Skolebesøk på Kjemisk institutt

student med VR-utstyr på hodet og i hendene til bruk i kjemiundervisningen

Kjemi er alt fra tradisjonell lab til simuleringer og beregninger. Til og med VR teknologi kan brukes til kjemi.

Vil klassen din komme på besøk til oss? Da kan dere bli introdusert til verdensledende forskning innen kjemi. Klassen din vil også få erfaring med teknologi brukt i krim-laboratorier, nanopartikler, og et «virtual reality» laboratorium!

Vi kan tilby presentasjoner av forskere og studenter, og arbeid på 3 forskningsstasjoner:


Stasjon 1: Inneholder prøven narkotika?

Når prøver skal analyseres på sykehus, KRIPOS eller dopinglaboratoriet, er det viktig å bruke utstyr som gir riktige resultater. I denne delen av besøket vil du få innføring i væskekromatografi og massespektrometri, hvor vi skal analysere et ukjent prøve og se om det inneholder narkotika.

Bildet kan inneholde: hånd, øyevipper, gest, synsomsorg, finger.
 Kristina jobber med å måle hvilke stoffer som er i prøver. Hun vil gi deg innføring i væskekromatografi og massespektrometri, akkurat som de som blir brukt på f.eks. KRIPOS og Rikshospitalet. 

 

Stasjon 2: Nanopartiklenes hemmelige liv

Nanopartikler kan brukes til uendelig mange ting. For eksempel brukes de til å generere lys med ulik farge, de kan ha en antibakteriell effekt, de kan avgi varme slik at kreftceller dør og de kan brukes til å katalysere kjemiske reaksjoner. I denne delen av besøket får du være med på å se hvordan vi lager slike partikler, og du skal få studere hvordan de ser ut i et elektronmikroskop samt at du skal få partiklene til å gi lys med ulik farge.

 
Hendene tilhører Wallace, som er nanoteknolog. Han vil vise deg nanopartiklenes indre liv og egenskaper!

Stasjon 3: Virtuell kjemilab

Men hva er det som gjør at atomene klynger seg sammen til molekyler, og at vi kan se struktur og endring i verden omkring oss? Dette er ikke lett å se med øyet, og kanskje heller ikke lett å forstå med formler og regning. Derfor jobber vi nå med å forsøke å visualisere kjemi med virtual reality!

 
Kjemi er ikke bare tradisjonell lab, men blir stadig mere digitalisert og beregningsorientert!


Ta kontakt med Øystein Foss for å planlegge besøk ved instituttet.

Her finner du andre undervisningsressurser som kan brukes i naturfag- og kjemiundervisningen.
 

Publisert 21. feb. 2011 12:02 - Sist endret 10. nov. 2022 13:49