ProFag - realfaglig programmering
ProFag er etterutdanning for lærere i PROgrammering for FAGenes skyld. Fagene er naturfag, biologi, kjemi, fysikk og matematikk.
Er du interessert i videreutdanning med studiepoeng? ProFag videreutdanning
Vi setter faget i sentrum. Programmeringen skal bidra til styrking og utvikling av realfagene.

Foto: Simen Kjellin/UiO.
To kursrekker og storsamlinger
Vi har utviklet tre kursrekker med åpent tilgjengelige ressurser. I tillegg har vi utviklet innhold til storsamlinger.
Kursrekkene er
ProFag:U Realfaglig programmering for ungdomsskolen
ProFag:VGS nivå 1 Realfaglig programmering for videregående skole, nybegynnere
ProFag:VGS nivå 2 Realfaglig programmering for videregående skole, viderekomne
Storsamlingene er heldagskurs der vi veksler mellom samling i auditorium og arbeid i klasserom. Du kan lese mer om storsamlingene her: Storsamlinger ProFag
Målgruppe: Tilbudet er spesielt rettet mot realfagslærere med tanke på fagfornyelsen 2020.
Kursene og storsamlingene er en del av Tilskuddsordning til lokal kompetanseutvikling der våre hovedsamarbeidspartnere er Utdanningsetaten i Oslo og Viken Fylkeskommune gjennom Desentralisert ordning for lokal kompetanseutvikling.
Skoleåret 2020-2021 skal vi avholde 2 kursrekker for ungdomsskolelærere og 3 kursrekker for lærere i videregående skole. Vi skal også avholde flere storsamlinger. Oversikt over kursdatoer.
I tillegg til samarbeidet med Utdanningsetaten i Oslo og Viken Fylkeskommune, vil Universitetet i Tromsø samarbeide med oss om å starte opp ProFag-kurs for lærere i nordlige landsdeler.
Nettressurser
Hvis du ikke har anledning til å delta på kurs gjennom Utdanningsetaten i Oslo, Viken Fylkeskommune eller tilbudet til Universitetet i Tromsø, kan du studere på egenhånd eller aller helst sammen med kollegaer ved hjelp av våre nettressurser:
Innhold i ProFag
ProFag gir en starthjelp i realfaglig programmering, men det er nødvendig med egeninnsats mellom kursdagene og i etterkant for å skape varig kompetanse.
Læringsutbyttebeskrivelser
Etter at kurset er fullført, skal du kunne:
- Anvende realfaglig programmering til å legge til rette for utforskende aktiviteter i klasserommet
- Bruke og vurdere aktiviteter som fremmer algoritmisk tenking i
klasserommet. - Drøfte og reflektere over elevers forståelse av programmering og algoritmisk tenking, vurderingsformer og undervisningsmetoder i realfaglig programmering.
- Bruke utforsking og feilsøking som metoder for læring og utvikling.
- Kunne bruke programmering til å fremheve samarbeid og utholdenhet i læringsprosessen.
- Bruke tekstbasert og blokkbasert programmering og vurdere bruken av disse.
Hvem står bak ProFag?
ProFag utvikles og driftes gjennom Center for Computing in Science Education (CCSE) - et Senter for Fremragende Utdanning (SFU) ved Universitetet i Oslo (UiO). ProFag-teamet er bredt sammensatt. Hele fem institutter ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet bidrar (MI, FI, IFI, KI og IBV). I tillegg til vår disiplinfaglige bakgrunn, har vi en bredde gjennom ulike kompetanser innen didaktikk, skole, programmering og numeriske metoder. På denne måten ønsker CCSE og UiO å bidra til å skape en bedre skole for framtiden.