NiCd - lettere

Nikkel kadmium batteriet var antagelig det første oppladbare batteriet som var lett nok til å bæres. Batteriet baserer seg på nikkeloksid som katode og kadmium metall som anode. Batteriet kan gi høy effekt over korte tidsrom og har vært et godt batteri for formål som blits og fjernstyrt elektrisk leketøy som har varierende behov for effekt.

 

 

Kjemien til dette batteriet ved utlading er:

2NiOOH + Cd + 2H2O = 2Ni(OH)2 + Cd(OH)2

Batteriet er mer robust enn Li-ionebatterier da de tåler å bli dypt utladet og lagret i utladet tilstand lenge. Faktum er at dette batteriet bør heller lagres i utladet enn oppladet tilstand. Det har en kapasitet som tilsvarer vanlige alkaliske batterier, men har fordelen i at dette batteriet kan lades.

Den største ulempen til disse batteriene er at de inneholder større mengder av kadmium som er giftig dersom det blir sluppet ut av batteriet. Derfor er denne typen batterier mer eller mindre faset ut. Det kreves også en mer sofistikert lader for denne typen batterier for å forhindre at det overopphetes og sprekker under opplading. Man skal derfor være forsiktig med å blande ladere og typen batterier da det ellers kan gå galt.

Nikkel kadmium batterier er også kjent for å ha minneeffekter fra tidligere utladninger. Dersom batteriet lades ut til nesten de samme tilstander flere ganger kan det virke som om det er helt utladet ved neste utlading til samme tilstand, selv om det er mye effekt igjen. Det strides om dette faktisk er en reell effekt da den er vanskelig å reprodusere eller at det er et markedsstunt fra produsentene av NiMH batteriene som kom på markedet i det samme tidsrommet.

En annen effekt som ofte tolkes som en minneeffekt er tilstanden som oppstår ved gjentatt overlading av batteriet. En vil da få full effekt i kort tid før batteriet virker flatt. Dette kan kompenseres ved å lade ut batteriet helt noen gjentatte ganger. Lignende tilstander kan også oppstå ved lengre lagring av batteriet hvor det kan vokse tynne tråder av kadmium fra anoden til katoden. Disse trådene vil kortslutte batteriet og gjøre dem ubrukelige. Derfor er det lurt å lagre denne typen batterier i utladet tilstand.

Publisert 24. nov. 2010 14:09 - Sist endret 24. nov. 2010 14:13