Sn

Tinn

atomnummer: 50
gruppe: 14
periode: 5
atomvekt: 118,710

I mennesket
14 mg

I jordskorpen
1,5 ppm

I havet
0,81 µg/liter

På solen
9000,00 ppt

Anvendelser

Visste du at...

tinn-whiskers (tynne, nålelignende utvekster som vokser på tinn) forårsaket at satelitten Galaxy IV feilet i 1998?

[Foto: Peter Bush.]

Dannelse av tynne whiskere av tinn er et problem i mikroelektronikk.
Foto: Peter Bush.

Tinn blir brukt til mange formål. Blikkbokser lages av tinnbelagt jernblikk. Slik fortinning for å beskytte jern og andre metaller mot rust og annen kjemisk påvirkning har vært kjent siden oldtiden. Sølvpapir av tinnfolie, stanniol, ble mye brukt til innpakning av mat inntil første halvdel av det 20. århundret, da aluminium overtok.

Det lave smeltepunktet gjør tinn også velegnet til en rekke andre formål. Elektriske og branntekniske sikringer (f.eks. i overrislingsanlegg) har gjerne tinn eller tinnlegeringer som f.eks. Roses metall i en smeltetråd.

Glassplater til vindusglass og liknende lages vanligvis ved at man lar glasset ligge og størkne på et bad av smeltet metall, oftest tinn (Pilkington-prosessen).

Foruten bronse har tinn lenge vært brukt også i en hel del andre legeringer, for eksempel typemetall, som er tinn-bly-antimonlegeringer og tidligere var mye brukt i trykkerier. Roses metall kan bestå av 20-30 % tinn, 25-35 % bly og 35-50 % vismut, med smeltepunkt på 94-110 ºC. Lagermetaller brukes i kulelager og andre friksjonsdempende innretninger og er forskjellige legeringer av tinn, bly, kobber, antimon, aluminium, arsen, fosfor, nikkel, silisium, sølv, indium m.fl. Tinnbaserte lagermetaller kalles gjerne babbittmetall etter oppfinneren, eller hvitmetall p.g.a. den lyse fargen. Andre lagermetaller inneholder også oftest litt tinn. Amalgam for plombering av tenner inneholder gjerne tinn. Refleksflater til speil kan også være laget av tinn-amalgam. Lettsmeltelige legeringer kan lages av tinn, bly, vismut, kadmium m.m.

Organiske tinnforbindelser benyttes blant annet i treimpregnering, plast (som UV-stabilisatorer) og bunnstoff for båter. Bunnstoff som tidligere ble mye brukt på båter er akutt giftige, og nedbryting av stoffene i naturen går svært sakte. Tinnforbindelser brukes fortsatt på enkelte båter.

Tinndioksid, tinnstein, SnO2, brukes som poleringsmiddel for stål, marmor og glass og til å lage hvitt glass, hvite glasurer, emaljer og keramiske farger.

Preparersalt eller natriumheksahydroksostannat, Na2Sn(OH)6, brukes til tinngrundering av ull, til å gjøre silke tyngre, tøy vanntett, til galvanisk fortinning m.m., tidligere mest kjent som beis ved farging av tøy.

Loddetinn består gjerne av 40-70 % tinn og 60-30 % bly og opptar en av de stor andelene av verdensproduksjonen av tinn. Ved tilsetning av vismut og kadmium kan smeltepunktet senkes til 70 ºC.

Tinn-whiskers (tynne, nålelignende utvekster som vokser på tinn) forårsaket at satelitten Galaxy IV feilet i 1998. Dette fenomenet kan også bli et stort problem i framtiden fordi det vokser ut fra tinnbelegget på elektroniske komponenter og kan etter noe tid kortslutte komponentene.

Les alt om tinn

Forfatter: Sissel Jørgensen

Finn nabogrunnstoff

Ga Ge As
In Sn Sb
Tl Pb Bi

Vis alt om tinn

Tinn i periodesystemet

Visste du at...

Tb

terbium siden tidlig på 60-tallet er blitt brukt i de fosforene som gir blå farge i konvensjonelle fargefjernsyn.

Les mer om terbium

App

Periodic Puzzle

Noen har rotet det til i periodesystemet. Du må flytte grunnstoffene tilbake på riktig plass.

Les mer:
Om Periodic Puzzle appen

Samarbeidspartner

Naturhistorisk museum

 


Les om periodesystemet (bakom-stoff, utdypende artikler)
Periodesystemet.no fra Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.   Idé: Dmitrij Ivanovitsj Mendelejev.
Prosjektledelse: Svein Stølen. Design: John Vedde.   Redaksjon     Rettigheter