Miljøvitenskapbloggen

Her formidler ansatte og studenter ved Miljøvitenskapseksjonen informasjon som vi tror kan være av allmenn interesse. Bloggen brukes også til å formidle prosjektoppgaver fra våre kurs, der oppgaven er å nettopp skrive et populærvitenskapelig blogginnlegg om noe som har med miljøvitenskap å gjøre.

137Cs
Publisert 8. des. 2020 23:11

Tabloidavisene i dager mye preget av hva som er sunt, hva som er farlig, og hva som vil gi deg kreft. Eksponering av høye nivåer av radioaktivitet er som kjent svært kreftfremkallende. Har du da tenkt på at Tsjernobyl-ulykken drastisk økte mengden radioaktivitet i norsk natur? Og hvordan tilfeldigheter og kjemiske egenskaper førte til oppkonsentrering av radioaktivitet i norske husdyr?

Radonikon og forfattere
Publisert 8. des. 2020 09:05

Året er 1899 og den briljante forskeren Marie Curie studerer inngående en stenprøve mot lyset fra oljelampen. Prøven er fra Joachimstal hvor gruvearbeiderne stadig dør av den grusomme og mystiske gruvesyken, som angriper lungene. Curie får et hosteanfall. En tanke streifer henne om at det samme kan ramme henne, som har rammet gruvearbeiderne. Men hun slår tanken fra seg.

Publisert 4. okt. 2018 10:12

Visste du at på 70-tallet lagde de pacemakere av plutonium? Man hadde lenge trengt å finne en stabil og lengevarende strømkilde til pacemakere. Før dette var det vanlig å bruke kvikksølv-sink batterier, men disse måtte byttes hver 18. måned, noe som ikke er veldig praktisk. 

Publisert 4. okt. 2018 10:12

Har du noen gang sittet på skolebenken og tenkt, «hvordan skal jeg få bruk for denne informasjonen senere i livet?» Her kommer en historie om hvordan man ved bruk av radiokjemi klarte å gjennomskue en millionsvindel.

Publisert 4. okt. 2018 10:12

Når man hører om eller snakker om bestråling av mat er det lett å fort bli skeptisk, fordi ordet stråling er assosiert med radioaktivitet og andre tilhørende skumle ting. Derfor er det viktig å faktisk vite hva det dreier seg om. Bestråling av mat er ikke skadelig for hverken maten eller oss. Det gjøres heller tvert i mot for mange andre positive årsaker som heller gagner oss. Det går hovedsakelig ut på å ødelegge mikroorganismer som bakterier i maten.

Publisert 4. okt. 2018 10:12

Stråling og radioaktivitet har svært mange bruksområder. Er det mulig å for eksempel lage en radioaktiv katt? Katten skal ikke bli den neste helten i Marvel-universet (figur 1), men gå tilbake til sin tidligere tilværelse som en gjennomsnittlig Pusur etter endt kur. Vi har snakket med en veterinær, og svaret er overraskende ja, det er mulig. Dette er noe de gjør relativt ofte, og kan brukes til behandling av sykdom som for eksempel hypertyreose. 

Publisert 27. apr. 2017 12:12

Skrevet av Diamanta Ibishi

KJM3900 prosjektoppgave våren 2017

Radioaktiv stråling har i dag mange anvendelser. Grunnet helserisikoer tilknyttet strålingen, benyttes radioaktive stoffer med stor forsiktighet. Opptagelsen av røntgenstråling i 1895 åpnet dørene for videre forskning av radioaktivitet. 3 år senere ble Radium oppdaget av Marie og Pierre Currie. (Fröman, Nanny, 1996) Dette var starten på det vi i dag omtaler som radioaktivitet.