Forside

Darwin Day 2020

"Sequencing life – for the future of life"! Årets Darwin Day tar for seg en "månelanding" innen biologien: Å kartlegge arvematerialet til aller arter på jorden innen et tiår! Foredrag av Kerstin Lindblad-Toh, Guojie Zhang, Maren Wellenreuther, and Tom Gilbert.

Aktuelt

Titan.uio.no

  • Pestbakterien har tettet igjen loppas formage (proventrikkelen) med en biofilm, slik at blodet den har sugd opp (rødt) ikke kommer lenger ned i fordøyelseskanalen. Pestbakterien manipulerer lopper for å tilpasse seg klimaendringer 27. jan. 2020 13:51

    Pestbakterien som forårsaket Svartedauden, overføres mellom gnagere og andre pattedyr av blodsugende lopper. Ny forskning viser at bakterien har et genetisk knep: I perioder med ugunstig klima kan bakterien tvinge loppene til å suge blod på en måte de dør av – men som likevel sikrer at bakteriestammen overlever.

  • Foraminifere er en gruppe organismer som hører til i sekkebetegnelsen protister. Hvem spiser og hvem blir spist blant de bittesmå protistene? 22. jan. 2020 08:27

    Protister får skylden for malaria, giardia og tørråte på poteter, men de står også bak glitrende vakker morild i vannet og fargen på korallrev. Nå har forskere fra Universitetet i Oslo laget en etterlengtet oversikt over hvem som driver med hva i denne store gruppa med stort sett encellede organismer.

Publikasjoner

Sosiale medier