Defekte materialer kan brukes til kvantedatamaskiner!

Forskere legger nå grunnlaget for fremtidens kvantedatamaskiner ved å skyte vekk atomer.  

Foto: Yngve Vogt

Gled deg! I denne reportasjen kan du lese om hvordan forskere ved Universitetet i Oslo bombarderer solcellepanel-lignende materialer for å legge grunnlaget for det som kan bli fremtidens it-revolusjon: selveste kvantedatamaskinen. Den er fundamentalt annerledes enn dagens datamaskiner.

For å henge med i svingene, og det vil jeg på det varmeste anbefale deg å gjøre, må vi underveis drøvtygge på noen merkverdige fenomener i den kvantemekaniske verden. Så sett deg i godstolen, legg realfagsskrekken og utålmodigheten på hattehyllen og nyt den nye, spennende verden som åpner seg. Innen denne saken er ferdiglest, håper jeg at du har latt deg begeistre av en merkelig verden som de færreste av oss kjenner til i dag.

La oss starte med det helt elementære. Du er kanskje blant de heldige som drasser rundt på en bærbar PC? Selv om den bærbare PC-en din kan gjennomføre flere milliarder regneoperasjoner i sekundet, er den ikke rask nok for de forskerne som må gjennomføre så omfattende beregninger at det kan ta flere år på en vanlig PC. En del løser problemene sine på tungregnemaskiner, som er opptil ti tusen ganger raskere enn en vanlig PC, men noen av regneproblemene deres er likevel så krevende at selv tungregnemaskinene må melde pass.

...

Les hele artikkelen på apollon.uio.no

 

Av Yngve Vogt
Publisert 5. nov. 2018 13:53 - Sist endret 5. nov. 2018 13:53