Undervisning med aktiv læring

studenter diskuterer fag

Her finner du konkrete forslag til metoder for aktiv læring. Husk å tenke på at undervisningsaktivitene du velger bør henge sammen med vurdering og læringsutbytte. Vi har samlet mange metoder for aktiv læring og kategorisert dem under i kategoriene

Fagbegreper -  forstå og bruke begreper i faget

Studentene lærer å bruke fagbegreper i tekst og i samtale med hverandre. De lærer at skriving og diskusjon er viktige verktøy for å mestre faget.

Ved hjelp av øvelsene kan studentene teste om de har tilstrekkelig faglig forståelse for å beskrive begrepet, og en øvelse kan være et godt utgangspunkt for diskusjoner om faget.

Argumentasjon - trening i å argumentere i faget sitt

Studentene lærer å bruke fagkunnskapen sin for å underbygge påstander og vurdere ny informasjon. De får også trening i å se sitt eget arbeid som en del av noe større, og kan trene på å argumentere for og presentere faget sitt.

Tilbakemelding - gode tilbakemeldingsformer

Når du gir tilbakemeldinger så husk å gi en retning snarere enn å bedømme.

Når du mottar tilbakemeldinger kan du tenke på at du først kan verdsette at noen vil hjelpe, før du vurderer om du er enig og velger hva du vil lytte til. 

Struktur - arbeid med struktur i tekst

Studentene trener på å kommunisere fag på en strukturert måte, for eksempel gjennom å skrive godt strukturert tekst. Øvelsene gir oversikt, hjelper med planlegging, sortering og disponering og gir retning til videre arbeid med teksten.

Teknikkene gir hjelp til å lese og forstå andres tekster, og setter studentene bedre i stand til å samtale om god skriving i faget. Studentene får trening i å tenke på og ta hensyn til behovet til leseren, og integrerer leserens perspektiv i skriveprosessen.

Formidling - formidling av fagkunnskap

Mange studenter ønsker å bruke kunnskapen sin ved å bidra til folkeopplysning og debatt. Studenter som skriver for et ikke-akademisk publikum trener på å tenke aktivt på målgruppens behov og forventninger, og gjør dermed skriveerfaringer som også er nyttige for å kommunisere til egne fagfeller. 

Her finner du informasjon om noen utvalgte og relevante sjangere.

Faglærere oppfordres til å bruke øvelser som Mikroskroskriving, Tekstanalyse, Reversdisponering og Hverandrevurdering for å integrere skriveprosess og kritisk tenking i arbeidet med de aktuelle sjangrene.

Programmering - undervisningsformer med programmering

Programmering er et veldig nyttig verktøy for å utforske realfag.

Språkmodeller (KI) - aktiviteter med språkmodeller som fremmer læring

Utfordringen med språkmodeller i undervisning er å lage aktiviteter som gjør at studentene bruker språkmodellene til å lære noe, heller enn å "få arbeidet gjort". Her har vi samlet noen forslag til hvordan slike aktiviteter kan se ut. 

 

 

Tenk-par-del fagbegreper

Hva: Øvelse for å aktivere alle studentene i diskusjoner om faget. Noen ganger omtalt som "summegrupper".

Når: I en forelesing, i seminargrupper, og kollokvier.

Hvordan: Gi studentene en oppgave fra pensum eller fra forelesning. Først får studentene ett til to minutter på å tenke på egenhånd, gjerne ved å skrive ned noen stikkord eller tegne tankekart. Deretter diskuterer studentene i par eller små grupper i to til tre minutter før de deler funnene sine med hele gruppen i en felles oppsummering. Formen på øvelsen sikrer at både de aktive og de forsiktige studentene får mulighet til å bidra. 

Alias fagbegreper

Hva: Muntlig begrepstrening i par

Når: I en forelesing, i seminargrupper, og kollokvier.

Hvordan: Forbered en liste med fagbegreper som du mener er sentrale for emnet eller forelesingen. Studentene får tilgang til fagbegrepene som en liste, eller som papirlapper i en bunke. Det er viktig at studentene arbeider i sitt eget tempo. Del studentene i par og gi tydelig instruks om at dette ikke er en konkurranse. Målet er å trene på snakke om faget.  

Eksempel: “For hvert begrep som kommer opp skal dere bytte på å være 'forklarer' og 'gjetter'. Bruk fagspråk i forklaringene. 'Gjetteren' kan gjerne vente med å tippe til etter at 'forklareren' er ferdig med hele beskrivelsen av ordet. Det er ikke om å gjøre å bli først ferdig, men å arbeide med eget fagspråk og begrepsforståelse. Når begrepet er avslørt, bytter dere roller og går videre til neste begrep." 

Varianter:

  • Skriv mange begreper på tavlen og la studentene velge tilfeldig. 
  • Be studentene selv notere begreper i løpet av undervisningen, og avslutt forelesingen eller semesteret med egenvalgte begreper. 

Mikroskriving fagbegreper

Hva: Korte skriveøvelser (3-5 minutter) for å trene på å skrive om faget.

Når: I en forelesing, i seminargrupper, og på lesesalen.

Hvordan: Gi tydelig instruks, alle i rommet deltar. Sett timer på tre til fem minutter. Studenter og faglærer skriver hver for seg helt til tiden er ute. Faglærer gir deretter klarsignal til diskusjon i par eller små grupper og oppsummerer diskusjonen i plenum til slutt.

Eksempel: “Før pause skal vi gjøre en kort skriveøvelse. Jeg setter klokken på tre minutter, og alle bruker tiden på å skrive en kort definisjon på maksimum tre setninger som forklarer fagbegrepet 'periodisk bevegelse'. Det viktigste er at du skriver noe, ikke at du skriver en korrekt og perfekt definisjon. Skriv maksimum tre setninger, uten å se på notater og i læreboken. Etter at de tre minuttene er over, skal vi diskutere definisjonene med hverandre. Er alle klare?”

Varianter:

  • Definisjoner av fagbegreper
  • Forklaringer til kodesnutter, figurer, tabeller eller grafer 
  • Sammenligning av to eller flere begreper
  • Skrive korte kodesnutter, tegne figurer og/eller grafer

Diskusjon om faget fagbegreper

Hva: Fagtema som utgangspunkt for diskusjon

Når: I en forelesing, i seminargrupper, og kollokvier.

Hvordan: Forbered temaer som studentene kan diskutere i par eller i grupper. Temaene kan være store trender i emnet, hvordan emnet henger sammen med andre deler av graden, eller hvorfor temaet er relevant for å forstå nyere forskning. Varier mellom spørsmål som begynner med "hva", "på hvilken måte", "hvordan" eller "hvorfor". Presiser hva du vil at studentene skal fokusere på, som for eksempel å diskutere relevansen av pensum i faget opp mot et dagsaktuelt tema, eller å sammenligne to teorier i faget. Målet er å trene på snakke om faget.  

Eksempel: “I dag skal vi starte timen med å diskutere sammenhengen mellom kjemisk analyse og antibiotikaresistens. Først vil jeg at dere hver for dere lager en liste med tre bruksområder for analysemetoden massespektrometri innen temaet antibiotikaresistens. Lag en liste med tre ting du tenker på, dere får to minutter." Sett klokken på to til tre minutter, alle deltar. "Så vil jeg at dere velger dere ut en av tingene på listen, og forteller om det bruksområdet til en medstudent. Deretter vil jeg at dere i par diskutere hva som er fordeler og ulemper med de to bruksområdene, og prøver å fokusere på hva som skiller dem. Dersom dere har valgt det samme bruksområdet, gå tilbake til listen din og finn et annet. Dere får 5 minutter til å diskutere sammen." 

Varianter:

  • Presenter utsagn om faget som delvis er korrekte, be studentene om å diskutere seg frem til hva som er galt eller upresist.
  • Presenter tidligere eksamensoppgaver og bruk dem til diskusjon i grupper.

Flervalgsoppgaver med diskusjonfagbegreper

Hva: Øvelse for å vurdere progresjon i emnet

Når: I forelesing eller seminargrupper

Hvordan: Studentene bruker et responssystem for å svare på en flervalgsoppgave med konseptuelle spørsmål fra gjennomgått pensum.

  • Dersom flere enn 70 % av studentene svarer riktig, gir faglærere eller en student en gjennomgang av hvorfor svaret er riktig.
  • Dersom under 30 % av studentene svarer riktig, kan det indikere at de trenger mer tid til å forstå det aktuelle konseptet, og du som faglærer må vurdere å sette inn tiltak for å repetere fagstoffet.
  • Dersom mellom 30 og 70 % av studentene svarer riktig kan du la dem diskutere i par eller små grupper før de får svare på det samme spørsmålet på nytt. I diskusjon skal studentene argumentere for og begrunne svarene sine, og hjelpe hverandre til å forstå konseptet bedre. 

Varianter: 

  • Bruk responssystemer for å legge til rette for flervalgsoppgaver.
  • For emneansvarlig: Bruk flervalgsoppgaver for å få oversikt over studentenes progresjon i emnet.
  • For studentene: Bruk flervalgsoppgaver for å kartlegge forkunnskap i starten av et semester eller en ny del av et emne.  

Deltagende live-koding (samkoding)fagbegreperprogrammering

Hva: en teknikk for å undervise elementær syntaks for programmering (koding).

Når: i seminargrupper

Hvordan: seminarlærer skriver og kjører kode/kommandoer live på storskjerm mens studentene skriver og kjører samme kode på egen datamaskin. Seminarlærer leser høyt hva han eller hun skriver, og forklarer de forskjellige elementene og prinsippene som er relevante for at studentene skal forstå koden. Hovedfokus er selve syntaksen, og i mindre grad den underliggende tankeprosessen for (kreativ) problemløsing. Deltagende live-koding kan bidra til å ufarliggjøre de tekniske aspektene ved programmering og er egnet for nybegynnere og studentgrupper som tror programmering er utfordrende å lære.

Live-koding med oppgave og diskusjon fagbegreperprogrammering

Hva: En teknikk for å modellere refleksjoner og tankeprosess for programmering (koding).

Når: I forelesninger og i seminargrupper.

Hvordan: Foreleser beskriver og løser en problemstilling ved å skrive og kjøre kode live på storskjerm. Øvelsen skal demonstrere prosessen for å finne frem til en løsning, og som foreleser kan du snakke høyt om strategier du bruker for å komme frem til den aktuelle koden. Etter demonstrasjonen får studentene en ny problemstilling knyttet til samme tema. Studentene må selv forsøke å tenke ut og skrive ned en konkret løsning (gjerne med blyant og papir), før de diskuterer med en medstudent. Live-koding kan fungere godt som en del av et undervisningsopplegg med 10 minutter til presentasjon av et tema, 5 minutter til demonstrasjon med live-koding og 5 minutter selvstendig arbeid med en problemstilling. 

Varianter: se Deltagende live-koding (over)

Trening til muntlig eksamen fagbegreper

 

Hva: Gruppediskusjon i regi av studentene

Når: For å trene på muntlig eksamen

Hvordan: Forbered en liste med vanskelige og åpne spørsmål til pensum. Det kan være lurt å ta utgangspunkt i de konkrete læringsmålene i emnet. Gruppen samles på et rom som har et bord og en tavle.

  1. En student trekker en lapp, leser spørsmålet høyt og begynner å svare.
  2. De andre studentene supplerer og utvider, og bidrar til hjelpe hverandre oppdage og fylle kunnskapshull.
  3. Etter at oppgaven er besvart trekker neste student en ny lapp, og gir et svar med hjelp fra de andre.

Etter hvert som studentene blir trygge på hverandre og egen kunnskap, kan formen endres fra at medstudentene supplerer til at medstudentene stiller oppfølgingsspørsmål og inntar rollen som eksaminatorer.

Eksempel: Studentene på kjernefysikk ved fysisk institutt har utviklet og brukt metoden i flere år, med stor suksess. Les mer i saken Suksess med åpne diskusjonsoppgaver.

Varianter:

  • Diskusjonsoppgaver kan også være en del av seminargrupper eller til diskusjon i forelesinger.
  • Se gjerne diskusjonsoppgavene i sammenheng med øvelser i forelesing, gruppetimer og oppfordring til at studentene selv organiserer øving til eksamen.

Tankeskriving argumentasjon

 

Hva: Teknikk for å komme i gang med skrivingen, og for å oppdage egen interesse for faget.

Når: I starten av arbeid med et nytt tema, for å finne problemstilling eller selvvalgt retning på en skriveoppgave.

Hvordan: Gi studentene starten på en setning, be dem fortsette å skrive i et visst antall minutter: Det viktigste er å ikke løfte blyanten fra papiret, og trene seg selv til å reflektere fritt. Se videoer om skriveprosess på Søk & Skriv.

Eksempel: "Det jeg lurer på innen bruk av kunstig intelligens i mitt fagfelt er...". 

Varianter:

  • "Det jeg synes er spennende innen fagfeltet mitt, er ..."
  • "Det jeg interesserer meg for innen realfag og teknologi, er ..."
  • "Det viktigste folk flest bør vite om faget mitt, er ..."  

Skriving med gruppefremleggargumentasjon

 

Hva: En øvelse som trener studentene i å formulere seg skriftlig og bruke samarbeid aktivt som en del av læringsprosessen.  

Når: I seminargrupper.   

Hvordan: Gi studentene en oppgave der de skal formulere et skriftlig svar. Det kan være med beregninger, figurer, kode eller ren tekst. De skal arbeide i grupper på 3-5 personer. De må få beskjed om at det de skriver skal deles med de andre på gruppen. Gi dem en tid for gjennomføringen av første del (2-4 minutter). Deretter skal de etter tur legge fram sine svar for de andre i gruppen (gruppefremlegg). Det er ikke lov å komme med kommentarer underveis, verken på egne formuleringer eller andres. Alle skal rett frem lese opp hva de har svart. Etter alle fremleggene, skal hele gruppen komme fram til et felles svar på oppgaven. Hvis det er tid til det, kan seminarlederen be om å få presentert noen eller alle de felles gruppesvarene til slutt, men hovedpoenget med øvelsen er at studentene selv skal oppleve verdien av samarbeid, og at dette er mest verdifullt når man selv har gjort en innsats først. 

Eksempel: "Forklar hvordan luftmotstand vil påvirke bevegelsen til et prosjektil."

Varianter:

  • "Hva er en stjerne?"
  • "Lag et program som adderer to tall."
  • "Hvordan kan klimaendringer påvirke utbredelsen av arter?"  

Struktrert gruppediskusjonargumentasjon

 

Hva: En øvelse der studentene både må samarbeide og forklare for andre. "Det er først når du må undervise faget at du lærer det ordentlig". Her må studentene forklare en oppgave  som de andre IKKE har gjort. Da må forklaringen være grundig og på et mer presist nivå enn om alle har gjort den samme oppgaven. 

Når: Underveis i læringsarbeidt i seminargrupper.

Hvordan: Del studentene i grupper på fire, som igjen deles i par. Se figur. 

Gruppeinndeling

Lag to forskjellige oppgaver. En merkes med rødt og en med blått. De to som har fått rød farge (se figur) svarer på den røde oppgaven. Tilsvarende for blått. Alle får beskjed om hvor lang tid de har til å forberede et svar (4-6 min). Deretter skal svaret presenteres for det andre paret. Her må de også få tidsangivelse slik at du sikrer at begge parene får tid til å svare. De trenger kortere tid på presentasjonen enn på å forberede den. Ca 2 min per par er ofte nok. 

Eksempel:

 Bildet kan inneholde: tekst, font, produkt, linje, banner.

Varianter:

  • Bytt om på parene om du gjør dette flere ganger. 
  • Avslutt med å spørre om noen har hørt en god forklaring som de syns bør deles.  

"Hvem skal ut?"argumentasjon

 

Hva: En øvelse for å trene på å argumentere for et synspunkt.

Når: I forelesning og i seminargrupper.

Hvordan: Vis studentene fire til fem bilder eller illustrasjoner som er knyttet til temaet for forelesningen eller emnet. Still spørsmålet "Hvem skal ut?"

Studentene får tid til å tenke og diskutere, og må begrunne svarene sine med utgangspunkt i pensum. En god, såkalt "rik", oppgave har ikke en fasit, men flere svar kan være helt eller delvis riktige. 

Varianter: 

  • Gjennomfør oppgaven som en tenk-par-del-oppgave (se Fagbegreper)
  • Bruk ord, fagbegreper, kodesnutter eller figurer i steden for bilder.
  • La studentene lage oppgaver for hverandre i grupper.
  • Knytt oppgaven sammen med en skriveoppgave der studentene må skrive en kort, argumenterende tekst som starter med "X skal ut fordi ..."

Problemstillingargumentasjon

 

Hva: Skriveøvelse for finne frem til en god problemstilling.

Når: I en forelesning, i seminargrupper.

Hvordan: Gi tydelig instruks, alle i rommet deltar. Øvelsen inkluderer syv steg.

  1. Start med tenkeskriving rundt temaet. Studentene skriver fritt rundt temaet i fire til fem minutter, og starter med en setning som åpner for undring og nysgjerrighet. Et eksempel kan være: "Det jeg lurer på er ...".
  2. Deretter får studentene i oppgave å fullføre setningen som begynner slik: "Det jeg egentlig vil si, er ...". Nå har studentene laget en påstand. 
  3. Så ber du studenten om å omforme påstanden til et spørsmål. Nå har studentene laget et utkast til en problemstilling.
  4. Deretter ber du studentene om skrive fem ulike varianter av problemstillingen. En måte å gjøre det på er å endre spørreordet eller justere hovedelementene i setningen. 
  5. Studentene velger ut de to beste problemstillingene og tar dem med seg videre i arbeidet. Deretter fortsetter de å justere og finpusse problemstillingen slik at de får frem minst tre nye problemstillinger, og har en liste på fem litt ulike varianter. 
  6. Gjenta punkt 5 dersom nødvendig.
  7. Be studentene velge ut den beste problemstillingen sin, og la dem diskutere hva de har kommet frem til. 

Etter øvelsen kan det være nyttig å gå gjennom de neste stegene i skriveprosessen. Diskuter hvordan studentene tenker å skaffe seg relevant informasjon, hvor de planlegger å lete etter relevant fagkunnskap, hvilke eksperimenter eller undersøkelser de kan gjøre, og hvordan de kan bygge opp oppgaven sin. 

Oppfølgingsøvelser:

  • Tekstanalyse for å lære hva som kjennetegner god skriving i faget, gjerne ved å bruke reversdisponering av en relevant og god eksempeltekst. 
  • PostIT-bonanza for å strukturere ideer og utkast.

Five-minute paperargumentasjon

 

Hva: Skriveøvelse for trene på å bygge opp et argument.Utviklet av Pamela Flash (UMN)

Når: I en forelesning, i seminargrupper.

Hvordan: Gi tydelig instruks, alle i rommet deltar. Sett timer på fem minutter. Studenter og faglærer skriver hver for seg helt til tiden er ute. Faglærer gir deretter klarsignal til diskusjon i par eller små grupper, oppsummerer diskusjonen i plenum til slutt.

Eksempel: “Før pause skal vi gjøre en kort skriveøvelse. Du skal først skrive en liste med minst tre ulike argumenter for å utføre genredigering på mennesker. Diskuter ideene i par, og velg ut den mest interessante ideen din. Deretter skal du lage en lage en disposisjon for en kort tekst der du bruker pensum for å argumentere for påstanden om at det er fornuftig å utføre genredigering på mennesker." Studentene snakker med hverandre før en oppsummering i plenum.”

Varianter:

  • Be studentene om å finne motargumenter til en gitt påstand.
  • Del gruppen i to, de finner argumenter som støtter eller utfordrer påstanden.

Tekstanalyseargumentasjon

 

Hva: Ulike øvelser for å forstå hva som kjennetegner god skriving i faget. Øvelsene kan brukes for å aktivere forkunnskaper i faget, og for å etablere et felles rammeverk for hvordan snakke om god skriving i faget.

Når: I seminargrupper, helst i forkant av skriveoppgaver der studentene trenger bestemte skriveferdigheter med tilhørende skriveøvelser.

Hvordan: Seminarlærer gir instruks på hva studentene skal se etter når de leser. Det kan være struktur på hele teksten, rekkefølge på argumenter, oppbygging av et enkelt avsnitt, bruk av leserveiledninger og bindeord, eller andre ting som er relevant. 

Vær tydelig på at målet ikke er å lete etter feil og være kritisk. Målet med øvelsen er å trene på å se etter hva skribenten har tenkt og planlagt med hver setning og hvert avsnitt. Leseren er på lag med skribenten.

Del ut tekst på papir, sett på klokken, for eksempel 8 minutter per 500 ord. Alle i rommet deltar. Studentene leser og noterer refleksjoner i margen, minst en kommentar per avsnitt.

Når tiden er ute kan studentene diskutere i små grupper i fem til ti minutter. Deretter leser seminarlærer ett og ett avsnitt høyt og studentene bidrar med kommentarer fra gruppediskusjonene for hvert avsnitt.

Oppfølgingsøvelser:  

  • Kildekritisk lesing (se under)
  • Plassere en problemstilling i en større kontekst (se ABT – And-But-Therefore, under)
  • Argumentere for et synspunkt (se Et argumenterende avsnitt, under)
  • Planlegge og skaffe oversikt over oppgaven (se PostIT-bonanza og Reversdisponering)
  • Diskusjon om medstudenter sine tekster (se Hverandrevurdering) 

 

Varianter: 

  • Studentene kan selv bestemme hva de vil se etter i teksten, og bruke øvelsen for å oppdage egen forkunnskap. Da oppdager de ofte at de kan en del fra før. 
  • Reversdisponering (beskrevet under Struktur) er en variant av tekstanalyse for å skaffe oversikt over tekstens struktur og oppbygging. 
  • Tekstanalyse kan brukes som en del av hverandrevurdering. Studentene leser ikke for å sjekke om faget er riktig, men for å prøve å forstå hvordan den andre skribenten har tenkt.
  • Bruk tusj for å fargelegge alle setninger som refererer til andre forskere med en farge, og alle setninger som presenterer skribentens egne argumenter i en annen farge. 
  • Bruk tusj for å fargelegge alle referanser til figurer, tabeller, formler og koder.
  • Bruk tusj for å fargelegge alle setninger som instruerer leseren om hvordan teksten er bygget opp, eller som en eller annen måte styrer leserens forventning. ("For det første", "på den ene siden", "skal vi komme tilbake til" eller "som nevnt"). 

Kritisk lesning av forskningsartikkelargumentasjon

 

Hva: En øvelse for å trene på kritisk vurdere en forskningsartikkel. Øvelsen kan brukes for å trene på å analysere og fortolke en artikkel, samt gi en dypere forståelse av faget. Kritisk lesing bidrar også til å trene studentene i å vurdere kilder og påstander.

Når: I seminargrupper, gjerne sammen med en skriveoppgave der studentene skal oppsummere eller respondere på en forskningsartikkel.

Hvordan: Seminarlærer hjelper først studentene med å skaffe oversikt over forskningsartikkelen, og bruker deretter spørsmål for å veilede studentene til å kritisk vurdere innholdet. Studentene arbeider alene eller i små grupper, gjerne med en oppsummering og diskusjon i plenum etter hver av de tre delene.

Del 1. Innledende spørsmål:

  • Hvem er forfatterne, og hva er deres tilhørighet til fagfeltet?
  • Når ble artikkelen publisert, og hva kan ha endret seg siden?
  • Hva er tidsskriftets målgruppe?
  • Hvordan fremstår språket og stilen i teksten?
  • Hvordan er teksten strukturert, og hvordan henger figurer og tabeller sammen?

Del 2. Spørsmål for å veilede kritisk lesing:

  • Hva handler forskningsartikkelen om?
  • Hva er det ubesvarte spørsmålet som forskerne prøver å finne svar på?
  • Hvilke metoder har forskerne valgt som tilnærming til forskningsspørsmålet?
  • Er valg av teori, bakgrunn og/eller metode tydelig fundert og enkelt beskrevet?
  • Samsvarer resultatene med målene for studien?
  • Blir resultatene satt i en relevant sammengeng?
  • Har forfatteren oppgitt eventuelle begrensinger og fortolkininger? 
  • Hvordan plasserer forfatteren resultatene i sammenheng med annen forskning?
  • Fremstår forfatteren objektiv eller subjektiv, og hvordan påvirker det artikkelen?

Del 3. Spørsmål for å stimulere til diskusjon og/eller skriveoppgaver:

  • Hva er forskningsspørsmålet og hovedfunnet i forskningsartikkelen?
  • Hvilke resultater eller funn underbygger den viktigste påstanden i teksten? 
  • Hvilke styrker og svakheter har argumentasjonen?
  • Hva gjør at argumentasjonen virker troverdig eller ikke?
  • Hvordan kan resultatene følges opp av andre eksperimenter?

Vær oppmerksom på at et overdrevent fokus på kritisk lesing kan gjøre det vanskeligere for studenter å senere skrive egne tekster og samarbeide om hverandrevurdering, siden det kritiske blikket for noen kan gi skrivesperre eller gjøre det vanskelig å håndtere dårlige utkast. 

"ABT" - "And, but, therefore"argumentasjonstruktur

 

Hva: En øvelse for å hjelpe studenter med å plassere teksten sin i en retorisk kontekst.

Når: Studenter som trenger å skape retning på en tekst, eller for å spisse forståelsen av hvordan egen forskning henger sammen med noe større. Også nyttig for studenter som skal oppsummere en forskningsartikkel de har lest.

Hvordan: Studenten skriver ned de tre ordene OG, MEN og DERFOR på et ark, med litt luft mellom hvert ord. Det gir fire tomme felter på arket som studenten deretter skal fylle inn med en setning i hvert felt.

Gi informasjon til studentene om hva som kjennetegner de fire setningene, gi gjerne eksempler fra egen forskning:

  1. Første setning gir en inngang til temaet for teksten.
  2. OG den andre setningen spisser innholdet, peker til forskningsfronten eller gir en mer detaljert beskrivelse.
  3. MEN så kommer den tredje setningen som peker mot et uløst problem, en mangel på kunnskap eller noe som skal avklares.
  4. DERFOR er det et behov for den fjerde setningen som forklarer hvordan forskeren har tilnærmet seg problemet, hva som er løsningen, eller hva som er veien videre.

De fire setningene trenger ikke å starte med de foreslåtte ordene. Prøv også med "på den andre siden", "til tross for" eller "likevel" som starten på den tredje setningen, og se hvordan det påvirker skrivingen og tankearbeidet.  

Sett av en bestemt mengde tid, for eksempel 10 minutter til å skrive de fire setningene, og be deretter studentene om å diskutere i par eller i små grupper.

Alle i rommet deltar, alle skriver og diskuterer.

Varianter:

  • Bruk ABT-modellen for å skrive strukturerte oppsummeringer av publisert forskning eller trekke ut essensen av pensumlitteratur.
  • De fire setningene kan fungere som første halvdel av et vitenskapelig abstract.
  • De fire setningene kan også fungere som en "elevator-pitch", eller åpningen på et engasjerende foredrag.

"CARS" - "Creating A Research Space"argumentasjonstruktur

 

Hva: En modell fra John Swales (1990) for å beskrive de retoriske elementene i introduksjonen i en forskningsartikkel. En utvidet versjon av And-But-Therefore. 

Når: Studenter som trenger en detaljert oversikt over de ulike retoriske øvelsene som er mulige i introduksjonen i en vitenskapelig artikkel. Også relevant for studenter som trenger å gjøre tekstanalyse av publisert litteratur. 

Hvordan: Modellen til John Swales er basert på analyse av publisert litteratur, og har identifisert tre sekvensielle steg i introduksjonen:

  1. Etablere et territorium (vise til en bredere kontekst og til forskningsfronten for feltet).
  2. Identifisere en nisje (vise til et problem som må løses, en mangel på kunnskap, noe som ikke er kjent, eller noe som forskerne er uenige om).
  3. Ta plass i nisjen (vise til valg av metoder, hvordan resultatene fyller behovet for kunnskap, eller hvordan resultatene bidrar til å flytte feltet fremover).

For en mer utfyllende beskrivelse, se: 

  • Swales, John M. Genre Analysis: English in Academic and Research Settings (1990)
  • Swales, John M. and Christine B. Feak. Academic Writing for Graduate Students (2008)
  • Schimel, Joshua. Writing Science. (2012) 

Et argumenterende avsnittargumentasjon

 

Hva: Øvelser for å trene på oppbygging av et argument.

Når: I seminargrupper.

Hvordan: Seminarlærer gir først en kort innføring i hvordan et argument er bygget opp i en akademisk tekst.

Bruk gjerne Søk & Skriv sin forklaring av enkel argumentasjon etter modellen "Tema – Utdypning – Relevans".

  • TUR / Tema – Utdypning – Relevans: Det første som må klargjøres når du skal argumentere, er hva det handler om, altså temaet. Den første setningen i et avsnitt kan derfor gjerne være en «temasetning», og er ofte en påstand som du deretter skal utdype og begrunne. I en akademisk tekst må alle påstander underbygges og begrunnes med kildehenvisninger, forskningsdata, undersøkelser, fakta eller teoretiske begrunnelser. Påstander som ikke begrunnes, kan heller ikke drøftes, men faller under kategorien «synsing». Relevansen av et argument blir tydeligst når du bruker eksempler. Gjennom eksempler kan du vise hvordan du forstår temaet i praksis, og du kan få med nyanser som vekkes hos leseren i form av gjenkjennelse og assosiasjoner. Et velvalgt eksempel kan dermed spare deg for mye ekstra forklaring.
  • They Say / I Say: En annen modell for et argumenterende avsnitt er å tenke på akademisk skriving som en samtale mellom fagfeller. I god argumentasjon er det derfor nyttig å presentere hva andre argumenterer for før man presenterer sine egne argumenter eller resultater.  

Studentene kan deretter få øve på å skrive et kort avsnitt med å bruke en av disse modellene. Det er mulig å gi studentene starten på hver setning, slik at de kommer i gang med skrivingen og ikke lar seg stoppe av et blankt ark. Sett av tid til å diskutere hvordan argumentet er bygget opp, hvordan det påvirker leseren, og hva som gjør argumentasjonen effektiv.

For mer utfyllende beskrivelser av argumentasjon i akademiske tekster, se:

  • Birkenstein Cathy, og Graff, Gerald. "They Say / I Say": The Moves That Matter in Academic Writing. 2005

Varianter: 

  • Bruk modellene for å analysere eksempler på gode, argumenterende avsnitt fra pensum, tidligere obliger, lab-rapporter, semesteroppgaver eller masteroppgaver. 
  • Bruk modellene for å få frem kontrasten mellom hvordan skrive om forskningsresultater og hvordan skrive en god diskusjon. I mange tilfeller vil resultatene fremstå som tilnærmet objektive og uten tydelig argumentasjon utover hva dataene viser, mens diskusjonen knytter resultatene til andre forskere og setter funnene i et større helhetsbilde.   

Ordskytilbakemelding

Hva: Teknikk for å få et inntrykk av hva studentene mener/husker/tenker

Når: Forelesning, gruppetime (bør være en litt større forsamling)  

Hvordan: La studentene "logge seg på" og hente fram tidligere kunnskap samtidig som du får inntrykk av hvor de er i sin læringsprosess. Start forelesning eller gruppetime med en ordsky, eller stopp opp underveis for å "ta temperaturen" på gruppen. 

Eksempel: Start undervisningen med en ordsky på Mentimeter med spørsmålet  "Hva var det viktigste du lærte forrige uke/time?". Be dem gjerne diskutere i par før de legger inn ord. Få tilbakemelding om det er noe de trenger mer hjelp til med en ordsky, for eksempel: "Hva var mest krevende å forstå forrige uke/time"?

Varianter: 

  • Følg opp ordskyen med mulighet for å skrive spørsmål og kommentarer ("Open Ended" i Mentimeter). 
  • Det kan være lurt å ikke vise ordskyen før en god del har svart slik at de ikke bare kopierer hverandre. 

Flervalgsoppgaver tilbakemelding

 

Hva: For å få tilbakemelding på hva studentene har forstått eller mener, for at studentene skal få tilbakemelding på hvordan de og gruppen ligger an, og for å gi studentene mulighet til å hjelpe hverandre med forståelsen (også kalt Peer Instruction). 

Når: Forelesning eller gruppetime 

Hvordan: Flervalgsoppgaver kan gis på mange måter, og det er viktig at du som faglærer har en klar plan med hvorfor og hvordan du gjennomfører aktiviteten.  

  • Klart språk
    Svaralternativene bør være fullstendige setninger og ikke slik at studenten må lese introduksjonen hver gang for å gi mening til svaret. Det bør heller ikke være doble nektelser og man skal unngå for mange oppgaver av typen "hva er IKKE riktig".
  • Fornuftige distraktorer
    De gale svaralternativene (distraktorene) bør være gjennomtenkte og tilpasset det vi kjenner til av misoppfatninger hos studentene. Det er stort sett enklere å bruke flervalgsoppgaver på å trene fagbegreper enn argumentasjon.

Eksempel: Ta et avbrekk i undervisningen for å undersøke om studentene er med. Velg oppgave med omhu. Be dem svare individuelt uten å snakke sammen. Ikke vis resultatet. Dersom mellom 30 % og 70 % svarer riktig ber du dem diskutere svarene sine i par og stemme på nytt. For mer informasjon se SRS med Peer Instruction

Varianter: Du trenger ikke bare teste fagstoff med flervalgsoppgaver. Hva med å gi tre svaralternativer til "Dette er min opplevde mestringsfølelse på emnet så langt"?

Refleksjonsnotat tilbakemelding

 

Hva: For å la studentene reflektere rundt egen læringsprosess.

Når: I forelesning eller i gruppetimer. 

Hvordan: Gi tydelig instruks, og sett på klokke. Alle i rommet deltar. Si ifra på forhånd dersom du har tenkt å be studentene dele refleksjonene med hverandre eller levere inn teksten.

Eksempel: "Før vi avslutter denne delen av emnet, skal vi sette av litt tid til å reflektere over det vi har vært gjennom. Finn frem papir og blyant, og start første setning slik: "De siste ukene har jeg lært at ..." Vi skal fortsette å skrive i fire minutter, og det viktigste er at du fortsetter å skrive. Du skriver bare for deg selv, og vi har fokus på dine egne refleksjoner i faget. Klar, ferdig, skriv."

Varianter:

  • "Det jeg synest er mest vanskelig å forstå i dette emnet er ..."
  • "Det jeg ser frem til å lære i dette emnet er ..."
  • Be studentene lage en liste over ferdighetene de har trent på og utviklet i en bestemt periode eller i et emne. 
  • Be studentene reflektere over hvordan programmering/skriving/diskusjoner bidrar til læringsprosessen.

Hverandrevurderingtilbakemelding

Hva: For å la studentene hjelpe hverandre med å skrive godt for å lære faget.

Når: I gruppetimer, eventuelt i mindre grupper i forelesning. 

Hvordan: Snakk med studentene om hva de skal se etter i hverandre sine tekster og hvordan de kan ordlegge seg for å hjelpe hverandre videre med skrivingen. Det er også mulig å la studentene selv be om en bestemt type respons, og på den måten ta eierskap til egen skriveprosess og behov. 

Det er særlig viktig å prøve å unngå at studentene blir kritikere som slakter hverandres utkast. Faglærer bør derfor legge til rette for at studentene kan bruke hverandre til å komme videre i skriveprosessen. En måte å gjøre det på er å gi tydelige instruksjoner for hva studentene skal vurdere, og gi tydelige rammer for hvordan de praktisk skal gjennomføre hverandrevurderingen.  

Eksempel:

Skriftlig: Bruk mulighetene i Canvas til å la studentene vurdere hverandre. Studentene bør da få tilbakemelding på hverandrevuderingene, slik at de også lærer av å gi tilbakemeldinger. 

Muntlig, i grupper på 4-5 personer: Alle har lest hverandres tekster i forkant av at gruppen samles, og har fått tydelige instruksjoner på hva de skal se etter og snakke om. Her er et forslag til gjennomføring:  

  • Sett av opp til 20 minutter per tekst. Bruk timer og vær streng på tiden. 
  • Fokuser på idé og struktur, ikke språk og grammatikk.
  • Ta med og del ut en kopi av hver tekst.
  • Seminarlærer bør snakke minst mulig. Studentene skal gjøre arbeidet! La ordet gå rundt bordet, slik at alle deltar og snakker. 
  • For hver tekst (opp til 1000 ord, helst ikke mer enn 2-3 sider): 
    • Skribenten leser hele teksten sin høyt.
    • Leserne gir en kort, positiv tilbakemelding hver.
    • Leserne snakker om hvert avsnitt, beskriver hva de ser, og hvordan de reagerer på teksten. Skribenten lytter.
      • Seminarlærer stiller åpne spørsmål. (Hvordan responderer dere på dette, hva lurer dere på her, hvor tror dere teksten er på vei, hvilke valg tar skribenten, hva er effekten av dette avsnittet, hva gjør denne setningen?)
    • Leserne foreslår videre arbeidstid.
      • Seminarlærer hjelper til å sette forslagene i kontekst. (Forslaget fra gruppen er å arbeide med strukturen i andre halvdel av teksten. Hva kan være effekten av en slik endring?).
    • Skribenten oppsummerer selv hva som er bra med teksten, stiller eventuelle spørsmål og konkretiserer videre arbeid som en prioritert liste. 
      • Seminarlærer hjelper skribenten med å konkretisere arbeidsoppgavene og normalisere skriveprosessen. (Det er helt vanlig å gjøre store endringer etter førsteutkastet. Det hjelper å tenke at teksten skal leses av noen som ikke kjenner faget. Hva tror du blir enda bedre med litt mer arbeid?)

5-min revisjontilbakemelding

Hva: Skriveøvelse for trene på revisjon av tekst, utviklet av Pamela Flash, University of Minnesota.

Når: Etter at du har oppdaget en typisk feil eller problem med studentenes tekster, før ny frist for innlevering. I forelesning eller seminargrupper. 

Hvordan: Vis studentene et kort eksempel på problemet (ikke mer enn 5 linjer tekst). Ikke bruk en av studentenes tekster, men hent et relevant eksempel fra et tidligere kull eller egen skriving. 

  1. Be studentene oppdage og beskrive hva som er problemet.
  2. Diskuter hvordan problemet kan ha oppstått, og hvorfor dette er en vanlig feil. (Viktig for at studentene skal overføre demonstrasjonen til egen skriving.)
  3. Be studentene om å foreslå løsninger eller kommentarer. Om mulig, utfør endringene på skjerm slik at gruppen i fellesskap redigerer dere frem til en ny versjon av teksten. (Demonstrasjon av hvordan revisjon er en naturlig del av skriveprosessen.) 

Varianter:

  • Gi studentene to eksempel på et kort avsnitt, før og etter revidering. Be dem lete etter forskjeller i teksten og beskrive hvordan endringene gjør teksten mer effektiv. 
  • Bruk øvelsen til å trene på analyse, ordforråd og refleksjoner rundt god skriving i forkant av en hverandrevudering.

Strukturert diskusjonstruktur

Hva: En muntlig øvelse for å trene på kommunisere fag.

Når: I seminargrupper og kollokviegrupper.

Hvordan: Studentene jobber i grupper på fire. To og to får samme oppgave som de forbereder en presentasjon av. 

Studentparene presenterer løsningene for hverandre etter tur. Det andre paret har ikke løst den samme oppgaven, så det blir sentralt å kommunisere og argumentere logisk og tydelig. 

De fire bestemmer hvem som er røde og hvem som er blå (eller du bestemmer dette). Deretter tar du opp et lysbilde med to oppgaver - en på rød og en på blå bakgrunn. Gi gjerne tidsbegrensning som f.eks. "Dere får 4 minutter til å diskutere dere fram til hvordan dere vil forklare denne oppgaven til det andre paret. Deretter får dere to minutter hver til å forklare for hverandre. De blå starter." 

Varianter: 

  • La studentene oppsummere gode løsninger ved å be gruppene om å "angi" noen de mener hadde en god forklaring.  
  • La studentene lage oppgaver for hverandre på forhånd og så velger du ut de to til slutt.

Trådsnella / IMRaDstruktur

Hva: En øvelse for å strukturere en akademisk tekst, mye brukt på Akademisk skrivesenter, godt beskrevet på Søk & Skriv.

Når: I seminargrupper, for studenter som trenger å forstå hvordan de ulike delene henger sammen.

Hvordan: Samtale, diskusjon og skriving basert på en kort innføring i hvordan modellen med en trådsnelle beskriver en akademisk tekst, og hvordan den former forholdet mellom Introduksjon, Metoder, Resultater og Diskusjon (IMRaD)

Øverst er modellen nokså bred, og indikerer at åpningen på teksten skal rette seg mot et bredt publikum. Kjeglen blir smalere, og indikerer at funksjonen til introduksjonen er å lede leseren frem til en bestemt problemstilling. Ofte vil introduksjonen følge CARS-modellen (se både ABT og CARS under). I mange oppgaver inkluderes teori som en del av introduksjonen.

I midten av modellen følger metoder og deretter resultatene. I modellen er det tydelig at bredden er nokså smal, og kan tolkes til at innholdet i teori, metoder og resultater bare skal inkludere det som er nødvendig for å svare på spørsmålet og rammene som er satt. 

I den nederste delen av modellen kommer diskusjonen, der målet er å sette de nye resultatene inn i en større kontekst. Avslutningen av teksten skal strekke seg like langt utover som det åpningen lovet, verken smalere eller bredere. 

Varianter: 

  • Noen studenter er vant til å bruke en fisk som modell for en akademisk tekst, særlig fra videregående skole. Fisken som modell stemmer ikke overens med strukturen i det meste av akademisk litteratur. 
  • Modellen er relevant for de fleste labrapporter, semesteroppgaver og masteroppgaver. 

PostIT-bonanzastruktur

 

Hva: Sorteringsoppgave for å strukturere en tekst.

Når: For studenter som trenger oversikt over hva de vil si og hvordan de vil si det. Kan fungere som idemyldring i starten av en oppgave, men er kanskje best egnet for studenter som har en del resultater, men som enda ikke har kommet ordentlig i gang med skrivingen.

Øvelsen gir rom for kreativitet, og de fleste studentene får jobbet godt med egen tekst. Mange erfarer øvelsen som en inspirasjon til å fortsette skrivearbeidet. De lærer også å snakke om skriving med et analytisk overblikk, og får tilgang en arbeidsmetode som frigjør dem fra tradisjonelle syn på hva skriving er og kan være. Prøv selv før du inkluderer studentene. 

Hvordan: Velg ut en del av en større tekst, og fokuser for eksempel på bare resultater eller diskusjon. Øvelsen har tre deler, og trenger totalt 30-45 minutter.

Del 1 - å tenke som en skriver:

  • Skriv ett hovedpoeng på hver av 4-8 postIT-lapper (5 min).
  • Let etter mønster eller grupperinger og flytt rundt på postIT-lappene (1-2 min).
  • Plasser postIT-lappene i en lineær rekkefølge etter magefølelsen som gir mening for skribenten (1-2 min).
  • Be studentene om å løfte opp fra bordet den postIT-lappen de er mest begeistret for selv. Be dem flytte denne til fremst i rekken, deretter helt bakerst. Målet er å teste og diskutere hvordan plassering av ulike elementer i rekkefølgen forandrer historien og oppbyggingen av teksten. Hva skjer med historien? (Den åpner med et pang, eller ender med en stor gulrot). ( 2 min)
  • Studentene tester ulike rekkefølger og sorteringer for å organisere postIT-lappene sine (2-3 min). Kanskje har noen endt opp med en annen rekkefølge nå enn ved starten?

Del 2  - å tenke som en leser:

  • Finn frem postIT-lapper i en annen farge.
  • Legg de nye postIT-lappene annen hver mellom hvert postIT-lapp fra del 1 (1 min).
  • På hver nye lapp, skriv ned hvilket spørsmål du ser for deg at leseren vil ha etter å ha blitt presentert innholdet. Still deg selv spørsmålet: Hva er det leseren lurer på her, og hva forventer leseren at kommer etterpå? Målet er at det neste punktet i historien (et funn eller et argument) skal svare direkte på dette spørsmålet. Øvelsen bygger en historie som veksler mellom et resultat som gir et spørsmål, som deretter får et svar, og som igjen trigger et nytt spørsmål. (5 min)
  • Det er lov å flytte på postIT-lappene dersom spørsmålene til den tenkte leseren krever en annen struktur på historien. Det er meningen.
  • Spørsmålene trenger ikke å skrives ut i selve teksten til slutt, men er svært nyttige å ha i bakhodet som en drivkraft for at leseren skal fortsette å lese.

Del 3 - snakke om teksten:

  • Be studentene om å snakke gjennom historiene/postIT-lappene sine sammen i par (5 min).
  • Dersom studentene er færre enn 30 stykker, be dem (etter tur slik at alle hører) reflektere over hvordan arbeidsmetoden fungerer for dem, og hva som var nyttig med øvelsen (10 min)

Varianter: 

  • Arbeidet kan hjelpe til gruppearbeid, eller sammen med veileder.  
  • Det er nok enklest å gjøre det med en konsentrert del av teksten, slik som resultater, metoder introduksjon eller diskusjon.
  • Kan også fungere sammen med Reversdisponering (se under), der hvert avsnitt i en del av et utkast overføres som et stikkord til en PostIT-lapp.     

Reversdisponeringstruktur

Hva: Teknikk for å få oversikt over struktur i egen tekst.

Når: Studenter som trenger å få oversikt og rydde opp i strukturen på et førsteutkast. Også relevant som et analyseverktøy når studentene leser pensum og eksempeltekster.

Hvordan: Oppsummer hvert avsnitt i teksten med en setning eller et stikkord, enten i margen eller på et eget ark. De nye, korte setningene trekker ut essensen i hvert avsnitt, og gir skribenten en oversikt over rekkefølgen og oppbyggingen av hele teksten.

Teknikken gir tilgang til den underliggende strukturen i teksten, og gjør det lettere å snakke om hvordan rekkefølge og oppbygging kan forbedres eller endres for å styrke helheten i teksten. Fugleperspektivet gjør det også lettere å eksperimentere med andre typer oppbygging og struktur, samt å ta tak i repetisjoner, hull, avstikkere og hovedpoeng.

Varianter:

  • Noen studenter bruker denne teknikken som en studieteknikk, og er vant til å arbeide med å oppsummere ti setninger som en kort og konsis setning. 
  • I steden for å oppsummere hovedpunktene, kan arbeidsmetoden også inkludere andre typer analyse, for eksempel å se etter bruk av figurer, kode og referanser i teksten (se (Tekstanalyse under Argumentasjon
  • Noen studenter foretrekker å skrive stikkordene på PostIT-lapper, for så å flytte de rundt på bordet som en del av en åpnere og mer kreativ prosess (se PostIT-bonanza).

Klippe og sorterestruktur

Hva: Sorteringsoppgave for å forstå strukturen i en tekst/kode.

Når: For å trene på å vurdere viktigheten av en god struktur i tekster og programmer.

Hvordan: Del ut en papirkopi av et relevant eksempel på en tekst eller kode i samme sjanger som studentene skal skrive senere. Sørg for at avsnittene/delene er nummerert, men at rekkefølgen er tilfeldig. Studentene må klippe ut avsnittene/delene, og sette sammen teksten/koden på nytt.

Etter individuell arbeidstid diskuterer studentene i par eller grupper og begrunner valgene sine.

Dersom det er relevant, presiser at oppgaven ikke har en fasit. Studentene må ta bevisste valg når de strukturer teksten, og dette er en viktig del av å kommunisere faget. 

Varianter:

  • Del ut figurer/grafer/kodesnutter fra en publisert forskningsartikkel, uten figurnummer og bildetekst. Studentene må diskutere og forstå hva figurene viser, og argumentere for hvilken rekkefølge de synest passer best for å presentere informasjonen.
  • Be studentene klippe opp egne førsteutkast og sortere dem.

Blogg / populærvitenskap formidling

Gode populærvitenskaplige tekster kjennetegnes av at de forteller en historie som leseren kan identifisere seg med og bry seg om. Tekstene drives fremover av at noe står på spill for leseren, enten et mysterium, en lovnad om ny forskning eller en konflikt som skal løses i teksten. 

Bloggtekster har ofte en personlig stil, og en jeg-person som forteller om en hendelse eller reflekterer rundt et tema. 

Mange tekster bruker en engasjerende historie som et rammeverk for å formidle faktainformasjon. Noen gjør det ved å la avsnittene veksle mellom historie (A) og fakta (B), i formen ABABA. Den første delen av historien vil ofte følge And-But-Therefore-formatet, og på den måten skape spenning og driv i teksten. Modellene gir mulighet for å strukturere en populærvitenskapelig tekst ved å planlegge historien som tre deler, og plassere relevant faktainformasjon på bestemte plasser.    

Kronikkformidling

Gode kronikker kjennetegnes av at de har en tydelig mottaker, en tydelig kontrast eller konflikt, og et tydelig budskap om noe som bør forandres.

Argumentasjonen i en kronikk ligner på virkemidlene som brukes i akademiske tekster, slik som And-But-Therefore-formatet og They Say / I Say.

I kronikker spiller også retoriske virkemiddel som etos, patos og logos en viktig rolle. Etos refererer til avsenderens troverdighet, patos refererer til den emosjonelle reaksjonen hos leseren, og logos refererer til presisjonen og troverdigheten i selve argumentasjonen.

Hver av de tre elementene kan forsterkes av bestemte skriftlige virkemiddel, slik som å påpeke egen doktorgrad eller bakgrunn (etos), bruke enkeltpersoners historie eller skjebne (patos), og strukturere argumentene på en klartenkt måte (logos).

Leksikonartikkelformidling

En artikkel i Store norske leksikon eller Wikipedia skal presentere basiskunnskap om et oppslagsord på en objektiv og troverdig måte. 

Ingressen gir en innføring i hva oppslagsordet betyr eller handler om. Strukturen på tekstene er svært viktige, og effektiv bruk av mellomtitler gir leseren rask tilgang til informasjonen han/hun er på leting etter.   

Tekstene er analytiske og presise, ikke subjektive eller verdiladde. 

Store norske leksikon har egne instrukser til forfattere