Memento

Alle er hjertelig velkomne til filmvisning av Memento (2000)! Ylva Østby, som er klinisk nevropsykolog, holder foredrag om hukommelse sett i relasjon til filmens innhold.

Scene fra filmen Memento der hovedpersonen holder frem et bilde.

Filmens hovedperson Leonard lider av hukommelsestap, og det skaper ulike utfordringer for ham i jakten på sin kones morder.

Blant de utallige filmene som er laget om hukommelsestap, utmerker Memento av Christopher Nolan seg som den filmen som ligger nærmest opp mot virkelighetens amnesi. Men hva er egentlig amnesi, hvordan oppstår det, og hvordan arter det seg? Foredraget vil ta for seg noen amnesi-tilfeller fra virkeligheten, som til tider overgår filmskapernes fantasi. Hukommelse som tema i film vil også bli belyst mer generelt – for hva er det med hukommelsen som gjør det til et så fristende tema for filmskapere? Hva kan filmskapere lære oss om menneskesinnet, identitet og livet som sådan, gjennom mer eller mindre urealistiske fremstillinger av hukommelsen?

Ylva Østby (f. 1979) er klinisk nevropsykolog med doktorgrad i kognitiv nevrovitenskap. Hun jobber som postdoktor ved Psykologisk Institutt, UiO, hvor hun forsker på hjernen og hukommelse. Hun har skrevet boka Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse, sammen med sin søster, idéhistoriker og forfatter Hilde Østby, som kom ut i 2016."

Publisert 9. aug. 2017 14:12 - Sist endra 9. aug. 2017 14:13