Å designe en selskapsrobot

Paro er en selskapsrobot som designet og utviklet i Japan for å være et hjelpemiddel i eldreomsorgen i et samfunn hvor de mangler arbeidskraft til å gi eldre en god omsorg. Paro er spesielt designet for å være til selskap for mennesker med demens og baserer seg mye på forskningen bak dyreterapi. Den er et nyttig verktøy som kan være tilgjengelig for folk som er allergiske mot ekte dyr eller som av andre grunner ikke kan eller får tilbud om samvær med ekte dyr. Dessverre er Paro både kostbar og skjør, og de eldre kan kun ha samvær med Paro under oppfølgning av helsepersonell. Grunnet høy underbemanning (hvert fall her i Oslo) er det vanskelig å tilby et utvidet samvær med Paro.

Oppgaven vil være å se på hva det er med Paro som gjør den til en god selskapsrobot, en «companion», og om det er mulig å videreføre disse egenskapene til en mer robust robot.

Oppgaven kan være både teoretisk og/eller praktisk, Med andre ord vil det være mulig å velge om man ønsker å utforske en mer teoretisk side og ende opp med spesifikasjoner for design eller om man ønsker å lage sin egen robot og jobbe med designet gjennom prototyping og testing. 

Oppgaven krever kompetanse i HCI (IN2020 "Methods in HCI", tidl. INF2260 / INF4060) og det anbefales kompetanse i participatory design (IN5510, tidl. INF5722). For en praktisk tilnærming anbefales IN5120 "Tangible interaction" (tidl. INF5205) og IN5530 "Research through design" (tidl. INF5591 interaction design). 

Emneord: robot, Human-Robot Interaction, design
Publisert 14. aug. 2018 11:34 - Sist endret 14. aug. 2018 11:34

Veileder(e)

Omfang (studiepoeng)

60