Fra felt til lab og programmering: Hva vi kan lære av biller

Marius studerer biovitenskap, og holder foredrag om hva vi kan lære av biller, og hvordan han bruker programmering i forskningen sin. 

Blant billene finnes hittil 400 000 beskrevne arter. Det tilsvarer 25 prosent av alt dyreliv, og noen beregninger sier at det kan finnes opp mot to millioner arter der ute. Her er det et hav av muligheter for hva vi kan lære. Insektene har utviklet mange løsninger på problemstillinger vi mennesker står overfor. Allerede har de vist oss hvordan vi kan samle vann i ørkenen, lage bedre farger til tv-skjermer og sminke, og konstruere mer miljøvennlige bygg. Bli med når jeg forteller om feltarbeid for å samle inn biller og andre insekter i Georgia og områder som Sibir.

Billene jeg forsker på kalles kortvinger, den største familien av biller. Ved hjelp av DNA-sekvenser kan vi se om enkelte av disse artene egentlig er flere arter gjemt i én. Etterpå ser vi på hvordan klimaet har vært før i tiden. Vi sammenligner store geologiske hendelser for å se om de samsvarer med hvordan artene gjennom tidene har utviklet seg i ulike retninger. Det vi finner ut kan si noe om hvordan klima kan påvirke billene og andre dyregrupper i fremtiden. 

Foredraget fokuserer på felt, hvordan programmering er et essensielt verktøy i forskning, laboratoriearbeid, og hva vi kan lære av billene. 

Foredraget passer for klasser i BIO 1, BIO 2, teknologi og forskningslære. 

Bestill skolebesøk

Publisert 5. nov. 2018 11:00 - Sist endra 9. jan. 2020 10:14