Sunshine (2007)

Hva skjer med jorda om solen slukner? I filmen «Sunshine» sendes et team av astronauter ut i verdensrommet med en atombombe for å få fart på vår nærmeste stjerne. Astrofysiker Maria Hammerstrøm kommer til å ta for seg solas betydning for jorden, og hva som skal til for å sende et romskip til vår nærmeste stjerne. 

mennesker står rundt et bord og prater alvorlig

Foto: Cinemateket.

Sunshine (2007) er en psykologisk sci-fi thriller, skrevet av Alex Garland og regissert av Danny Boyle. I filmen skildres en fremtid hvor solen er i ferd med å slukne, som fører til at jorda blir gradvis kaldere. Et scenario stikk i strid med dagens globale oppvarming. 

I filmen sendes romskipet Icarus II mot solen (det har med andre ord vært en Icarus I), lastet med en gigantisk atombombe som skal detoneres i solens indre for gjenopplive den igjen.

Selv om premisset kan virke søkt, benyttet både regissør og skuespillere seg av rådgivere fra NASA og astrofysikere for å gjøre resultatet så realistisk som mulig. Sunshine fikk delt mottagelse av kritikere da den kom ut i 2007, men som sine inspirasjonskilder Solaris og 2001: A Space Odyssey, kan den være verdt et gjensyn. 

Maria Hammerstrøm er astrofysiker og vitenskapsformidler, og skal holde foredrag før filmen. Hun kommer til å snakke om hvordan sola fungerer, dens fremtid og hvorfor jorden er avhengig av den. I tillegg vil hun ta for seg hva som skal til for å sende romfartøy til solen.

Publisert 8. okt. 2020 18:13 - Sist endra 16. okt. 2023 14:26