SINTEF. Dersom de i tillegg er ansatt ved IFI og er tilknyttet en relevant forskningsgruppe, kan de anses som internveiledere.

Forskningsgruppe og tilknytning til program

Studieprogram Forskningsgrupper
CS: Bioinformatics
CS: Imaging and Biomedical Computing*
Design, bruk, interaksjon
Digitalisering i helsesektoren
Digital økonomi og ledelse
Entreprenørskap og innovasjonsledelse)
Informasjonssikkerhet*
Programmering og systemarkitektur
Robotikk og intelligente systemer (studieretning)
Kybernetikk og autonome systemer (studieretning)
Språkteknologi

Unntak fra listen over:

Enkelte ansatte i IS, ND og PSY-gruppene kan veilede et begrenset antall med informasjonssikkerhetstudenter. Noen professor II fra BMI-grupppen kan veilede studenter på CS: Imaging and Biomedical Computing.

3. Velg emner til masterstudiet

Emnene du tar som en del av masterstudiet ditt kalles for ditt fagteoretiske pensum for oppgaven.

Du velger emner i samarbeid med veilederen din. Minst halvparten av emnene, beregnet etter studiepoeng, må være kjerneemner for masterprogrammet ditt. Kjerneemner er listet opp på programsiden til hvert program under Oppbygging og gjennomføring. I tillegg kan det være andre krav knyttet til ditt program som det er viktig å sette seg inn i.

Utover dette kan du velge mellom alle IN-emner på 4000- og 5000-nivå ved Institutt for informatikk. Noen av masterprogrammene godkjenner også andre emner ved UiO hvis de er på masternivå og er faglig relevante for masteroppgaven.

4. Lag en fremdriftsplan 

I studieplanen skal du lage en plan for når du skal ta emner og når du skal levere masteroppgaven. For å bli ferdig på normert tid, fordeler du dette over fire semestre.

De teoretiske emnene skal normalt være fullført semesteret før du skal levere oppgaven din. Hvis oppgaven din skal leveres våren 2026, må du fullføre emnene innen høstsemesteret 2025 er omme. Den avsluttende eksamen vil ikke bli avholdt før du har fullført alle emner. Hvis du skriver sammen med en medstudent, må begge to oppfylle kravet for at dere skal ha avsluttende eksamen.

5. Lever studieplan innen 1. desember

Studieplanen er en masteravtale mellom studenten, veileder og instituttet. Via studieplanen velger du emner for masterstudiet og setter opp en fremdriftsplan. Hvis du skal skrive lang oppgave (60 studiepoeng) skal du også lage med en prosjektbeskrivelse. Sørg for at du gjør alt dette sammen med veilederen(e) din(e). Alle masterstudenter på første året, unntatt Entreprenørskap og innovasjonsledelse, skal levere en studieplan. 

Publisert 18. des. 2023 09:01 - Sist endret 21. feb. 2024 08:28