English version of this page

Tilgang til UiO-hjemmeområde og IFI-Linux-terminal

Windows

For Windows er det to måter å fjerninnlogge seg til en IFI-linuxmaskin og få grafisk grensesnitt. For de fleste vil det være tilstrekkelig å bruke VDI-løsningen, men hvis du er avhengig av å bruke login.ifi.uio.no må du bruke X-win32.

Alternativ 1: VDI-løsningen

Se egne instruksjoner på sidene våre om VDI-løsningen.

Alternativ 2: X-win32

På windowsmaskiner er det fint å installere X-win32. Med X-win32 kan man logge inn på IFIs login-kluster (login@ifi.uio.no) og jobbe med en IFI-Linux-terminal, og også kjøre GUI-programmer som emacs/gedit/nautilus.

X-win32 samt instruksjoner for hvordan man installerer disse, kan du finne på https://www.winprog.uio.no/.

Mac

På mac-er er det fint å vise hvordan man logger inn på "IFI-Linux" fra OSX-terminalen med ssh, og installere programmet Cyberduck for å enkel tilgang til filene på hjemområdet.

1. For å logge inn på en IFIs Linux-maskin med SSH, les om det (her). Legg spesielt merke til at på nye macer med siste OSX-versjon følger ikke X11 lenger med (X11 trenger man for å kjøre GUI-programmer fra IFI gjennom terminalen). Se i så fall anvisningene for å installere X11. Lag også uio-aliaset så du slipper å skrive hele ssh-kommandoen hver gang.
  2. For å installere Cyberduck, se instuksjonene her. Jeg tror ikke disse er helt oppdatert, så det ser ikke nødvendigvis helt likt ut i siste versjon av cyberduck.

Linux

På Linux-maskiner er det kjekt å få satt opp aliaser for SSH og SSHFS. SSHFS er for å montere UiO-hjemmeområdet som en mappe på sin egen harddisk.

1. Legg inn følgende linjer i .bashrc-filen, erstatt <brukernavn> med ditt brukernavn (på Ubuntu kan man også lage en egen .bash_aliases-fil, også vil den bli sourcet inn av .bashrc som standard):
    alias uio='ssh -YC <brukernavn>@login.ifi.uio.no'
    alias uiofiler='sshfs <brukarnamn>@login.uio.no: ~/uio -o reconnect,modules=iconv,from_code=utf8'
  2. Lag en uio-mappe på ditt laptop-hjemmeområde som vil bli brukt til å montere UiO-hjemmeområdet med kommandoen
    mkdir ~/uio

3. Åpne en ny terminal eller bruk kommandoen "source .bashrc" for å aktivere de nye aliasene.
  4. Nå kan du bare bruke kommandoen "uio" for å logge inn på en IFI-linux-maskin gjennom ssh med X11-forwarding (som betyr at du kan kjøre GUI-programmer fra IFI også).
  5. Og du kan bruke kommandoen "uiofiler" for å montere UiO-hjemmeområdet inn i uio-mappen på sitt eget (laptop-)hjemmeområde. Etter å ha skrevet UiO-passordet kan du nå åpne og redigere filer direkte fra hjemområdet, lagre på hjemmeområdet, flytte og kopiere filer frem og tilbake osv, som om hjemmeområdet var en lokal mappe på maskinen. Etter omstart vil det sannsyligvis være nødvendig å kjøre "uiofiler" igjen for å gjenopprette tilkoblingen.

Ubuntu (Nautilus)

Dette er en mer nybegynnervennlig og GUI-basert metode for å få tilgang til UiO-hjemområde fra egen maskin på Ubuntu, som et alternativ til 'uiofiler'-aliaset:

1. Fra et mappevindu, velg File->'Connect to Server...' fra menyen.
  2. I 'Server Address'-feltet, skriv 'sftp://<brukernavn>@login.ifi.uio.no' (bytt <brukernavn> med uio-brukernavn), og trykk 'Connect'.
  3. Skriv inn uio-passord og ok. Nå dukker hjemmeområdet opp under Network-kategorien til venstre, og du kan se hjemmeområdet ditt med UiO-filene dine.
  4. Høyreklikk på den nye oppføringen under 'Network' til venstre og trykk 'Add Bookmark'. Da vil koblingen legges under 'Bookmarks' til venstre, slik at du kan trykke på den for å koble opp igjen etter omstart.
Publisert 9. aug. 2020 12:23 - Sist endret 11. jan. 2023 09:38