Geokronologi og tektono-magmatisk opphav av en proterozisk vulkansk sekvens i Hol-området

Den nordøstlige delen av Hardangervidda og Hol-området i Hallingdalen er dominert av en mer enn 30 km bred sone av vulkanitter med rhyolittisk sammensetning (Sigmond 1998; Gabrielsen & Sigmond 2004). Sekvensen inneholder massive rhyolitter (antatt lavaer) med soner av antatte metaignimbritter samt metatuffitt og metaagglomerat, og er intrudert av minst to generasjoner av granitt. Metavulkanittene er godt kartlagt, men en mer detaljert geokjemisk og tektono-magmatisk karakterisering av bergartene i dette området foreligger ikke.

Det er rimelig å anta at den vulkanske sekvensen i Hol-området kan korreleres med Tuddal-formasjonens metarhyolitter i Rjukan-gruppen i Telemark, og at metavulkanittene i Hallingdalen-Hol-området dermed har en alder på ca 1510 millioner år.  Det er imidlertid sterkt ønskelig at dette undersøkes nærmere ved en radiometrisk aldersbestemmelse av rhyolitt-sekvensen i Hallingdalsområdet, slik at den tidsmessige korrelasjonen til Tuddals-gruppen kan bekreftes eller avkreftes.

Med utgangspunkt i vulkanittsekvensens betydelige utstreknng (> 30km bred sone) ville det også være av stor betydning om både de eldste (undre) og yngste (øvre) delene ble datert.
Granittintrusjoner i hhv Uvdal (Telemark) og Finse har gitt aldre i tidsspekteret henholdsvis 1510 (Tinn-granitten og Uvdalplutonen; Andersen et al. 2002) og 985 millioner år (Finse-batholitten; Jensen & Corfu 2016).

Oppgaven vil omfatte lithologisk og strukturgeologisk detaljkartlegging i utvalgte områder mellom Hallingskarvet og Holsåsen, med siktemål å bestemme vulkanittsekvensens oppbygning. Dette arbeidet vil suppleres med bergartsbeskrivelser og mineralogiske/geokjemiske analyser. Det vil også bli foretatt geokronologiske studier for å etablere de absolutte aldersrelasjonene i området.

Dersom innholdet av zirkon-mineraler i meta-rhyolittene viser seg å være utilstrekkelig for aldersbestemmelse, vil pegmatitter i vulkanittene eller tilstøtende granitter bli prøvetatt. Alt laboratoriearbeidet utføres ved Institutt for geofag.


Siktemål med oppgave vil være fire-delt:

  1. Kartlegging og karakteristikk av utvalgte deler av den  meta-rhyolittiske vulkanittsekvensen i Hallingskarvet-Hol-området.    
  2. Petrologisk og geokjemisk karakteristikk av denne sekvensen
  3. Radiometriske aldersbestemmelser av henholdsvis nedre og øvre del av vulkanitt-sekvensen.
  4. Om mulig utrede plasseringen av et eventuellt senter for vulkanismen.

Feltarbeid
Feltarbeidet er stipulert til 2 til 3 uker (fulltidsarbeid), vil ta utgangspunkt i veinett nord for Hallingdalen og vil kreve tilgang til bil. Feltarbeidet planlegges utføres i perioden juli - august 2023. Det vil bli ordnet med innkvartering i Geilo-området.

Tags: Feltarbeid, Geokronologi, Strukturgeologi, Vulkanske bergarter, Kartlegging
Published Aug. 12, 2022 3:56 PM - Last modified Aug. 12, 2022 3:56 PM

Supervisor(s)

Scope (credits)

60