To korte og en lang: Tre bøker om hva matematikk er

For noen måneder siden feiret instituttets Facebook-side utgivelsen av Lisa Lorentzens "Hva er matematikk?" på Universitetsforlaget. Boken gir en personlig og impresjonistisk fremstilling av ulike sider av matematikkfaget, og kapitteltitler som "Matematikk og verden", "Matematikk og struktur", "Matematikk og skjønnhet" gir et et visst inntrykk av temaer og innfallsvinkler.

Universitetsforlagets "Hva er"-serie er ikke den eneste i sitt slag, og Oxford University Press har sikkert vært et forbilde med sin serie "Very short introductions". Her finner vi blant annet Timothy Gowers' "Mathematics: A very short introduction" som kan være en fin oppfølger hvis man ønsker å lese mer om matematikk. Gowers konsentrerer seg i hovedsak om tall og geometri, og greier på litt over hundre sider å gi en fascinerende innføring i matematikkens tankesett. Skulle man foretrekke lange bøker fremfor korte, er Gowers også hovedredaktør for "The Princeton Companion to Mathematics", en mastodont på 2.7 kilo (ifølge min kjøkkenvekt). Boken består av nesten 200 artikler om de fleste sider av matematikken. Bidragene er gjennomgående av meget høy kvalitet (man aner at Gowers er en krevende redaktør), og boken anbefales på det varmeste. Den eneste ulempen er at jeg fortsatt ikke har funnet en god og avslappet sittestilling for lesing av bøker på 2.7 kilo... 

 

Tim Gowers er en av vår tids ledende matematikere og fikk Fields-medaljen i 1998 for sine arbeider om funksjonalanalyse og kombinatorikk. Mange vil sikkert huske ham fra kunngjøringsseremonien for Abelprisen der han de tre siste årene har presentert prisvinnerens arbeider. Han har en blogg http://gowers.wordpress.com som absolutt er verdt et besøk.

 

 

Publisert 24. mai 2013 13:17 - Sist endret 4. juli 2016 08:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere