August 2010, 30. august: Enhjøringen og rosen

Trykk for større utgave. (Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA)

Dette bildet er nylig tatt av NASAs Wide-field Infrared Explorer (WISE), og viser Rosette-tåken, som befinner seg i stjernebildet Monoceros, eller Enhjørningen. Den blomsterformede tåken er også kjent under navnet NGC 2237, og er en massiv sky av støv og gass i Melkeveien hvor det foregår dannelse av nye stjerner. Man har målt avstanden til tåken til å være mellom 4500 og 5000 lysår.

I sentrum av rosen befinner det seg en ansamling med unge stjerner som går under navnet NGC 2244. De mest massive stjernene her lager enorme mengder ultrafiolett stråling, som blåser sterke stjernebinder og eroderer vekk nærliggende gass og støv. Dette skaper et stort, kuleformet hull i midten av tåken. Et slikt område kaller astronomene for en HII-region, der HII står for hydrogengassen som har blitt ionisert av UV-strålingen.

Som navnet tilsier, tar satellitten bilder i infrarødt lys. Selv om Rosette-tåken er synlig for amatørastronomer med et lite teleskop eller til og med en god prismekikkert, er det vel verdt å se hva som foregår på lengre bølgelengder: I det fargekodede bildet fra WISE viser blått og cyan den infrarøde strålingen som stjernene sender ut, mens grønt og rødt for det meste kommer fra varmt støv.

Den lille streken nede til venstre på bildet er en satellitt som ble med på den lange eksponeringen til WISE.

Av Kristin C. Carlsson
Publisert 28. feb. 2011 23:36 - Sist endret 15. aug. 2016 11:08