Installere Ubuntu i dual/single-boot

Ubuntu harmye informasjon om utfordringer ved nye maskiner med UEFI-bios, typisk windows 8-maskiner. Kjekt å vite for windows-8-laptoper: Trykk skift mens man trykker restart fra charms-menyen for å få opp en advanced-boot-meny. Her kan velge å starte boote til uefi-bios for å feks skru av uefi secure boot, og man kan velge å boote fra DVD/USB.

VIKTIG: Før man partisjonerer harddisken for å installere Ubuntu er det viktigå vite at det alltid er en viss risiko når man partisjonerer harddisken for at filer kan gå tapt, og at du bør ta backup av alle filer han ikke ønsker å miste, og at du ikke har noe ansvar for at alt går bra.

Hvis man skal partisjonere en harddisk der windows er installert kan det være tryggest å bruke et partisjonsprogram laget for windows, "Minitools Partition Wizard" er et fint slikt program. Her kan man lage en ext4-partisjon av ønsket størrelse til Ubuntu, og en Linux Swap-partisjon på størrelse med det fysiske minnet (RAM) anbefales også. (Man trykker resize, så create, og så apply, og så må maskinen omstartes hvis man endret en windows-partisjon). Man kan evt lage disse partisjonene under Ubuntu-instalasjonsprosessen også, men det kan være mer knotete, og kanskje ikke så trygt.

Grov oppskrift for installasjon på en ny Windows-8-laptop (med UEFI), men se bemerkninger fra Ubuntu:

1. Skru av Secureboot i UEFI-bios, og evt skru evt disse også hvis de er der: QuickBoot/FastBoot and Intel Smart Response Technology.
  2. Skru av Fast Startup i windows 8/10, ref eightforums.
  3. Partisjoner harddisken med feks Minitools (se over).
  4. Boot fra installasjons-DVD eller -USB.
  5. Velg egendefinert installasjon eller lignende når du kommer til der du kan velge mellom å installere ved siden av Windows, eller erstatte Windows, eller egendefinert. Hvis du ikke har partisjonert ennå kan du evt velge å installere ved siden av windows får å lage ny partisjon.

For å sørge for at maskinen ikke automatisk starter Windows 8 etter omstart igjen må sannsyligvis boot-rekkefølgen endres i UEFI-bios, feks sånn at ikke "Windows Boot Manager" er på topp, men harddisken.

Boot-repair kan fikse boot-problemer.

Flere guider for å installere Ubuntu i dual boot på Windows 8 (og 10) UEFI-maskiner:

Publisert 9. aug. 2020 12:22 - Sist endret 9. aug. 2020 12:22