Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv - et lunsjkollokvium med Sigurd Eide

I mars 2021 setter Norge bokstavelig talt sine fotavtrykk på den røde planeten når Mars 2020-roveren med radaren Rimfax lander i søken etter liv. Det skal stipendiat Sigurd Eide snakke om på ITS 22.februar.

-Jeg er privilegert som får jobbe med denne  spennende phd-oppgaven, sier stipendiat Sigurd Eide, som har  bakgrunn fra petroleumsbransjen.

Eide (ITS) er i gang med sin doktorgradsavhandling som omhandler forberedende studier av hvordan radaren vil avbilde geologien på landingsplassen på Mars, samt det operasjonelle arbeidet med Rimfax når roveren er på plass på planeten fra februar 2021.

– Landigsstedet Jezero-krateret er et område hvor vi forventer at Rimfax vil kunne gi veldig gode data. Radaren er særlig egnet til å avbilde sedimentære lag som dem man forventer å finne i dette området – og ikke minst i det tilhørende deltaet. Når vi tenker på hvordan Rimfax vil bidra til selve operasjonen, vil nok valget av Jezero gjøre arbeidet med Rimfax desto mer relevant og spennende, sier Eide som startet på sitt doktorgradsarbeid i høst.

Skal lete etter spor av liv
Roverens oppgave er altså å lete etter spor av liv. Den skal analysere de ulike geologiske lagene i bakken for å finne ut hvor det er lurest å ta prøver. Steinprøver skal tas og lagres på Mars' overflate før de hentes ned til Jorden i 2028-2030 for videre analyser og undersøkelser. Men det er ingen hemmelighet at det overordnede målet med NASA-ekspedisjonen er å klargjøre for mennesker på planeten Mars.

Publisert 14. feb. 2019 13:51 - Sist endret 19. feb. 2019 10:16